ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπ΄ατμόν βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα στην Τουρκία και διεθνώς, καθώς όπως φαίνεται «εκκρεμεί» στην Κωνσταντινούπολη ένας μεγάλος σεισμός ο οποίος μπορεί να γίνει αύριο , μπορεί να γίνει και λίγο αργότερα, λένε οι σεισμολόγοι.
Οι Έλληνες σεισμολόγοι είναι μεν καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του στην Ελλάδα, εκφράζουν ωστόσο έντονη ανησυχία για το τι θα συμβεί στην Τουρκία και ειδικά στην Πόλη.
Παπαζάχος: Αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί στον μεγάλο σεισμό
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε στο ΕΡΤΝews ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, για την έντονη σεισμική ακολουθία στην Τουρκία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι «σεισμοί της τάξης των 7 -7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή, με πιο γνωστό αυτόν του 1509 που είχε πολλά θύματα».
Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι στην περίπτωση αυτή θα επέλθει βαρύς θρήνος: «Εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός συμβεί σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δόμημένη πόλη».
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Δούκα ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ εξήγησε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι ένα τεράστιο αστικό και βιομηχανικό κέντρο που αντιμετώπισε προβλήματα από τον χθεσινό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ παρότι ήταν. Και όπως ανέφερε, «φανταστείτε τι θα προκαλούσε ένας σεισμός 7,2 ή 7,4 Ρίχτερ πιο κοντά στην Πόλη».
Μάλιστα, όπως επισήμανε, «το κομμάτι αυτό δεν έχει σπάσει από το 1766, όταν σημειώθηκε σεισμός 7,1 Ρίχτερ. Το ακόμα πιο δυτικό τμήμα έδωσε σεισμό 6,8 Ρίχτερ το 1648. Μιλάμε για περίπου 300 χρόνια χωρίς εκτόνωση της ενέργειας σε αυτό το τμήμα». Το γεγονός αυτό είναι επίφοβο γιατί όπως είπε ο κ. Παπαζάχος «η περιοχή χρωστάει, εντός εισαγωγικών, έναν μεγάλο σεισμό. Εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός συμβεί σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δόμημένη πόλη».
Ερωτηθείς για το εάν ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός στην Πόλη μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα ο καθηγητής σεισμολογίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας: «Το ρήγμα φτάνει μέχρι τη Λήμνο και τις Βόρειες Σποράδες, αλλά δεν σπάνε όλα μαζί. Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη δυναμική να επηρεάσει άμεσα τον ελληνικό χώρο».
Τι δείχνουν οι προσομειώσεις
Αναφερόμενος στις ανησυχίες που υπάρχουν στην επιστημονική κοινότητα που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη σεισμική ακολουθία στο ρήγμα των Ανατολίας επισήμανε: «Δεν ανησυχούν μόνο οι Τούρκοι συνάδελφοι, αλλά όλη η επιστημονική κοινότητα. Έχουν γίνει διεθνείς έρευνες και προσομοιώσεις, οι οποίες συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι οι επιπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη θα είναι δυσανάλογα βαριές λόγω της αστικής δόμησης και της χαμηλής ποιότητας πολλών κτηρίων», τόνισε.
Αναλύοντας τα δεδομένα από τον χθεσινό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που εντάσσεται σε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με περισσότερους από 130 μετασεισμούς καταγεγραμμένους ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι «ο μεγαλύτερος μετασεισμός έφτασε τα 5,5 Ρίχτερ. Είναι μια πλούσια ακολουθία και θα εξεταστεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες».
Όσον αφορά με το εάν ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος δήλωσε. «Η ακολουθία εκτείνεται σε ένα μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων – κάτι που συνάδει με έναν κύριο σεισμό αυτού του μεγέθους – και δεν έχουμε ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα».
Σχετικά με το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας επισήμανε ότι είναι «μια μεγάλη σεισμική ζώνη με ιστορικό πολύ ισχυρών σεισμών» προσθέτοντας ότι «σεισμοί της τάξης του 7 με μέγιστο τα 7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή, με πιο γνωστό αυτόν του 1509 που είχε πολλά θύματα στην Κωνσταντινούπολη», υπογράμμισε.
Ο κ. Παπαζάχος στάθηκε και στη σημασία της ατομικής ευθύνης στην προετοιμασία για σεισμούς, λέγοντας πως: «Ο κάθε πολίτης πρέπει να εξετάσει την κατάσταση του σπιτιού του. Αν έχει δομικά προβλήματα, δεν προσφέρει ασφάλεια ούτε σε μικρούς σεισμούς. Επίσης, να τηρούνται βασικά μέτρα προστασίας, όπως αυτά που προτείνει ο ΟΑΣΠ»
Εν τω μεταξύ σε πάρκα και σκηνές πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης φοβούμενοι έναν νέο, μεγάλο σεισμό.
Ευθύμης Λέκκας: Τα τρία σενάρια για το σεισμό
Την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές στον ελλαδικό χώρο, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega.
Ο ίδιος σημείωσε πως το συγκεκριμένο ρήγμα καθυστερούσε χαρακτηριστικά να σπάσει, και γι’αυτό περιμέναμε σεισμό 7,8 Ρίχτερ. Όπως είπε δεν έσπασε όλο το ρήγμα, αλλά μέρος αυτού.
