O 24χρονος σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν Κιλιάν Μπαπέ παραμένει ο ακριβότερος παίκτης στον κόσμο με εκτιμώμενη αξία 210 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση-ανάλυση του Football Benchmark (με τα τελευταία στοιχεία να έχουν ενημερωθεί στις 19 Ιανουαρίου).

Ο Μπαπέ είναι αυτή τη στιγμή ο πρώτος σκόρερ τόσο στη γαλλική Ligue 1 όσο και στο Champions League και του απονεμήθηκε το «Χρυσό Παπούτσι» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ως πρώτος σκόρερ του τουρνουά,  αφού σημείωσε οκτώ γκολ, συμπεριλαμβανομένου ενός χατ-τρικ στον τελικό εναντίον της Αργεντινής. Παραμένει ο μοναδικός παίκτης του οποίου η χρηματιστηριακή αξία ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

1

Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι 10 ακριβότεροι παίκτες  στον κόσμο είναι κάτω των 25 ετών. Το φαινόμενο από τη Νορβηγία, Έρλινγκ Χάαλαντ κατέκτησε για άλλη μια φορά τη δεύτερη θέση στο top 10 με αξία 178 εκατ. ευρώ. Αν και ο παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο, βρίσκεται σε πορεία για μια σεζόν ρεκόρ, έχοντας ήδη σκοράρει 25 γκολ στα μισά της σεζόν της αγγλικής Premier League, ένα επίτευγμα που επηρεάζει την εκτιμώμενη χρηματιστηριακή του αξία.

Ενώ τα ονόματα στην πρώτη πεντάδα δεν έχουν αλλάξει από τον περασμένο Ιούλιο, ο Φιλ Φόντεν (Μάντσεστερ Σίτι/5ος) και ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ (Ντόρτμουντ/3ος) αντάλλαξαν τις θέσεις τους, με τον μέσο της Ντόρτμουντ, να ανεβαίνει στο βάθρο αυτή τη φορά. Ο Βινίσιους Τζούνιορ (Ρεάλ Μαδρίτης) παρέμεινε στην τέταρτη θέση. Ο Μπέλινγκχαμ είναι αυτή τη στιγμή ο ακριβότερος παίκτης κάτω των 21 ετών.

Η La Liga είναι το πρωτάθλημα με τους περισσότερους παίκτες στη λίστα των 10 κορυφαίων (4), ακολουθούμενη από την αγγλική Premier League (3), τη γερμανική Bundesliga (2) και τη Ligue 1 (1). Ο πρώτος παίκτης της Serie A στην κατάταξή μας είναι ο αριστερός εξτρέμ της Μίλαν, Ραφαέλ Λεάο, στην 21η θέση. Η τελευταία λίστα, τον Οκτώβριο του 2022, περιελάμβανε επτά παίκτες αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε εννέα αυτή τη φορά.

Η κατάταξη με τους 10 παίκτες με τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη αξία:

1. Κιλιάν Μπαπέ        Παρί Σεν Ζερμέν 210 εκατομμύρια ευρώ

2. Έρλινγκ Χάαλαντ     Μάντσεστερ Σίτι 178

3. Τζουντ Μπέλινγκχαμ  Ντόρτμουντ      147

4. Βιίσιους Τζούνιορ   Ρεάλ Μαδρίτης   146

5. Φιλ Φόντεν          Μάντσεστερ Σίτι 139

6. Τζαμάλ Μουσιάλα     Μπάγερν         125

7. Πέδρι               Μπαρτσελόνα     123

-. Γκάβι               Μπαρτσελόνα     123

9. Φενρτερίκο Βαλβέρδε Ρεάλ Μαδρίτης   103

10. Μπακαγιόκο Σακά    Άρσεναλ          98

 Η Μάντσεστερ Σίτι ακριβότερη ομάδα, ανέβηκε 3η η Τσέλσι

Ως αποτέλεσμα της δραστηριότητάς της στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, η Τσέλσι έχει ανέβει στην τρίτη θέση με τη συνολική εκτιμώμενη αξία 1.067 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυριαρχία στη σχετική κατάταξη  της αγγλικής κορυφαίας κατηγορίας είναι εμφανής καθώς όλες οι λεγόμενες «Big Six» είναι από τις πιο πολύτιμες ομάδες στον κόσμο. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο μόνος σύλλογος με ομαδική αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ήταν η Μάντσεστερ Σίτι, ενώ η τρέχουσα λίστα έχει έξι ομάδες που έχουν ξεπεράσει αυτό το σημαντικό όριο.

