ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις 17:48 (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκαν (11/12) στο έκτακτο-εικονικό- συνέδριο της FIFA, οι χώρες που θα φιλοξενήσουν τα Παγκόσμια Κύπελλα 2030 και 2034.
Όπως αναμενόταν-αφού ήταν οι μοναδικές υποψηφιότητες-, Ισπανία, Μαρόκο και Πορτογαλία (με αγώνες επίσης στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την πρώτη διοργάνωση της ιστορίας) θα φιλοξενήσουν αυτό του 2030 και η Σαουδική Αραβία εκείνο του 2034.
Μάλιστα, η ανακοίνωση της απόδοσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034 έγινε στο κανάλι DAZN, μία περαιτέρω απόδειξη της σύνδεσης και της προσέγγισης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του αθλητικού καναλιού.
Υπήρξαν δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες διά βοής. Στις 17:45 από τις 211 ομοσπονδίες-μέλη για το Μουντιάλ του 2030 σε Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία (με αγώνες επίσης στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη)και στις 17:46 από ισάριθμες για το Μουντιάλ 2034 στη Σαουδική Αραβία
«Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2030 αποδίδεται στην υποψηφιότητα της Νότιας Αμερικής, από κοινού με αυτή της Ισπανίας-Πορτογαλίας-Μαρόκου Η τελετή της εκατονταετηρίδας στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου απονέμεται στην Ουρουγουάη, την Παραγουάη και την Αργεντινή», επιβεβαίωσε ο Ινφαντίνο και πρόσθεσε:
«Η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034 θα είναι η Σαουδική Αραβία, συγχαρητήρια».
Οι 211 ομοσπονδίες-μέλη συμμετείχαν ση διαδικασία, ενώ η Νορβηγία και η Ελβετία ήθελαν οι επιστολές τους να διαβαστούν δυνατά κατά τη διάρκεια αυτού του εικονικού συνεδρίου.
Όλες οι ομοσπονδίες ψήφισαν υπέρ στη διαδικασία έγκρισης της ημερήσιας διάταξης.
Η ομιλία του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο:
«Αγαπητοί φίλοι, η ίδια η ουσία του ποδοσφαίρου είναι ο αδιαίρετος χαρακτήρας του. Το ποδόσφαιρο είναι ένα μοναδικό κοινωνικό φαινόμενο, ικανό να φέρει κοντά ανθρώπους, από όλες τις γωνιές του κόσμου, από όλες τις κοινωνικές τάξεις, με χαρούμενο και σεβασμό.
Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε τις χώρες που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 και του 2034. Πριν από δύο χρόνια ήμασταν στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, ένα απίστευτο γεγονός, μια επιτυχία. Πέρυσι το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών διεξήχθη σε δύο ηπείρους: την Ασία και την Ωκεανία.
Ας δούμε το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, τον Καναδά. Το 2027 θα ταξιδέψουμε στη Βραζιλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών.
Τότε, θα φτάσει το 2030, η εκατονταετηρίδα. Εκατό χρόνια από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ουρουγουάη. Τι καλύτερο για να γιορτάσουμε από το να το οργανώσετε σε έξι διαφορετικές χώρες. Μετά το 2034, ένα εξαιρετικό Παγκόσμιο Κύπελλο, είμαι σίγουρος.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του συμβουλίου της FIFA, το θάρρος σας, την ηγεσία σας. Χάρη σε αυτή τη μοναδική κατανόηση για όλους. Στον σημερινό διχασμένο κόσμο, το να μπορούμε να συμφωνήσουμε έτσι είναι ένα απίστευτο μήνυμα που στέλνουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι ευθύνη μας να συγκεντρώνουμε και όχι να διχάζουμε. Αυτό ακριβώς κάνουμε, αναπνέουμε ενότητα, ζούμε για να ενώσουμε. Ας ενώσουμε τον κόσμο με και μέσα από το ποδόσφαιρο».
