Τη δυνατότητα φοίτησης για ένα εξάμηνο σε ένα άλλο πανεπιστήμιο έχουν οι φοιτητές των  ελληνικών Ιδρυμάτων, επιλέγοντας είτε μία σχολή σε αντιστοιχία με τη δική τους, είτε διαφορετικού αντικειμένου.

Στη λογική λειτουργίας του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, οι Έλληνες φοιτητές μπορούν να αιτηθούν την μετακίνησή τους για ένα εξάμηνο σε ένα άλλο ελληνικό πανεπιστήμιο μέσω αίτησης στην πλατφόρμα https://internalerasmus.it.minedu.gov.gr/, στην οποία θα βρουν διαθέσιμα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

1

Τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα

Το πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας με προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και ώρα 14.00 τίθεται σε λειτουργία από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025.

Aνώτατος αριθμός των φοιτητών που δύναται να μετακινηθούν για διάρκεια ενός εξαμήνου αντιστοιχεί στο 10% του αριθμού εισακτέων.

Η συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα κινητικότητας σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, όπως στην περίπτωση του Erasmus, δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την εσωτερική κινητικότητα, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει κανονικά ο φοιτητής.

Η δυνατότητα εσωτερικής κινητικότητας δίνεται άπαξ, με προϋπόθεση οι φοιτητές να έχουν ολοκληρώσει κατ’ ελάχιστον το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο του πρώτου έτους και να έχουν κατ’ ελάχιστο υπόλοιπο 30 πιστωτικές μονάδες για τη λήψη του πτυχίου.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το όριο της διάρκειας φοίτησής τους και τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν είτε ομοειδές είτε τμήμα συναφούς επιστημονικού πεδίου, όπως αυτά ορίζονται από τη Σύγκλητο του κάθε πανεπιστημίου.

O κάθε φοιτητής μπορεί να υποβάλει αίτηση σε ένα Πανεπιστήμιο και να δηλώσει έως 3 προγράμματα σπουδών με σειρά προτίμησης.

Για την εξάμηνη φοίτηση προβλέπεται αναγνώριση των μαθημάτων που παρακολουθεί ο φοιτητής, εφόσον έχει επιτύχει στις εξετάσεις, με την αντιστοίχιση να ορίζεται από τα πανεπιστήμια. Μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων θα αναρτώνται δύο πίνακες, ένας των επιλεγέντων κι ένας των επιλαχόντων, για την περίπτωση κενής θέσης.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

α) το έτος σπουδών στο οποίο βρίσκεται ο φοιτητής

β) τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που διαθέτει

γ) οι λόγοι που επικαλείται ο φοιτητής  για την αποδοχή της αίτησής του.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Η ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, τα οποία αναρτώνται στην ψηφιακή πλατφόρμα, με ευθύνη του αιτούντα και θα αξιολογηθούν α:

Αντίγραφο ακαδημαϊκής ταυτότητας,

Βεβαίωση σπουδών του Τμήματος/της Μονοτμηματικής Σχολής,

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα βάσει του υποδείγματος Europass CV,

Επιστολή κινήτρων συμμετοχής στο πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας, στην οποία αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους θέλει να παρακολουθήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες των συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών και να μετακινηθεί για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο στο συγκεκριμένο Α.Ε.Ι.

Διαβάστε επίσης:

Πιερρακάκης: 10.700 αποβολές για κινητά σε σχολεία – 50 κορυφαία πανεπιστήμια θα συμπράξουν με ελληνικά ΑΕΙ για μεταπτυχιακά

Πώς τα ελληνικά πανεπιστήμια μπαίνουν στο ραντάρ των διεθνών φοιτητών

Τι έγινε τελικά με το ιδιωτικό σχολείο στον Πειραιά – Το λουκέτο το καλοκαίρι αλλά λειτουργεί κανονικά