«Όταν θα σπάσει, που οφείλει να σπάσει, θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό» είπε. «Αυτό μπορεί να γίνει αύριο ή σε λίγους μήνες» και επεσήμανε πως δεν θα πάει μακριά αυτή η διαδικασία.
«Αυτός ο σεισμός δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον Ελλαδικό χώρο, εκτός βέβαια αν πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη οπότε εκεί θα επανεξετάσουμε την εκτίμησή μας για να δούμε κατά πόσο επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος» σημείωσε μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ.
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησε μνήμες του 1999, όταν προηγήθηκε εκεί μεγάλος σεισμός 7,8 ρίχτερ και λίγες ημέρες αργότερα ταρακουνήθηκε η Αθήνα από το ρήγμα της Πάρνηθας.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι το τεκτονικό ρήγμα του Μαρμαρά, από το οποίο προήλθε η χθεσινή ισχυρή δόνηση, μπορεί να δώσει σεισμούς της τάξεως των 7 Ρίχτερ και τόνισε ότι αν συνεχιστεί η έντονη δραστηριότητα υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ζημιές και η Αγιά Σοφιά.
«Έσπασε ένα μικρό κομμάτι του ρήγματος και έδωσε το σεισμό των 6.2, βεβαίως υπολείπεται πολύ μεγάλη ενέργεια να εκτονωθεί. Τρία είναι τα σενάρια, το πρώτο αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικές δονήσεις. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6.2 και μετά να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό μέχρι 7 της κλίμακας ρίχτερ και το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μια ακολουθία της τάξεως 30 περίπου σεισμών 6 βαθμών έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια. Ενδεχομένως αν συνεχιστεί αυτή η ακολουθία να έχουμε κάποιες ζημιές στην Αγία Σοφία», είπε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο κατάρρευσης του 1/3 του κτιριακού αποθέματος της Κωνσταντινούπολης , κυρίως παλιά κτίρια 50-100 ετών.
«Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι η απόληξη του μεγάλου Βόρειου ρήγματος της Ανατολίας, που είναι από τα πιο ενεργά ρήγματα στον κόσμο, με συνολικό μήκος 1500 χιλιομέτρων και το οποίο έρχεται από την επαρχία Μπιγκιόλ της Ανατολικής Τουρκίας και με διακλαδώσεις φθάνει σε απόσταση 20 μόλις χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη πριν τερματίσει στο Βόρειο Αιγαίο» σημείωσε.
Τούρκος σεισμολόγος: Στην Κωνσταντινούπολη θα έχουμε σεισμό μέχρι 7,7 Ρίχτερ – Θα σπάσουν όλα τα ρήγματα στη Θάλασσα του Μαρμαρά
Ο σεισμολόγος Τουντζάι Σαιμάζ, καθηγητής Σεισμολογίας στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης προέβη σε μια ακόμα πιο εφιαλτική πρόβλεψη κάνοντας λόγο ακόμα και για σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
O σημερινός σεισμός συνέβη εδώ. Αυτό εδώ το σημείο του ρήγματος δεν έχει σπάσει. Αν σπάσει αυτό θα έχουμε σεισμό 7,2 Ρίχτερ. Υπάρχει αυτό εδώ το σημείο με τις διακεκομμένες γραμμές που δεν έσπασε ούτε στον σεισμό του 1999, εδώ μπορούμε να έχουμε σεισμό 6,8 με 7 Ρίχτερ», σημείωσε ο καθηγητής Σαϊμάζ, προσθέτοντας:
“Αν όμως σπάσουν τα ρήγματα με διαδοχικό τρόπο, όπως συνέβη στον σεισμό του Μάρας, και μέσα σε 80 δευτερόλεπτα ενεργοποιήσει το ένα ρήγμα το άλλο, τότε θα έχουμε σεισμό 7,5 Ρίχτερ ίσως φτάσουμε και τα 7,7 Ρίχτερ. Αλλά δεν θα δούμε τα 8 Ρίχτερ».
«Καθεστώς» φόβου στην Κωνσταντινούπολη
Στους δρόμους, στις πλατείες και στα αυτοκίνητα πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που χτύπησε την Τετάρτη (23.4.2025) την μεγάλη πόλη της Τουρκίας.
Πάνω από 130 μετασεισμοί ακολούθησαν του μεγάλου σεισμού που έπληξε την Κωνσταντινούπολη, ενώ πλέον το σενάριο τα 6,2 Ρίχτερ να ήταν προσεισμός φαίνεται να απομακρύνεται, ωστόσο οι σεισμολόγοι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί. Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως πάνω από 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν από τον σεισμό με τους περισσότερους να πέφτουν από τα μπαλκόνια τρομοκρατημένοι από τη δόνηση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία, σεισμοί: Σύσκεψη υπό Ερντογάν – Μετασεισμική ακολουθία με εκατοντάδες δονήσεις
- Επισείει τον κίνδυνο της πυρηνικής απειλής η Μόσχα: Δικαιούμαστε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά σε περίπτωση επίθεσης από τη Δύση
- Τραμπ: Η συμφωνία με την Κίνα θα είναι «δίκαιη»
- UniCredit: Υπέρ της αλλαγής του ΔΣ της Generali – Συμμαχία με τον επικριτή του CEO της ασφαλιστικής
