Σεισμός μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την Αθήνα.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε το ίδιο επίκεντρο με τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου των 5,1 βαθμών που χόρεψε για τα καλά την Αττική και τις γύρω περιοχές.

Το εστιακό βάθος της νέας σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 4 χιλιόμετρα, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα αισθητό σε αρκετές περιοχές που δεν έχουν ακόμη συνέλθει καλά-καλά από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε πριν από πέντε ημέρες.

 

Σε αυτό συντείνουν, βεβαίως, και οι δηλώσεις των σεισμολόγων μετά την τελευταία μεγάλη σεισμική δόνηση, αφού υπάρχουν σεισμολόγοι που προειδοποιούν ότι πρέπει να ελεγχθούν όλα τα κτήρια για το ενδεχόμενο νέου ισχυρού σεισμού.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ο οποίος εκτίμησε μεν ότι το ρήγμα της Πάρνηθας ολοκλήρωσε τη σεισμική δραστηριότητά του μετά τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου, αλλά προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να έχουμε νέο σεισμό αν ενεργοποιηθεί το ρήγμα στις Αλκυονίδες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μακρόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό, που έδωσε και τον ισχυρό σεισμό του 1981, λέγοντας ότι «πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος».

Όπως είπε, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

Συνέστησε μάλιστα να κοιτάξουμε τα κτήρια, «όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».

Στην πιθανότητα να εκδηλωθεί ισχυρός σεισμός στη Αθήνα, μεγέθους 6 Ρίχτερ, αναφέρθηκε, με δηλώσεις του, και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», προειδοποίησε.

Όπως και να έχει πάντως, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η Αττική το επόμενο διάστημα θα έρχεται συχνά αντιμέτωπη με σεισμικές δονήσεις, μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους, εξαιτίας της αναμενόμενης μετασεισμικής δραστηριότητας στη δυτική Πάρνηθα.