Οι ομιλίες από τους προέδρους των ομοσπονδιών των χωρών φιλοξενίας
Πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, μίλησαν οι εκπρόσωποι των υποψηφιοτήτων και προβλήθηκαν τα σχετικά βίντεο των υποψηφιοτήτων. Η Ουρουγουάη, η Αργεντινή και η Παραγουάη αναφέρθηκαν στην εκατονταετηρίδα, στην εγγύτητα και τους πολιτισμούς των τριών χωρών της Νότιας Αμερικής.
«Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε αυτό το ιστορικό Παγκόσμιο Κύπελλο, είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τους πάντες και μια ολόκληρη ήπειρος θα δονηθεί μέσα από αυτό το γεγονός», ανέφερε o πρόεδρος της CONMEBOL Αλεχάντρο Ντομίνγκες.
Ουρουγουάη, Αργεντινή, Παραγουάη
«Πρέπει να θυμόμαστε αυτό το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο διεξήχθη στην Ουρουγουάη. Σήμερα, αυτό το συνέδριο θα πάρει μια σημαντική απόφαση. Αυτός ο πρώτος τελικός έγινε στο στάδιο Centenario και είχαμε τον πρώτο νικητή. Τώρα , δεν θα πάμε απλώς για να απονείμουμε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, θα απονείμουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο της εκατονταετηρίδας.
Αγαπητά μέλη του συνεδρίου, είναι ευθύνη μας να γράψουμε ιστορία, να δείξουμε στον κόσμο ότι το ποδόσφαιρο μας ενώνει. Μπορούμε να επιτύχουμε ομαδική εργασία, φέρνοντας κοντά ανθρώπους σε τρεις ηπείρους. Αυτή είναι μια ιστορία που έλαβε χώρα πριν από 100 χρόνια και είναι σημαντικό να τη θυμόμαστε.
Το ποδόσφαιρο ζει μέσα μας, για εμάς (Ουρουγουάη, Παραγουάη και Αργεντινή), είναι τιμή να διασφαλίσουμε ότι γιορτάζουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον».
Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ουρουγουάης Ιγκνάσιο Αλόνσο: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους προέδρους, όλες τις ομοσπονδίες-μέλη. Θέλουμε να αφήσουμε ένα σημάδι στο μυαλό και την ιστορία των ανθρώπων. Κύριε πρόεδρε Ινφαντίνο, μέλη της κοινότητας της FIFA, σας ευχαριστώ. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον λαό της Ουρουγουάης Πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες και στους παίκτες της Ουρουγουάης, που ανταποκρίθηκαν πάντα στο κάλεσμα».
Ακολούθησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Αργεντινής, Κλαούντιο Φαμπιάν Τάπια: «Διεκδικούμε την ιστορία του ποδοσφαίρου, του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εδώ έχουμε ταλέντο, μερικούς από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Σε αυτήν την ήπειρο έγινε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ευχαριστούμε τα μέλη που μας συνόδευσαν. Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που δουλέψαμε σε αυτό το όνειρο. Φαινόταν δύσκολο να οργανωθεί, αλλά αυτή η δυνατότητα μας επιτρέπει να τιμήσουμε την ιστορία, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αξίες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο Το 2030 θα ήταν ένα πολύ δυνατό γεγονός για εμάς, θα ήταν το πρώτο υπό δημοκρατία στη χώρα μας.
Τα μέλη του συμβουλίου, μαζί με την Ουρουγουάη, την Παραγουάη, την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο θα βοηθήσουν να δείξουν πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να ενωθεί. Θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κάτι απίστευτο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.»
Ο Ρόμπερτ Χάρισον, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Παραγουάης, μίλησε τελευταίος από τη Νότια Αμερική: «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε αυτό το γεγονός απόψε. Είναι ένα ιστορικό γεγονός που θέλουμε να διοργανώσουμε. Η Παραγουάη είναι έτοιμη. Το ποδόσφαιρο ενώνει τον κόσμο, μπορούμε να ενώσουμε τρεις ηπείρους. Η Παραγουάη δεν θέλει να μείνει στην άκρη, ευχαριστώ στον πρόεδρο της COMNEBOL, Αλεχάντρο Ντομίνγκες».
Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία
H σειρά του Φουζί Λεκιαά, πρόεδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Μαρόκου: «Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτή η τριμερής υποψηφιότητα είναι η πρώτη που διοργανώνεται σε Αφρική και Ευρώπη. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ».
Oμιλία από τον πρόεδρο της ισπανικής ομοσπονδίας Φερνάντο Γκόμες: «Φτάνουμε στο τελευταίο στάδιο. Οι τρεις μας καταφέραμε να παρουσιάσουμε μια πολυπολιτισμική υποψηφιότητα. Έχουμε ισχυρές πεποιθήσεις, θέλουμε να αφήσουμε ένα σημάδι στην ιστορία. Θέλουμε να φροντίσουμε το ποδόσφαιρο, φυσικά θα επενδύσουμε περαιτέρω. Πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι το ποδόσφαιρο σέβεται την ουσία του. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 είναι ξεχωριστό, θα γιορτάσουμε την εκατονταετηρίδα».
Όπως και οι χώρες της Νότιας Αμερικής, έτσι και η Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, παρουσίασαν ο δικό τους βίντεο με πρωταγωνιστές Φίγκο, Ναϊμπέτ και Φερνάντο Γιορέντε.
Η Σαουδική Αραβία
Ακολούθησε η σειρά της Σαουδικής Αραβίας, στο σκηνικό μεταφέρθηκε στο Ριάντ για την υποψηφιότητα του Μουντιάλ 2024. Η Σαουδική Αραβία θέλει να γιορτάσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 με 48 ομάδες σε μία χώρα. Παρουσίασε ένα βίντεο με τον υπουργό Αθλητισμού, πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Αλ Φαϊσάλ.
Το βίντεο, ανάμεσα σε άλλα, δείχνει τη νίκη επί της Αργεντινής την πρώτη ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ. «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Για τα παιδιά μας, για την ανάπτυξη αυτού του αθλήματος στη χώρα μας, στην ήπειρό μας. Είμαστε αφοσιωμένοι στον ρόλο μας. Συναντηθήκαμε μαζί σας για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι νέοι μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο. Η Σαουδική Αραβία συμμετέχει στην εκμάθηση ποδοσφαίρου από μικρή ηλικία μέχρι την ελίτ.
Η Λίγκα μας αποκτά σημασία, με σπουδαίους παίκτες. Ευχαριστώ τη FIFA, τους εταίρους, τις ομοσπονδίες μέλη. Θέλουμε να σας προσφέρουμε μια εμπειρία που κανείς δεν θα ξεχάσετε. Αγαπητοί φίλαθλοι του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034, σας μιλάω, είμαστε ένα ποδοσφαιρικό έθνος. Έχουμε ένα μεταδοτικό πάθος. Σε 10 χρόνια, θα προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Μην σκέφτεστε μόνο το ποδόσφαιρο, σκεφτείτε και τον πολιτισμό. Η χώρα μας απέχει λιγότερο από 8 ώρες πτήσης από κάθε ήπειρο. Έχουμε 5 διοργανώτριες πόλεις και 12 πιθανά γήπεδα. Θα είναι μια μοναδική εμπειρία. Δεν θέλουμε απλώς να καλωσορίσουμε, θέλουμε να φέρουμε επανάσταση στον κόσμο του ποδοσφαίρου», τόνισε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Αλ Φαϊσάλ
Η Σαουδική Αραβία…μίλησε και…μέσω δύο 13χρονων παιδιών. «Για εμάς όλα είναι πιθανά. Οι γενιές πριν από εμάς έχουν αποδείξει ότι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Μας είπαν να σκεφτούμε το μέλλον μας. Μιλάμε για την ικανότητά μας να καλωσορίζουμε, να οργανώνουμε… Το 2034 φαίνεται πολύ μακριά, αλλά έρχεται Στο σπίτι μας, μας αρέσει να ανταλλάσσουμε».
