• sports

    Ο Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης – Νίκησε τη Φιορεντίνα και σήκωσε το τρόπαιο του Conference League

    • NewsRoom


    Το ευρωπαϊκό τρόπαιο του Confernece League σήκωσε ο Ολυμπιακός, με την ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να νικά στην παράταση τη Φιορεντίνα με 1-0, χάρη σε γκολ του Αγιούμπ Ελ Κααμπί, στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας.

    Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA.

    Η κανονική διάρκεια του αγώνα ολοκληρώθηκε με το «λευκό» 0-0. O Ολυμπιακός παρατάχθηκε με  4-2-3-1, με τον Τζολάκη κάτω από τα δοκάρια, τον Ροντινέι σε ρόλο δεξιού μπακ, τον Ορτάγκα αριστερά και τους Κάρμο, Ρέτσο δίδυμο στόπερ. Ιμπόρα και Έσε ξεκίνησαν τον μεγάλο τελικό στον άξονα, με τον Τσικίνιο να βρίσκεται λίγο μπροστά τους. Ο Φορτούνης πήρε τον ρόλο του δεξιού εξτρέμ, ο Ποντένσε του αριστερού και ο Ελ Κααμπί ήταν ο πιο προωθημένος!

    Ίδιο σύστημα επέλεξε και ο τεχνικός της Φιορεντίνα, Βιντσέντσο Ιταλιάνο, με τον Τερατσάνο τερματοφύλακα, τους Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα και τον αρχηγό Μπιράγκι τετράδα άμυνας, ενώ οι Αρτούρ, Μαντράγκορα ξεκίνησαν ως δίδυμο στον άξονα. Ο Μποναβεντούρα είχε τον ρόλο του «δεκαριού», με τον Μπελτράν να μένει στον πάγκο, ενώ οι Γκονζάλες, Κουαμέ ήταν οι εξτρέμ δίπλα από τον σέντερ φορ Μπελότι.

    Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να μπει δυναμικά στον αγώνα, δημιουργώντας την πρώτη ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ στο 3ο κιόλας λεπτό, όταν ο Ποντένσε πλάσαρε από τα όρια της μεγάλης περιοχής, αναγκάζοντας τον Τερατσάνο να αποκρούσει δύσκολα σε κόρνερ. Ο Φορτούνης το εκτέλεσε γρήγορα με πάσα για τον Ροντινέι, ο οποίος έκανε το συρτό γύρισμα, με τον Μποναβεντούρα να απομακρύνει τελευταία στιγμή.

    Στο 5’ η Φιορεντίνα πλησίασε για πρώτη φορά την εστία του Ολυμπιακού, με τον Κουαμέ να βγάζει πολύ γρήγορη αντεπίθεση και με την μπάλα να καταλήγει στον Γκονζάλες, ο οποίος έκανε το γύρισμα, με τον Μπελότι να σουτάρει άστοχα.

    Στο 8΄ η Φιορεντίναμε τον Ντοντό γύρισε τη μπάλα  από τα δεξιά, με την  άμυνα του Ολυμπιακού να παραχωρεί κόρνερ. Στη συνέχεια της φάσης έγινε νέο γύρισμα από τον Μπιράγκι, με την μπάλα να περνά από πολλά πόδια και να καταλήγει στον προωθημένο Μιλένκοβιτς, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα από κοντά, αλλά το γκολ να ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ.

    Η Φιορεντίνα  συνέχισε να πιέζει και είχε μία ακόμα τελική προσπάθεια στο 14’, με ένα σουτ εκτός περιοχής του Κουαμέ να κοντράρει πριν καταλήξει σε κόρνερ που πέρασε ανεκμετάλλευτο. Στο 21’ ο Μποναβεντούρα βρέθηκε σε «θέση βολής» μετά από κεφαλιά απομάκρυνση του Ρέτσου, αλλά σούταρε αδύναμα και στην αγκαλιά του Τζολάκη. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Μποναβεντούρα απείλησε ξανά, με τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να βγαίνει έγκαιρα και να τον νικά σε τετ-α-τετ!

    Ο Ποντένσε έφτασε κοντά στο να ανοίξει το σκορ στο 25’, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Τσικίνιο, κινήθηκε στο πρώτο δοκάρι και πήρε την κεφαλιά, με τον Τερατσάνο να μπλοκάρει με υπερένταση.

    Στο 32’  ο Τζολάκης βγήκε έγκαιρα από την εστία του και πρόλαβε με… κεφαλιά τον Κουαμέ.

    Στο 39’ ο Μποναβεντούρα έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά, με τον Κουαμέ να κινείται στο δεύτερο δοκάρι και να κάνει την κεφαλιά-πάσα, αλλά Μπελότι και Γκονζάλες δεν μπόρεσαν να σκοράρουν.

    Στο 40’, ο Ελ Κααμπί έκανε την κίνηση μετά από εξαιρετική μπαλιά που έβγαλε ο Ποντένσε στην πλάτη της άμυνας, αλλά ο Τερατσάνο βγήκε έγκαιρα και πρόλαβε να απομακρύνει πριν ο Μαροκινός κάνει επαφή με την μπάλα.

