ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βαγγέλης Μαρινάκης: Μεγάλη συνέντευξη στο Sky Sports – Τι είπε για Ολυμπιακό, Νότιγχαμ και για την πιθανή αγορά της Bάσκο ντε γκάμα
Ο κομβικός ρόλος του στην επιτυχημένη πορεία δύο ποδοσφαιρικών ομάδων σε Ελλάδα και Αγγλία, το φιλανθρωπικό του έργο αλλά και ο πόλεμος που δέχθηκε από τους ανταγωνιστές του αναλύονται σε άρθρο-πορτρέτο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη στο insideworldfootball.com.
Η ενημερωτική αθλητική ιστοσελίδα αναφέρεται στον Βαγγέλη Μαρινάκη ως τον «Δισεκατομμυριούχο άνδρα της Φόρεστ», κάνοντας μια αναδρομή στην επιτυχημένη του πορεία στον επιχειρηματικό τομέα.
Αναλυτικά το άρθρο:
Όταν ο Ευάγγελος Μαρινάκης ανέλαβε τη Νότιγχαμ Φόρεστ πριν από πέντε χρόνια, οι υποστηρικτές χόρευαν συρτάκι στους δρόμους.
Το Νότιγχαμ είναι γνωστό , όχι μόνο για το ρόλο του στον θρύλο του Ρομπέν των Δασών αλλά και για την μεγαλύτερη ομάδα του, τη Νότιγχαμ Φόρεστ.
Αυτό που ο πρώην ιδιοκτήτης από το Κουβέιτ, δεν κατάφερε ποτέ, δηλαδή τον σεβασμό των οπαδών και των παικτών, ο Μαρινάκης το απέκτησε σε αφθονία από την πρώτη ημέρα: ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος στην πόλη του Νότιγχαμ και οι αφοσιωμένοι οπαδοί είδαν στον Έλληνα δισεκατομμυριούχο εφοπλιστή, κάποιον που θα έφερνε στην ομάδα τους και πάλι επιτυχίες.
Είχε ένα όραμα να φέρει την ομάδα «εκεί που ανήκουμε», όπως είχε χαρακτηριστικά πει. Και αναφερόταν προφανώς στην άνοδο της ομάδας στην αγγλική Premier League.
Η Νότιγχαμ Φόρεστ, που παλαιότερα κέρδιζε συνεχόμενα τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, είχε βιώσει δύσκολες στιγμές για 23 χρόνια.
Κολλημένη στο πρωτάθλημα, σε μία από τις πιο σκληρές κατηγορίες στην Αγγλία, όπως όλα έδειχναν δεν υπήρχε κανένας σωτήρας να την πάρει και να φτάσουν μαζί στη γραμμή τερματισμού του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της Αγγλίας.
Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτες έχει μπει δυναμικά στη μάχη.
Το φιλανθρωπικό έργο
Από την απόκτηση της Φόρεστ το 2017, ο Μαρινάκης έχει άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στον σύλλογο αλλά και στην πόλη του Νότιγχαμ, παρέχοντας στην ευρύτερη κοινότητα βοήθεια και υποστήριξη.
Προχώρησε σε σημαντικές συνεισφορές στον φιλανθρωπικό οργανισμό «Nottingham Forest Community Trust» και στην τοπική φιλανθρωπική οργάνωση αστέγων «Framework».
Το 2018, βοήθησε στην διοργάνωση μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης στο στάδιο, με την οργάνωση «Framework» να συγκεντρώνει το ποσό –ρεκόρ των 50.000 λίρων.
Υποσχέθηκε επίσης την υποστήριξη του στην φιλανθρωπική οργάνωση της τοπικής τράπεζας τροφίμων «Hope», φιλοξενώντας δράσεις της τις ημέρες των αγώνων.
Αναρωτιέται κανείς μήπως η προσέγγισή του θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα για ορισμένους Αμερικανούς ιδιοκτήτες που ελέγχουν τώρα τους μισούς συλλόγους της Αγγλικής Premier League.
Βέβαια, από την άλλη, αυτοί δεν είναι παρά ιδιοκτήτες κατ’ όνομα. Ένα απρόσωπο hedge fund έχει τελείως διαφορετικούς σκοπούς από έναν επιχειρηματία που βάζει τα δικά του χρήματα, και όχι δανεισμένα κεφάλαια που πρέπει να αποπληρωθούν με τόκο, στο πάθος του.
Οι επιτυχίες της Νότιγχαμ
Κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου, όπου ο Μαρινάκης έχει στην ιδιοκτησία του τη Φόρεστ, όχι μόνο πέτυχε την επιστροφή της στη Premier League, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά αναβάθμισε στην πρώτη κατηγορία και την ακαδημία της ομάδας.
Η υποβολή μιας αίτησης σχεδιασμού για την ανάπλαση του City Ground, του γηπέδου της Nottigham Forest, αναμένεται να ξανακατατεθεί σύντομα, καθώς την προηγούμενη φορά, λόγω Covid, παρουσιάστηκαν κωλύματα και δεν προχώρησαν οι διαδικασίες.
Η Νότιγχαμ Φόρεστ ενσωμάτωσε παράλληλα και τον Γυναικείο Ποδοσφαιρικό Όμιλο της Νότιγχαμ Φόρεστ, ενώ η κοινότητα της Καραϊβικής που εδρεύει στο Νότιγχαμ έλαβε ιδιαίτερη περιποίηση το 2018, όταν η Reggae Girlz, η επιτυχημένη εθνική ομάδα γυναικών της Τζαμάικα, έπαιξε τον πρώτο της αγώνα σε ευρωπαϊκό έδαφος, λίγο πριν λάβει μέρος στους αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών ένα χρόνο μετά, στη Γαλλία.