Ο Χαμάντ Αλί Κααμπί, ένας 13χρονος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, πήρε τη σκυτάλη: «Είμαστε φιλόδοξοι, εργατικοί. Οι νέοι Σαουδάραβες είναι μέρος των αλλαγών. Αγαπάμε τις γλώσσες, ιδιαίτερα αυτή του ποδοσφαίρου. Αν το γνωρίζετε επίσης, μας αρέσει να είμαστε ηγέτες. Στη Σαουδική Αραβία, έχουμε ηγέτες που μας λένε να κάνουμε μεγάλα όνειρα, που είναι καλό, δεν ξέρω πώς είναι να ονειρεύεσαι μικρά. Ας μοιραστούμε αυτό το πάθος στον κόσμο μας».
Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2030 σε τρεις ηπείρους
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, ή αλλιώς το «Παγκόσμιο Κύπελλο της εκατονταετηρίδας», θα ενώσει έξι χώρες: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ουρουγουάη, Αργεντινή και Παραγουάη. Μια άνευ προηγουμένου συμφωνία από την πρώτη διοργάνωση το 1930, συγκεντρωμένη σε τρία γήπεδα στο Μοντεβιδέο, με 13 εθνικές ομάδες που συμμετείχαν, αριθμός συμμετεχόντων που συνέχισε να αυξάνεται – 32 το 2022 και 48 από το 2026.
Μετά από τρεις αγώνες στην Ουρουγουάη, την Αργεντινή και την Παραγουάη, προγραμματισμένοι για τις 8 και 9 Ιουνίου 2030, στη δροσιά του χειμώνα στη Νότια Αμερική, οι έξι ενδιαφερόμενες ομάδες και οι φίλαθλοί τους θα διασχίσουν τον Ατλαντικό για τους άλλους 101 αγώνες, από τις 13 Ιουνίου έως τις 21 Ιουλίου.
Με 11 από τα 20 γήπεδα που προτείνονται, η Ισπανία θα πρέπει να είναι η κύρια οικοδέσποινα αφού έχει ήδη διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, αλλά το Μαρόκο, με πέντε αποτυχημένες υποψηφιότητες για τη διοργάνωση, θα γίνει η δεύτερη χώρα στην αφρικανική ήπειρο που θα το φιλοξενήσει, μετά τη Νότια Αφρική το 2010.
Η Ισπανία και το Μαρόκο εξακολουθούν να ανταγωνίζονται για τον τελικό, προτείνοντας αντίστοιχα το Santiago Bernabeu στη Μαδρίτη ή το Camp Nou στη Βαρκελώνη και το μελλοντικό περίβλημα Hassan-II μεταξύ Καζαμπλάνκα και Ραμπάτ, που στοχεύει να γίνει το «μεγαλύτερο στάδιο στον κόσμο» με 115.000 θέσεις. Η Πορτογαλία, διοργανώτρια του Euro 2004, χωρίς ποτέ να συνδεθεί με Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, προσφέρει από την πλευρά της τα δύο γήπεδα της Λισαβόνας και αυτό της Πόρτο και επιδιώκει έναν από τους ημιτελικούς.
Πώς θα είναι τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2034
Η FIFA αποκάλυψε τα δεκαπέντε στάδια που θα χρησιμοποιηθούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 στη Σαουδική Αραβία. Πέντε πόλεις θα φιλοξενήσουν αυτούς τους αγώνες (Νεόμ, Κομπάρ, Τζέντα, Άμπα και Ριάντ). Ο πιο εντυπωσιακός χώρος θα εγκατασταθεί κανονικά στο Νεόμ με ένα γήπεδο 46.000 θέσεων και «αιωρούμενο» 350 μέτρα πάνω από το έδαφος.
Η Σαουδική Αραβία θα ανακαινίσει τέσσερα στάδια και θα κατασκευάσει έντεκα γήπεδα πριν από το 2034. Το Διεθνές Στάδιο King Salman στο Ριάντ θα είναι κανονικά ο χώρος που θα φιλοξενήσει τους εναρκτήριους αγώνες και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μπορεί να φιλοξενήσει 92.000 άτομα.