    Στο 53’ οι Πειραιώτες έβγαλαν γρήγορη αντεπίθεση, με τον Ποντένσε να κάνει την ενέργεια και το γύρισμα από τα αριστερά για τον Ελ Κααμπί, με την άμυνα της Φιορεντίνα να απομακρύνει, ενώ στο 57’ ο Ντοντό έβγαλε εξαιρετική κάθετη πάσα, αλλά ο Μπελότι βγήκε μαζί με την μπάλα εκτός τελικής γραμμής του γηπέδου.

    Ο Ολυμπιακός απείλησε στο 62’, όταν μετά από κίνηση και σέντρα του Ροντινέι από τα δεξιά, ο Ποντένσε δεν κατάφερε να κάνει καλό κοντρόλ και επέτρεψε στους αμυντικούς να απομακρύνουν,

    Στο 65’ οι «βιόλα» έφτασαν κοντά στο γκολ μετά από εκτέλεση κόρνερ του Αρτούρ, με τον Μιλένκοβιτς να στέλνει την μπάλα ελάχιστα άουτ με καρφωτή και δυνατή κεφαλιά που πήρε από πολύ πλεονεκτική θέση.

    Η Φιορεντίνα απείλησε ξανά στο 69’, όταν μετά από γρήγορη αντεπίθεση και άψογη συνεργασία των Ενζολά, Αρτούρ και Κουαμέ, ο τελευταίος βρέθηκε απέναντι στον Τζολάκη, με τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να αποκρούει σωτήρια σε κόρνερ, ενώ στο 72’ ο Μεντιλίμπαρ αντικατέστησε τον Φορτούνη με τον Γιόβετιτς.

    Στο 80’ ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο γκολ με τον Όρτα, ο οποίος είχε μπει λίγο νωρίτερα ως αλλαγή στη θέση του Τσικίνιο, να εκτελεί με ιδανική σέντρα ένα φάουλ που πήρε ο Ροντινέι στη δεξιά πλευρά και με τον Ιμπόρα να στέλνει την μπάλα εκατοστά δίπλα από το δεξί δοκάρι του Ταρατσάνο, με δυνατή κεφαλιά.

    Στο 84’ και μετά από μία ακόμα εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Όρτα, ο Ελ Κααμπί πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας αλλά εκείνη πέρασε εκατοστά δίπλα από την εστία της Φιορεντίνα, ενώ στο 89’ ο Ντάνκαν προσπάθησε να απειλήσει τον Τζολάκη με μακρινό σουτ, με την μπάλα να φεύγει πολύ ψηλά άουτ.

    Ο Μεντιλίμπαρ πέρασε τον Κίνι στη θέση του Ορτέγκα με την έναρξη του έξτρα μισάωρου, ενώ στο 94’ οι παίκτες του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκαν έντονα για πέναλτι σε χέρι του Μαρτίνες Κουάρτα, με διαιτητή και VAR να λένε «παίζετε».

    Ο Γιόβετιτς ανάγκασε τον Τερατσάνο σε κρίσιμη για την ομάδα του επέμβαση, μετά από όμορφο πλασέ που έπιασε από τα όρια της μεγάλης περιοχής.

    Στο 100’ ο Όρτα εκτέλεσε ένα ακόμα φάουλ των «ερυθρόλευκων» με σέντρα, αλλά η κεφαλιά του Ελ Κααμπί πέρασε ψηλά άουτ, με τις δύο ομάδες να μην βρίσκουν τον δρόμο προς τα δίχτυα ούτε στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης.

    Με το ξεκίνημα του δεύτερου 15λεπτου, ο Μεντιλίμπαρ αντικατέστησε τον πολύ κουρασμένο Ποντένσε με τον Μασούρα, με τον Όρτα να μετακινείται στο αριστερό άκρο και με τον Γιόβετιτς να προωθείται δίπλα από τον Ελ Κααμπί.

    Στο 110’ η Φιορεντίνα απείλησε μετά από ώρα, με τον Τζολακη να αποκρούει εντυπωσιακά μία προσπάθεια του Ενζολά.

    Το γκολ του σπουδαίου θριάμβου ήρθε στο 116′, με τον Έσε να κάνει σέντρα από τα δεξιά και με τον Ελ Κααμπί να πετάγεται στην πορεία της μπάλας, προλαβαίνοντας τον Μαρτίνες Κουάρτα στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά και στέλνοντας στον έβδομο ουρανό του απανταχού φίλους του Ολυμπιακού! Η φάση ελέγχθηκε για αρκετή ώρα από τους VAR για πιθανό οφσάιντ, με το γκολ να μετρά κανονικά.

    Ο Ισπανός αρχιτέκτονας της επιτυχίας, μάλιστα, ο οποίος πριν από έναν χρόνο είχε σηκώσει το Europa League με τη Σεβίλλη, κατέκτησε και πάλι ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

    Διαβάστε επίσης

    Φλέγεται ο Πειραιάς για τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του Ολυμπιακού (Βίντεο-Φωτό)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Έγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός, πραγματικός θρύλος

    Κασσελάκης: Συγχαρητήρια στα παιδιά του Ολυμπιακού που πέτυχαν το όνειρό τους



    ΣΧΟΛΙΑ