Η αρχή βεβαία δεν ήταν εύκολη. Στην αρχή ο Έλληνας ιδιοκτήτες δέχτηκε άσχημα σχόλια και επικρίσεις από τα μέσα ενημέρωσης της Αγγλίας. Όμως δεν πτοήθηκε. Είχε ένα σχέδιο και επικεντρώθηκε σε αυτό.
Προσέλαβε τους σωστούς ανθρώπους, βρήκε τελικά τον κατάλληλο προπονητή και έβαλε σκοπό να επαναλάβει όλα όσα πέτυχε με τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα.
Η παρουσία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Από το 2010, η ομάδα του, ο Ολυμπιακός, έχει κατακτήσει 10 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 4 Κύπελλα Ελλάδας και έχει συμμετάσχει 8 φορές στη φάση των ομίλων του UEFA Champions League και 3 φορές στο UEFA Europa League.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, σε αντίθεση με άλλους ιδιοκτήτες, φρόντισε να συμμορφωθεί άμεσα με τους Κανονισμούς Οικονομικού Fair Play της UEFA.
Άξιες αναφοράς είναι και οι επενδύσεις του στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Το 2013, ο Ολυμπιακός σύνηψε μια μεγάλη διεθνή συνεργασία με τη UNICEF, η οποία ανανεώθηκε το 2017, και προέβλεπε την 100% χρηματοδότηση καμπάνιας για εμβολιασμό μη προνομιούχων παιδιών απ’ όλο τον κόσμο, με το λογότυπο της Unicef να βρίσκεται στο επίσημο κιτ της ομάδας.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει υποφέρει εδώ και χρόνια από δύο σημαντικές παθογένειες: μία ανίκανη και ανέντιμη ηγεσία της ΕΠΟ και μια βαθιά διαφθορά που μαστίζει όχι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά ολόκληρη τη χώρα.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο της Α’ κατηγορίας έχει ακόμα ένα κοινό με το αγγλικό ποδόσφαιρο: αν είναι επιτυχημένος ο κόσμος θα σε κακολογήσει και θα προσπαθήσει να σε ρίξει χαμηλά.
Ο βρώμικος πόλεμος
Όταν ένας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου αποφάσισε να αγοράσει ένα από τα πιο παραδοσιακά ποδοσφαιρικά διαμάντια της Αγγλίας, οι «ειδήσεις», που προέρχονταν από την πατρίδα του ήταν σκληρές και κακοήθεις: κατηγορήθηκε για κάθε είδους παράλογα, αν όχι τρελά, πράγματα, όμως οι νομικοί του σύμβουλοι βρήκαν γρήγορα την αιτία για τις θλιβερές απόπειρες κάποιων να τον συκοφαντήσουν.
Δύο ανταγωνιστές του, Έλληνες ιδιοκτήτες ομάδων. Ο ένας συγκεκριμένα είχε προσλάβει Άγγλους δημοσιογράφους για να διοργανώσουν μια καμπάνια δυσφήμησης.
Το θέμα είναι ότι η πολιτική αλλάζει: νέα πρόσωπα εμφανίζονται και νέες δυνάμεις παίρνουν τις αποφάσεις.
Τι κι αν υπήρχαν προκατειλημμένοι και διεφθαρμένοι εισαγγελείς, ο Μαρινάκης κατάφερε να απαλλαχθεί στα δικαστήρια από όλες τις κατηγορίες που είχαν τις ρίζες τους στον πολιτικό ανταγωνισμό και τη ζήλια των ανταγωνιστών του.
Η Ελλάδα είναι πλέον ένα διαφορετικό σύμπαν.
Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα στη Δυτική Ευρώπη, μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Αν και κάποιος άλλος μπορεί να το αμφισβητήσει, με όλα όσα συμβαίνουν στην Αγγλία αυτές τις ημέρες: μια κυβέρνηση ψεύδους και εξαπάτησης με χαρακτηριστικά αγγλοσαξωνικής βαλκανοποίησης.
Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα στάθηκε στα πόδια της, προχώρησε και βρίσκεται σε καλό δρόμο να βγει από την άβυσσο στην οποία βρέθηκε εξαιτίας των εγκληματιών ξένων τραπεζιτών και των ανίκανων Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτικών.
Η ναυτιλία
Αυτό που έμεινε ακέραιο, καθ’ όλη τη διάρκεια ήταν ο Μαρινάκης και η αποφασιστικότητά του να προσφέρει σε κάθε τμήμα της πολύπλευρης αυτοκρατορίας του.
Σήμερα η βασική του δραστηριότητα είναι η ναυτιλία με 99 δεξαμενόπλοια και πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, εκ των οποίων τα 12 είναι ολοκαίνουρια πλοία που μεταφέρουν LNG.
Δύο από τις ναυτιλιακές του εταιρείες είναι εισηγμένες στις αγορές της Νέας Υόρκης, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και στον δείκτη Nasdaq.
Η αξία τους ξεπερνάει τα 6 δις. δολάρια. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία για μια δεκαετία σύμφωνα με τη λίστα Lloyds.
Διαβάστε επίσης:
Ποδόσφαιρο: Σύγκρουση Μαρινάκη – Μπαλτάκου για την θέση του αρχιδιαιτητή