ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής και ιδιαίτερα του δημόσιου χώρου, στη νότια πλευρά του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου βρισκόταν το παλαιό γήπεδο της ΑΕΚ, στη θέση του οποίου προβλέπεται η κατασκευή του Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού «Αγιά Σοφιά».
Το συγκεκριμένο έργο, όπως τόνισε στην εισήγηση του ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Νάσος Αναγνωστόπουλος, κρίνεται απαραίτητο ως συνοδευτικό που προαναφερόμενου Κέντρου, προκειμένου με τις κατάλληλες διαμορφώσεις και ρυθμίσεις να διευκολυνθεί η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, να διασφαλιστεί η προστασία τους, να αποφορτιστεί η περιοχή και να αποτελέσει ένα κόμβο ήπιας ανάπτυξης, ακόμη και αναψυχής, με την ανάπλαση του κοινόχρηστου και του περιβάλλοντος χώρου.
Απόλυτα κατατοπιστικός για την χρησιμότητα του έργου, ο ίδιος ο μελετητής και συγκοινωνιολόγος Κωνσταντίνος Ζέκος, επισήμανε ότι πρόκειται για ρυθμιστικό έργο της κυκλοφορίας η οποία αναμένεται να είναι κατά πολύ αυξημένη και να επιβαρύνει σημαντικά την περιοχή, τις ημέρες που θα αγωνίζεται η ομάδα.
Χαρακτήρισε «χρυσή τομή» την προτεινόμενη λύση της ανισοπεδοποίησης για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, «χωρίς να συγκρούονται ή να ανακόπτουν την κίνηση τους». Ο στόχος της υπογειοποίησης, συνόψισε ο κ. Ζέκος, “είναι να απεμπλέξει τις αντικρουόμενες ροές διερχομένων χωρίς την παρέμβαση της τροχαίας, με τα γνωστά συνακόλουθα των καθυστερήσεων και της κυκλοφορικής συμφόρησης”.
Σημειώνεται ότι την συνεδρίαση παρακολουθούσαν παλιοί ποδοσφαιριστές και παράγοντες της ΑΕΚ, στους οποίους ο πρόεδρος και οι σύμβουλοι ευχήθηκαν «από καρδιάς επιτυχία» στον (σημερινό) αγώνα της ΑΕΚ με την Δυναμό Κιέβου. Αίσθηση έκανε η απουσία εκπρόσωπων της δημοτικής αρχής της Νέας Φιλαδέλφειας, παρόλο που είχε διανεμηθεί από νωρίς στο Σώμα, αρνητική επί του ζητήματος τοποθέτηση-επιστολή, του δημάρχου ‘Αρη Βασιλόπουλου.
Η θετική εισήγηση της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής επί της υποβληθείσας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ολοκληρώθηκε με ορισμένες πρόσθετες επισημάνσεις οι οποίες θα χρειαστεί, όπως επισημάνθηκε, να συνυπολογιστούν. Αυτές μεταξύ άλλων αφορούν:
– Την πρόβλεψη φωτεινής σηματοδότησης στους υπό διαμόρφωση κυκλικούς κόμβους,
– Τη διεύρυνση των πεζοδρομήσεων και την με ήπιο τρόπο σύνδεση της πόλης, τόσο με το πάρκο, όσο και με το γήπεδο.
– Διαμόρφωση του δημιουργούμενου, “ελεύθερου οχημάτων” κοινόχρηστου χώρου, συνδεόμενου με τον “ελεύθερο δόμησης” χώρο του γηπέδου, έτσι ώστε να προβλεφθούν όλες οι πιθανές κινήσεις πεζών, ποδηλάτων και οχημάτων (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα κλπ).