Εκτός από τις ομάδες της Premier League, η Μπάγερν είναι η μόνη ομάδα από τη γερμανική Bundesliga που βρίσκεται στη λίστα, μαζί με τους γίγαντες της La Liga, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, και την πρωταθλήτρια Γαλλίας Παρί Σεν Ζερμέν. Από τα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα, το μόνο που λείπει είναι η Serie A. Η κατάταξη με τους 10 συλλόγους με τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη αξία:

1. Μάντσεστερ Σίτι        1,296 δισεκατομμύρια  ευρώ

2. Λίβερπουλ              1,086

3. Τσέλσι                 1,067

4. Μπάγερν                1,046

5. Μπαρτσελόνα            1,036

6. Παρί Σεν Ζερμέν        1,022

7. Ρεάλ Μαδρίτης            951 εκατομμύρια ευρώ

8. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ   869

9. Άρσεναλ                  857

10.Τότεναμ                  781

Ρεκόρ για την Premier League στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο

Οι σύλλογοι της Premier League έσπασαν το ρεκόρ μεταγραφικών δαπανών κατά τη διάρκεια της περιόδου του Ιανουαρίου με το συνολικό ποσό των 440 εκατομμυρίων λιρών (487 εκατ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένων των 180 εκατομμυρίων λιρών που… ξόδεψε μόνο η Τσέλσι, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte. Συγκεκριμένα, οι ακαθάριστες δαπάνες των ομάδων της Premier League ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ των 430 εκατομμυρίων λιρών, που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2018.

«Ο Ιανουάριος του 2023 έχει ήδη ξεπεράσει το ρεκόρ δαπανών σε οποιαδήποτε προηγούμενη χειμερινή περίοδο, καθώς οι σύλλογοι της Premier League προσπαθούν να ενισχύσουν τις ομάδες τους ενόψει ενός κρίσιμου δεύτερου μισού της σεζόν», δήλωσε ο Καλούμ Ρος, αναπληρωτής διευθυντής του ομίλου Deloitte’s Sports Business.

Η Τσέλσι, η οποία πέρασε στην κατοχή του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τοντ Μπόλι, έδωσε το… έναυσμα τον Ιανουάριο στην αγγλική ελίτ με δαπάνες που υπολογίζονται σε περίπου 180 εκατομμύρια λίρες (περίπου 204 εκατομμύρια ευρώ). Οι «Μπλε» έσπασαν τον… κουμπαρά τους για να αγοράσουν τον Ουκρανό Μιχάιλο Μούντρικ από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ σε μια συναλλαγή που εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων των μπόνους.

Ο λονδρέζικος σύλλογος έχει επίσης αποκτήσει τον Νταβίντ Φοφάνα από τη Μόλντε, τον Μπενουά Μπαντιασίλ από τη Μονακό και τον Ζοάο Φέλιξ (δανεικός από την Ατλέτικο Μαδρίτης), όπως και τους Αντρέι Σάντος, Νόνι Μαντουέκε.

Σε μια άλλη από τις μεγάλες συμφωνίες του Ιανουαρίου, η Λίβερπουλ υπέγραψε τον Ολλανδό επιθετικό Κόντι Χάκπο, ο οποίος υπήρξε αποκάλυψη στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, από την PSV για 44 εκατομμύρια λίρες (σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ).

Ενώ απομένει ακόμη μία εβδομάδα πριν από το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, το ρεκόρ μπορεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Πέρυσι, οι δαπάνες μια εβδομάδα πριν το τέλος της προθεσμίας ανήλθαν στις 105 εκατομμύρια λίρες, φτάνοντας τελικά τις 295 εκατομμύρια λίρες (334 εκατομμύρια ευρώ) στο κλείσιμο.

«Η σεζόν 2022-23 βλέπει τους συλλόγους να επενδύουν πολλά στην ομάδα τους και μέχρι σήμερα οι ομάδες της Premier League έχουν ξοδέψει πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια λίρες (2,7 δισεκατομμύρια ευρώ) σε μεταγραφές παικτών», που περιλαμβάνει το ποσό των συναλλαγών από την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, εξηγεί ο Ρος, προσθέτοντας: «Η άφιξη νέων ιδιοκτητών και η διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων για τη δαπάνη μεγάλων ποσών για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης συνεχίζουν να συμβάλλουν σε επίπεδα ρεκόρ δαπανών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι τεράστιες επενδύσεις αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη των οικονομικών των συλλόγων μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης:

UEFA: Παρατείνεται επ΄ αόριστον ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων