• Κοινωνία

    Αντιδράσεις με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών: Οι διοργανωτές ζητούν συγγνώμη από τους Χριστιανούς που προσβλήθηκαν

    • NewsRoom

    Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι / Φωτογραφία: @jeuxolympiques


    Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι ζήτησαν σήμερα συγγνώμη από Καθολικούς και άλλους Χριστιανούς που τυχόν προσβλήθηκαν από την παρωδία του διάσημου έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι “Μυστικός Δείπνος” κατά την τελετή έναρξης την Παρασκευή.

    Το σκετς περιελάμβανε 18 ερμηνευτές που πόζαραν πίσω από ένα μακρύ τραπέζι με παρόμοιο τρόπο όπως απεικονίζονται ο Ιησούς και οι 12 απόστολοί του στον πίνακα του ντα Βίντσι. Ανάμεσα στους ερμηνευτές ήταν, drag queens, ένα τρανσέξουαλ μοντέλο και ένας γυμνός τραγουδιστής, που υποδυόταν τον θεό Διόνυσο, γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη της Καθολικής Εκκλησίας.

    «Σαφώς δεν υπήρξε καμία πρόθεση να δείξουμε ασέβεια απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα. Η τελετή έναρξης επιχείρησε να γιορτάσει την ανοχή εντός της κοινότητας. Πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε αυτή η φιλοδοξία. Λυπούμαστε πολύ αν τυχόν ο κόσμος προσβλήθηκε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της διοργάνωσης Παρίσι 2024 Αν Ντεσάμπ.

    Ο σκηνοθέτης της τελετής Τομά Ζολί απαντά: «Δεν ήθελα να σοκάρω ή να κοροϊδέψω»

    Εξάλλου, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, Τομά Ζολί σε δήλωσή του διαβεβαίωσε πως «δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν».

    Σε επίσημη συνέντευξη Τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το Σάββατο ο Ζολί επέμεινε ότι η πρόθεσή του δεν ήταν «να είναι ανατρεπτικός, να κοροϊδέψει ή να σοκάρει», αλλά να προβάλει τις δημοκρατικές ιδέες και μια εικόνα της Γαλλίας σε όλη της την ποικιλομορφία.

    «Η βούλησή μου είναι να πούμε ότι είμαστε ένα πελώριο “εμείς”. Στη Γαλλία έχουμε το δικαίωμα να αγαπούμε ο ένας τον άλλον, όπως επιθυμούμε, να αγαπιόμαστε με όποιον θέλουμε, στη Γαλλία έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε και να μην πιστεύουμε. Στη Γαλλία έχουμε πολλά δικαιώματα», δήλωσε ο Ζολί, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει δει όλα τα μηνύματα, ειδικά τα επικριτικά.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η drag queen Piche, που μετείχε στην αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου δήλωσε στο RTL, ότι ουδέποτε είχε «την αίσθηση ότι κοροϊδεύουν τον Χριστιανισμό».

    Οι Αντιδράσεις της Εκκλησίας και του πολιτικού κόσμου

    Νωρίτερα χθες, ακοίνωση εξέδωσε και η Γαλλική Καθολική Εκκλησία, στην οποία αναφέρεται ότι επρόκειτο για μια σκηνή που χλευάζει τον Χριστιανισμό και που μειώνει τις υπόλοιπες καλές στιγμές της διοργάνωσης.

    «Λυπούμαστε βαθύτατα», αναφέρει η ανακοίνωση, και προσθέτει πως «σκεφτόμαστε όλους τους Χριστιανούς σε κάθε ήπειρο που έχουν πληγωθεί από την εξωφρενική πρόκληση ορισμένων σκηνών».

    Ορισμένοι Γάλλοι αθλητές δυσκολεύτηκαν να κοιμηθούν εξαιτίας του αντίκτυπου από την αντιπαράθεση, είπε ο μονσινιόρ Εμανουέλ Γκομπιγιάρ, εκπρόσωπος των Επισκόπων Γαλλίας για τους Αγώνες.

    Ο αρχιεπίσκοπος Σαρλ Σικλουνά, ο υψηλότερα ιστάμενος Καθολικός αξιωματούχος στην Μάλτα και ένας αξιωματούχος του πανίσχυρου Τμήματος Δόγματος της Πίστεως του Βατικανού, δήλωσαν ότι επικοινώνησαν με τον πρέσβη της Γαλλίας στη Μάλτα για να διαμαρτυρηθούν για την “άσκοπη προσβολή”.

    Σε μήνυμά του προς τον πρέσβη που ανέβασε στο Χ έγραψε: “Θα ήθελα να εκφράσω θλίψη και μεγάλη απογοήτευση απέναντι στην προσβολή προς εμάς τους χριστιανούς στη διάρκεια της τελετής έναρξης…με μια ομάδα από καλλιτέχνες ντραγκ σόου να μιμούνται τον Μυστικό Δείπνο”.

    Παρακολουθώντας την Έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, η ανεψιά της Μαρίν Λεπέν, ευρωβουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, εξέφρασε την οργή της: «Παρακολουθώ την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με τα παιδιά μου. Είναι δύσκολο να εκτιμήσω τις λίγες επιτυχημένες σκηνές, ανάμεσα στην αποκεφαλισμένη Μαρία-Αντουανέτα, το ζευγάρι που φιλιέται, τις drag queens, τον εξευτελισμό της Δημοκρατικής Φρουράς που αναγκάζεται να χορέψει με την Aya Nakamura και τη γενική ασχήμια των κοστουμιών και της χορογραφίας.

    Πρόκειται για μια απελπισμένη προσπάθεια να εξυμνήσει κανείς τις αξίες του αθλητισμού και την ομορφιά της Γαλλίας εν μέσω μιας τόσο χοντροκομμένης προπαγάνδας της Woke κουλτούρας», έγραψε.

     

    Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζονσον χαρακτήρισε την αναπαράσταση «σοκαριστική και προσβλητική για τους Χριστιανούς ανά την υφήλιο, που παρακολούθησαν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο πόλεμος κατά της πίστης και των παραδοσιακών αξιών μας δεν έχει όρια σήμερα. Αλλά γνωρίζουμε ότι η αλήθεια και η αρετή πάντα θα λάμπουν».

     

    Σε δηλώσεις κατά της τελετής έναρξης και της παρωδίας του διάσημου έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι προχώρησε και η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Φωνής Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου μέσω βίντεο στο Instagram της όπου αναφέρει αιχμηρά  μεταξύ άλλων «Μαντράχαλοι ντυμένοι και βαμμένοι γυναίκες, να προσβάλλεται η θρησκεία μας, ο Χριστιανισμός… Δεν θα τολμούσαν να το κάνουν αυτό σε Μουσουλμάνους.».

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ισραήλ: Ο Νετανιάχου επέστρεψε από τις ΗΠΑ για υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας μετά την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

    Γαλλία: Το Παρίσι καταδικάζει την επίθεση με ρουκέτες στα υψίπεδα του Γκολάν, κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση

    ΗΠΑ-Ιαπωνία: Καταγγέλλουν τις “αποσταθεροποιητικές” ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και τη Βόρεια Κορέα



    ΣΧΟΛΙΑ