Οι αποχωρήσεις που άνοιξαν το δρόμο
Το Μουντιάλ 20230, το οποίο θα γιορτάσει έναν αιώνα από την πρώτη διοργάνωση της Ουρουγουάης το 1930, οδηγήθηκε σε μια άνευ προηγουμένου συμφωνία μεταξύ συνομοσπονδιών.
Η Μεγάλη Βρετανία είχε δείξει ενδιαφέρον πριν υποχωρήσουν στο Euro-2028, η Νότια Κορέα εξέτασε για ένα διάστημα κοινή υποψηφιότητα με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Βόρεια Κορέα, τέσσερις χώρες της Νότιας Αμερικής ξεκίνησαν από το 2019 και η UEFA πρότασσε έναν «γάμο» Ισπανίας-Πορτογαλίας-Ουκρανίας στο τέλος του 2022, ένα «μήνυμα αλληλεγγύης και ελπίδας» μετά τη ρωσική εισβολή.
Όμως πέρυσι, η Ουκρανία αποχώρησε διακριτικά όταν το Μαρόκο προσχώρησε στην Ισπανία και την Πορτογαλία, στη συνέχεια η Νότια Αμερική αποσύρθηκε με αντάλλαγμα μια συμβολική παρουσία: τη διοργάνωση των τριών πρώτων αγώνων του τουρνουά στην Ουρουγουάη, την Παραγουάη και την Αργεντινή.
Μετά από αυτούς τους «εορτασμούς της εκατονταετηρίδας» που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 και 9 Ιουνίου 2030, στη δροσιά του δικούς τους χειμώνα, οι έξι ενδιαφερόμενες ομάδες και οι υποστηρικτές τους θα πρέπει να διασχίσουν τον Ατλαντικό για τους άλλους 101 αγώνες της διοργάνωσης, από τις 13 Ιουνίου έως τον τελικό. στις 21 Ιουλίου.
Επικαλούμενη την αρχή της εναλλαγής των ηπείρων, η FIFA είχε περιορίσει την πρόσκλησή της για αιτήσεις για τη διοργάνωση του 2034 στις συνομοσπονδίες της Ασίας και Ωκεανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε άμεσα το φθινόπωρο του 2023.
Και η Σαουδική Αραβία, η αναδυόμενη υπερδύναμη του παγκόσμιου αθλητισμού, βρέθηκε η μόνη υποψήφια μετά την αποχώρηση της Αυστραλίας και της Ινδονησίας και την «αποχώρηση» των ποδοσφαιρικών φιλοδοξιών της Κίνας.
Το βασίλειο του Κόλπου, που ξεκίνησε σε μια στρατηγική διαφοροποίησης, έχει επί του παρόντος μόνο δύο από τα 14 στάδια με χωρητικότητα τουλάχιστον 40.000 θεατών που απαιτούνται για να φιλοξενήσει τις 48 ομάδες.
Πέρα από την υλικοτεχνική πρόκληση, το καυτό καλοκαίρι θα μπορούσε να αναγκάσει τη διοργάνωση να μεταφερθεί σε χειμώνα ή αργά το φθινόπωρο, όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει επίσης το Ραμαζάνι, 11 Νοεμβρίου με 10 Δεκεμβρίου τότε.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Τριάδες με φαβορί, Goal και Over
Απίστευτο Ρεκόρ: Η πιο μεγάλη μεταγραφή σε ομαδικό άθλημα – 765 εκατ. δολάρια
HELLENiQ ENERGY: Χρυσός χορηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μεγάλη συμμαχία στα Media: Στρατηγική συνεργασία Αλεξάνδρας Δασκαλοπούλου, Γιάννη Βαρδινογιάννη και Θεοχάρη Φιλιππόπουλου
- Πόσες χρυσές λίρες αγόρασαν και πούλησαν οι Έλληνες μέσα στο 2024- Που οδηγείται το ράλι στο πολύτιμο μέταλλο
- Δωρεά 15 εκ. δολ. από τη Disney για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες
- Sergey Brin: Από τα ψυχεδελικά φάρμακα, στο Πάρκινσον και τα «ενεργειακά νησιά» – Πού επενδύει ο συνιδρυτής της Google