ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Διεθνής Αμνηστία και η Συμμαχία Sport & Rights (Sport & Rights Alliance/SRA) με επίσημες τοποθετήσεις τους ζήτησαν από την Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να σταματήσει τη διαδικασία επιλογής της Σαουδικής Αραβίας για το Μουντιάλ 2034. εκτός εάν ανακοινωθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάτι που πρέπει να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και κυρίως πριν από την ψηφοφορία τον επόμενο μήνα.
Υπογραμμίζεται με έμφαση το θέμα της ασφάλειας εργατών/εργαζομενων και φιλάθλων κατά την προετοιμασία αλλά και πραγματοποίηση του Μουντιάλ.
Η Σαουδική Αραβία θα χρειαστεί ένα τεράστιο αριθμό μεταναστών εργαζομένων για την κατασκευή των υποδομών και των γηπέδων που χρειάζεται για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ, όμως η χώρα δεν έχει καθορίσει κατώτατο μισθό για μετανάστες εργαζόμενους ούτε έχει εισαγάγει μέτρα για την ασφάλεια και την πρόληψη θανάτων εργαζομένων.
Η κατάσταση αυτή αφήνει χιλιάδες ανθρώπους υπό την απειλή ενδεχόμενης ακραίας εκμετάλλευσης ή και υπό τον κίνδυνο για τη ζωή τους, καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες χιλιάδες ήταν οι εργάτες που πέθαναν κατά την προετοιμασία του Μουντιάλ 2022 που διοργάνωσε το γειτονικό κράτος του Κατάρ χωρίς και τότε να έχουν υπάρξει οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των μεταναστών εργαζομένων. Η Διεθνής Αμνηστία είχε προχωρήσει σε σχετική εκστρατεία και για την περίπτωση του Κατάρ το 2022.
Οι ψηφοφορίες για την έγκριση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2030 και του 2034, πρόκειται να διεξαχθούν στο Συνέδριο της FIFA τον επόμενο μήνα, αν και το καθένα έχει μόνο μία υποψηφιότητα.
Η υποψηφιότητα του Μαρόκου, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι η μοναδική προσφορά για το 2030, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι η μοναδική για το 2034.
Η Διεθνής Αμνηστία και η SRA δήλωσαν ότι είχαν αξιολογήσει τις στρατηγικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρότειναν οι υποψήφιες χώρες και κατέληξαν σε μια νέα έκθεση ότι καμία από τις υποψηφιότητες δεν περιέγραφε επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο θα πληρούσαν τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαιτούνται από τη FIFA.
Ανέφεραν ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι στη Σαουδική Αραβία και η φιλοξενία του τουρνουά στη χώρα του Κόλπου θα οδηγούσε σε «σοβαρές και εκτεταμένες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Θα υπάρξει πραγματικό και προβλέψιμο ανθρώπινο κόστος για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034 στη Σαουδική Αραβία χωρίς να ληφθούν αξιόπιστες εγγυήσεις μεταρρύθμισης», δήλωσε ο Στιβ Κόκμπουρν, επικεφαλής των εργασιακών δικαιωμάτων και του αθλητισμού της Διεθνής Αμνηστίας.
«Οι φίλαθλοι θα αντιμετωπίσουν διακρίσεις, οι μετανάστες εργάτες θα αντιμετωπίσουν την εκμετάλλευση και πολλοί θα πεθάνουν.
Η FIFA πρέπει να σταματήσει τη διαδικασία έως ότου εφαρμοστεί η κατάλληλη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αποφευχθεί η επιδείνωση μιας ήδη δεινής κατάστασης».
Η FIFA είπε ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 και του 2034 θα δημοσιευθούν πριν από το έκτακτο συνέδριό της στις 11 Δεκεμβρίου.
«Η FIFA εφαρμόζει διεξοδικές διαδικασίες υποβολής υποψηφιοτήτων για τις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2030 και 2034», υποστήριξε εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας και συνέχισε:
«Είναι σύμφωνη με τις προηγούμενες διαδικασίες για την επιλογή των διοργανωτών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023 στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και τον Καναδά και το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών 2027 στη Βραζιλία.»
Οι οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου πρόκειται να ανακοινωθούν επίσημα στο συνέδριο της FIFA και η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πετύχει λόγω της απουσίας άλλων εκδηλώσεων ενδιαφέροντος πριν από τη λήξη της προθεσμίας της FIFA στα τέλη του περασμένου έτους.
