Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
sports

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σε εξέλιξη η «πλωτή» τελετή έναρξης στον Σηκουάνα (video)

Μια διαφορετική τελετή έναρξης, η οποία για πρώτη φορά θα διεξαχθεί όχι σε γήπεδο αλλά μέσα στην ίδια την πόλη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρουσιάζει αυτή την ώρα το Παρίσι.

Η τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα, με 300.000 θεατές να γεμίζουν τις εξέδρες που έχουν στηθεί στις όχθες του ποταμού που διασχίζει το Παρίσι.

Η πλωτή παρέλαση ξεκινά από τη γέφυρα “Αούστερλιτς” ενώ  περάσει από εμβληματικά σημεία, όπως ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων και το Μουσείο του Λούβρου, καθώς και από ιστορικά μέρη, όπως το γυάλινο “Γκραν Παλέ”, τα οποία έχουν διαμορφωθεί ως προσωρινές τοποθεσίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η παρέλαση θα ολοκληρωθεί στην πλατεία του Τροκαντερό, κοντά στον Πύργο του Άιφελ, όπου θα ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα και θα ανακηρυχθούν επίσημα οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, διάφορα δρόμενα θα παρουσιάζονται στα εμβληματικά σημεία της πόλης, τα οποία συμβαίνουν παράλληλα με την παρέλαση των αθλητών.

Πάντως, αν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης, Τόμας Ζολί, επιθυμούσε να αξιοποιήσει τον Ήλιο που δύει για να παρουσιάσει το πανέμορφο σκηνικό της πόλης του Παρισιού, η τελετή  γίνεται υπό βροχή στο μεγαλύτερο μέρος της. Μάλιστα, η έντονη βροχόπτωση όδηγησε πολύ κόσμο  που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα να αποχωρήσει, ενώ η παρέλαση των σκαφών που μεταφέρουν τις αποστολές των χωρών συνεχίζεται κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα.

Η βροχή, μάλιστα, επηρρεάζει το έργο και των εκπροσώπων του Τύπου που έχουν βρεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα για να καλύψουν τη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, με… μόνιτορ που μεταδίδουν την Τελετή να… καίγονται.

Οι διοργανωτές γιορτάζουν 100 χρόνια ακριβώς από την τελευταία φορά που διοργανώθηκαν στο Παρίσι το 1924 οι Ολυμπιακοί Αγώνες και είναι η τρίτη φορά που διοργανώνονται το Παρίσι.

Η ελληνική αποστολή άνοιξε την παρέλαση των εθνικών αποστολών, που γίνεται στον Σηκουάνα, με τους δύο σημαιοφόρους μας,  Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και Γιάννη Αντετοκούνμπο να εμφανίζονται χαμογελαστοί και πλαισιωμένοι από τους υπόλοιπους αθλητές.

Αμέσως μετά την Ελληνική αποστολή, ακολούθησε η βάρκα με την αποστολή των προσφύγων αθλητών, η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Μεταξύ των ομάδων που παρέλασαν ήταν φυσικά και αυτή της Κύπρου, με σημαιοφόρο τον Μίλαν Τραΐκοβιτς.

Η τελευταία ομάδα που μπήκε ήταν αυτή της Γαλλίας.

Η έπαρση της σημαίας των Ολυμπιακών αγώνων και η ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου:







Στο τελευταίο μέρος της τελετής, με την ολοκλήρωση της σκυταλοδρομίας, ο Ζινεντίν Ζιντάν παρέδωσε την Ολυμπιακή φλόγα στον Ραφαέλ Ναδάλ, πολυνίκη του τουρνουά Ρολάντ Γκαρός, ο οποίος στη συνέχεια τη μετέφερε μέσω του Σικουάνα στο Λούβρο. Εκεί 24 αθλητές παρέλαβαν την φλόγα, μέχρι να τον παραδώσουν στον τελευταίο λαμπαδηδρόμο.













Στιγμιότυπα από τα καλλιτεχνικά δρόμενα της τελετή έναρξης

Το σόου της lady Gaga

To βίντεο με τον Ζινεντίν Ζιντάν

Καν-Καν δίπλα στον Σηκουάνα

Παναγία των Παρισίων

Τα μετάλλια των αγώνων

Το μέταλ συγκρότημα Gorija στην τελετή έναρξης

Η Aya Nakamura

Τα Minions

Ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας

Παριζιάνικη πασαρέλα

Διόνυσος

Imagine

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας

Την ίδια ώρα, 45.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν δημιουργήσει  κλοιό γύρω από την πόλη, υπό τον φόβο χτυπημάτων.

Άλλωστε, λίγες ώρες πριν την έναρξη της τελετής, η Γαλλία ήρθε αντιμέτωπη με ένα σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό της δίκτυο, με αποτέλεσμα τα τρένα να καθηλωθούν, επηρεάζοντας χιλιάδες επιβάτες. Οι βανδαλισμοί  πραγματοποιήθηκαν σε τρία σημεία, προς τις τρεις βασικές κατευθύνσεις του εσωτερικού σιδηροδρομικού δικτύου. Μάλιστα και η Eurostar, η εταιρεία του τρένου που συνδέει τον τη Γαλλία με τη Βρετανία, συνέστησε στους επιβάτες να μην ταξιδεύουν σήμερα.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό διαβεβαίωσε ότι η επίθεση κατά σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας «δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή» έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα το βράδυ, «διότι δεν έχει επιπτώσεις στο δίκτυο μεταφορών» της περιοχής του Παρισιού.

Σε επιφυλακή βρίσκεται όμως και το Βέλγιο, στο οποίο ανακοινώθηκαν συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία, αλλά και οι γερμανικές αρχές .

Διαβάστε επίσης

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλιώς- Μικρές και μεγάλες αλήθειες

Όσα ξέρουμε για τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες – Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Ειδικά στοιχήματα για τα Ολυμπιακά αθλήματα από το Πάμε Στοίχημα