• sports

    Ολυμπιακοί Αγώνες: Ήττα της Ελλάδας στο μπασκετικό αγώνα με τη Γερμανία

    • NewsRoom


    Η Ελλάδα έκανε μεγάλη προσπάθεια απέναντι στην παντοδύναμη ομάδα της Γερμανίας, προηγήθηκε με δώδεκα πόντους στην πρώτη περίοδο, όμως έμεινε από δυνάμεις και πλήρωσε το κακό δεύτερο ημίχρονο, που είχε ως αποτέλεσμα να ηττηθεί με 76-63 και να μείνει εκτός συνέχειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με το ταξίδι της να σταματάει στα προημιτελικά, όπως συνέβη άλλες τρεις φορές στο παρελθόν.

    Οι Γερμανοί ήταν πάνω από τις δυνάμεις της Εθνικής, που δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση και να περάσει στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το ταξίδι σταμάτησε στα προημιτελικά, όπως έγινε το 1996 στην Ατλάντα, το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο. Το σύνολο του Γκόρντον Χέρμπερτ επιβεβαίωσε το γιατί είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου και μας απέκλεισε στα προημιτελικά, όπως είχε κάνει στην ίδια φάση και στο Eurobasket πριν από δύο χρόνια. Η Ελλάδα έκανε μία καταπληκτική πρώτη περίοδο, όμως η διαφορά εξανεμίστηκε γρήγορα και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πλήρωσε το κακό δεύτερο ημίχρονο επιθετικά, όπου σημείωσε μόλις 27 πόντους.

    Ο αγώνας

    Η Εθνική μας ομάδα έκανε καταπληκτική εκκίνηση στο παιχνίδι, παίζοντας πολύ συγκεντρωμένα και με μεγάλη ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι διεθνείς μας πήραν τις καλύτερες επιλογές στην επίθεση, με τους Μήτογλου και Γουόκαπ να σκοράρουν από κοντινή απόσταση, την ίδια ώρα που η άμυνά μας οδήγησε τους Γερμανούς στο να ξεκινήσουν το ματς με 1/6 σουτ. Οι Αντετοκούνμπο και Παπανικολάου έφεραν την Ελλάδα στο +8 (10-2) σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά και ο Γκόρντον Χέρμπερτ κάλεσε εσπευσμένα τάιμ άουτ. Ωστόσο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνέχισε στον ίδιο ρυθμό κι έβγαλε εξαιρετικές φάσεις από τη συνεργασία του Γιάννη με τον Καλάθη και λίγο μετά τα μισά της πρώτης περιόδου βρεθήκαμε στο +12 (16-4). Ο “Greek Freak” έκανε το 18-6 στο 6′ και στη συνέχεια βγήκε από το παιχνίδι, με την Εθνική μας να χάνει τη συγκέντρωσή της, τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση. Μείναμε για περισσότερο από τρία λεπτά χωρίς πόντο, όμως οι Γερμανοί ήταν άστοχοι και το δεκάλεπτο έκλεισε με διψήφια διαφορά (21-11) υπέρ μας.

    Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές άρχισαν να βρίσκουν ρυθμό στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, σ’ ένα κακό διάστημα για την Εθνική μας και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Μόριτζ Βάγκνερ ήρθε από τον πάγκο και προσέφερε πολλές και σημαντικές λύσεις στους Γερμανούς, οι οποίοι μπήκαν στο δεύτερο δεκάλεπτο με σερί 5-0, μειώνοντας το σκορ σε 21-16. Παρ’ όλα αυτά, οι Μήτογλου και Γουόκαπ ήταν εξαιρετικοί και η Ελλάδα κρατούσε μία απόσταση ασφαλείας, με τον Τολιόπουλο να πετυχαίνει ένα πολύ μεγάλο τρίποντο με ταμπλό και να κάνει το 28-20 στο 13′. Όμως, οι παίκτες του Γκόρντον Χέρμπερτ ανέβασαν την απόδοσή του σε άμυνα κι επίθεση, βάζοντας περισσότερα σουτ σε σχέση με την αρχή του αγώνα, την ίδια ώρα που οι Έλληνες διεθνείς μείωσαν σημαντικά τα ποσοστά τους. Η Γερμανία άρχισε σιγά-σιγά να ροκανίζει τη διαφορά, φέρνοντας το ματς στον πόντο (33-32), 2:33 πριν το ημίχρονο. Οι Γουόκαπ και Καλαϊτζάκης έδωσαν ανάσα στην Εθνική, κάνοντας το 36-32, όμως οι τυπικά γηπεδούχοι έτρεξαν σερί 4-0 στα τελευταία δευτερόλεπτα, με καλάθια των Τάις και Φρανζ Βάγκνερ και το πρώτο μέρος έκλεισε με το σκορ ισόπαλο στους 36 πόντους.