Ένας από τους σημαντικούς λόγους ανησυχίας ήταν εάν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ θα υποστούν διακρίσεις εκεί, σε μια χώραόπου τα άτομα μπορούν να καταδικαστούν σε θάνατο εάν αποδειχθεί ότι έχουν εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις του ίδιου φύλου.
Ο Χαμάντ Αλμπαλαουί, επικεφαλής της μονάδας υποβολής υποψηφιότητας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδοί είναι ευπρόσδεκτοι και το απόρρητό τους θα γίνεται σεβαστό, δείχνοντας τα εκατομμύρια των φιλάθλων που είχαν ταξιδέψει στη χώρα για αθλητικές διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια.
«Δεσμευόμαστε να καλλιεργήσουμε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον απαλλαγμένο από διακρίσεις και να προσπαθούμε να εξαλείψουμε τις διακρίσεις που βασίζονται σε προστατευμένα χαρακτηριστικά», δήλωσε η Σαουδική Αραβία στην υποψηφιότητά της για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
«Σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς μας εταίρους, θα επαληθεύσουμε ότι οι νόμοι μας ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς δεσμεύσεις μας και θα εφαρμόσουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις».
Η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι 15 στάδια θα κατασκευαστούν ή θα ανακαινιστούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με την κατασκευή να έχει ολοκληρωθεί έως το 2032, ενώ περισσότερα από 185.000 επιπλέον δωμάτια ξενοδοχείου θα κατασκευαστούν πριν από το τουρνουά.
Ο Κόκμπουρν είπε ότι η Σαουδική Αραβία θα χρειαζόταν έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών εργαζομένων για να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες της για το Παγκόσμιο Κύπελλο σε μια χώρα που ούτε έχει καθορίσει κατώτατο μισθό για μη πολίτες ούτε έχει εισαγάγει μέτρα για την πρόληψη θανάτων εργαζομένων.
Το θέμα είναι παρόμοιο με τους θανάτους εργαζομένων στο γειτονικό Κατάρ, το οποίο φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και έχτισε νέα στάδια με τη βοήθεια μεταναστών. Η βρετανική εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι τουλάχιστον 6.500 μετανάστες εργάτες -πολλοί από τους οποίους εργάζονταν σε έργα Μουντιάλ – είχαν πεθάνει στο Κατάρ αφού κέρδισε το δικαίωμα να διοργανώσει το Μουντιάλ 2022, αλλά ο αριθμός αμφισβητήθηκε από το έθνος του Κόλπου.
«Είμαστε αφοσιωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεών μας σχετικά με την καταναγκαστική εργασία, την παιδική εργασία, τη μη διάκριση και την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία. Θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι εταίροι μας τηρούν αυτά τα πρότυπα», ανέφερε η Σαουδική Αραβία.
Η έκθεση της Αμνηστίας ανέφερε επίσης ότι η καταστολή της ελευθερίας του λόγου προκαλεί ανησυχία, με τον Κόκμπουρν να λέει ότι δεν υπάρχει σοβαρή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις.
«Η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αντιμετωπίζει τη σφοδρή καταστολή της ελευθερίας του λόγου από την κυβέρνηση και τη συνεχιζόμενη φυλάκιση ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε δεκαετίες φυλάκιση απλώς και μόνο για την έκφρασή τους», είπε ο Κόκμπουρν.
Η Σαουδική Αραβία ξοδεύει δισεκατομμύρια για να μετατρέψει την παγκόσμια εικόνα της από μια χώρα γνωστή για τους αυστηρούς θρησκευτικούς περιορισμούς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κόμβο τουρισμού και ψυχαγωγίας. Ωστόσο, δεν κατάφερε να κερδίσει μια έδρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο μήνα.
Διαβάστε επίσης:
Οδηγίες για τον Εμβολιασμό των ενηλίκων από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Κόντρα Γιαννούλη με Πέτρο Παππά: Το Κιλκίς εκτός από ακτινίδια παράγει και αποστάτες – Τζάμπα μάγκας
Κηδεία του Γ.Μπουτάρη: Θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Απορρίπτει την ιδέα ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, θα προκαλέσει «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση»
- Οι πέντε επιδραστικότεροι δικηγόροι στη λίστα MONONEWS100
- ΕΞΑΑΑ: Θετικά έκλεισε το 2024 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας με αυξημένη πληρότητα σε σχέση με πέρσι
- Alter Ego Media: Σε ιδιώτες επενδυτές το 65% της έκδοσης – Θα λάβουν 1 μετοχή για κάθε 6,4 μετοχές που ζήτησαν