    Το δεύτερο ημίχρονο του ματς άρχισε με τον Σρέντερ να σκοράρει για τρεις από τη γωνία για το 39-36, δίνοντας για πρώτη φορά το προβάδισμα στην γερμανική ομάδα. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές έδειχναν να έχουν βρει ρυθμό επιθετικά, όμως οι Έλληνες διεθνείς δεν τους επέτρεψαν να νιώσουν άνετα, καθώς έβαλαν μεγάλα τρίποντα και πήραν ξανά τον έλεγχο του αγώνα στα χέρια τους. Το 41-38 των Γερμανών στο 22′ έγινε 47-42 για την Ελλάδα στο 24′, με δύο τρίποντα του Γουόκαπ κι ένα του Παπανικολάου. Η Γερμανία απάντησε με το ίδιο… νόμισμα και προσπέρασε ξανά. Οι Μπονγκά και Φρανζ Βάγκνερ έβαλαν μεγάλα σουτ, υπογράφοντας ουσιαστικά ένα σερί 8-0 για τους παγκόσμιους πρωταθλητές, οι οποίοι πέρασαν μπροστά με 50-47, εκμεταλλευόμενοι ένα κακό διάστημα της Εθνική μας, που έμεινε για τρία λεπτά χωρίς πόντο, παίρνοντας κακές επιλογές στην επίθεση, καθώς δεν μπόρεσε να βρει λύση απέναντι στην καλή άμυνα των Γερμανών. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ισοφάρισε σε 50-50, όμως τα τελευταία 2:30 της τρίτης περιόδου ανήκαν αποκλειστικά στους τυπικά γηπεδούχους. Οι παίκτες του Γκόρντον Χέρμπερτ έτρεξαν επιμέρους 9-2 και κάπως έτσι κατάφεραν να πάρουν μία σημαντική διαφορά, μπαίνοντας στο τέταρτο δεκάλεπτο, καθώς έκλεισαν την τρίτη περίοδο στο +7 (59-52).

    Οι άμυνες μπήκαν σε πρώτο πλάνο εκατέρωθεν, μπαίνοντας στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού. Οι δύο ομάδες σκόραραν με το… σταγονόμετρο. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Εθνική μας να ξαναπάρει τον έλεγχο του παιχνιδιού στα χέρια της, όμως οι Έλληνες διεθνείς είχαν ξεμείνει από λύσεις στην επίθεση και τα σουτ δεν μπήκαν, την ίδια ώρα που οι Γερμανοί είχαν πλουραλισμό και βρήκαν πόντους τόσο από πρωταγωνιστές όπως ο Φρανζ Βάγκνερ, αλλά και από παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο όπως ο Τίμαν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φάνηκε να βάζει την Ελλάδα ξανά στο ματς, μειώνοντας σε 61-56, 6:36 πριν το φινάλε του ματς. Όμως, οι Γερμανοί έτρεξαν ένα μικρό 4-0 και πήγαν στο +9 (65-56) στο 36′ και κάπως έτσι έβαλαν ισχυρές βάσεις για τη νίκη και την πρόκριση. Ουσιαστικά το ματς για την Εθνική μας τελείωσε, όταν ο Τάις έστειλε την Γερμανία στο +12 (69-57), 2:34 πριν το τέλος της αναμέτρησης. Οι διεθνείς μας έβαλαν κάποια σουτ στο τέλος, όμως πλέον δεν υπήρχε ούτε χρόνος, αλλά ούτε και τα ψυχολογικά αποθέματα για την διεκδίκηση της ανατροπής.

    Τα δεκάλεπτα: 11-21, 36-36, 59-52, 76-63

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Χέρμπερτ): Μπονγκά 9 (3/6 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Γουάιλερ-Μπαμπ 5 (1/5 τρίποντα), Βόιτμαν 7 (1), Φρανζ Βάγκνερ 18 (7/11 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 1/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα), Τάις 6 (1/5 δίποντα, 4/4 βολές, 8 ριμπάουντ), Μόριτζ Βάγκνερ 8 (3/3 δίποντα, 2/2 βολές, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Σρέντερ 13 (2/5 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 8 ασίστ), Τίμαν 10 (4/5 δίποντα, 2/2 βολές, 6 ριμπάουντ), Ομπστ.

    ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Γουόκαπ 12 (3/3 δίποντα, 2/5 τρίποντα), Λαρεντζάκης, Τολιόπουλος 7 (1/2 δίποντα, 1/3 τρίποντα), Καλάθης 5 (1/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα), Καλαϊτζάκης 1, Παπαγιάννης, Χαραλαμπόπουλος, Παπανικολάου 10 (2/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 8 ριμπάουντ), Αντετοκούνμπο 22 (9/12 δίποντα, 4/6 βολές, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Μήτογλου 6 (3/4 δίποντα, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα).

    Διαβάστε επίσης:

    Caterpillar: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη β’ τριμήνου – Ράλι 5% για τη μετοχή

    Μουδιασμένες οι αγορές μετά το ξεπούλημα των 6,4 τρισ. δολαρίων – Ποιος αγοράζει τη βουτιά

    Θεσσαλονίκη: Κάνναβη, κοκαΐνη και κρυσταλλική αμφεταμίνη διακινούσε ένα άτομο που συνελήφθη



    ΣΧΟΛΙΑ