ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ενημερωτικά webinars σχετικά με τις διατάξεις του νόμου, βολιδοσκόπηση της νέας αγοράς που δημιουργείται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και επαναξιολόγηση της συνεργασίας με τα κολλέγια.
Η βρετανική πρεσβεία και το British Counsil εξέφρασαν ανοιχτά το ενδιαφέρον τους για τις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και την πρόθεσή τους να οργανώσουν εκστρατεία ενημέρωσης προς τα βρετανικά ιδρύματα για τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται στη χώρα, κρατούν όμως ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους για το αν τα ιδρύματά τους συζητούν το ενδεχόμενο μίας επένδυσης με στόχο τη λειτουργία ενός παραρτήματος στην Ελλάδα.
Όπως και στην περίπτωση άλλων χωρών, η Βρετανία εν αναμονή του τελικού κειμένου του νόμου αποφεύγει να αναφερθεί σε ονόματα πανεπιστημίων, που ενδιαφέρονται για το «άνοιγμα» που γίνεται στην ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κάποια εξ’ αυτών έχουν ήδη πολυετείς συνεργασίες με ελληνικά κολλέγια, μία ακόμη παράμετρος, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο, για το αν θα επηρεάσει το καθεστώς λειτουργίας τους ενόψει του ανταγωνισμού που αναμένεται να αναπτυχθεί.
«Περιμένουμε το νομοσχέδιο»
Την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες και στις αρχές Μαρτίου να έχει ψηφιστεί.
«Είμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές αλλά και με τα βρετανικά πανεπιστήμια, ώστε όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο να επικοινωνήσουμε τις αλλαγές, με webinars για παράδειγμα, και να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους. Αναμένουμε να ξεκαθαριστεί η υποστήριξη που θα προβλέπει ο νόμος για τα πανεπιστήμια, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια», ανέφερε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βρετανό Πρέσβη Μάθιου Λοτζ, η Διευθύντρια του British Council Greece & Cyprus Αναστασία Ανδρίτσου.
«Το ενδιαφέρον είναι δεδομένο, το ποια μορφή θα έχει αυτή η συνεργασία μέσω των πολυδιάστατων δράσεων, δεν είναι σίγουρο ακόμα. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όχι απαραίτητα τη δημιουργία ενός campus», ξεκαθάρισε.
Ο Βρετανός Πρέσβης Μάθιου Λοτζ αναφέρθηκε και την περίπτωση των κολλεγίων, μία πολυετή σχέση μεταξύ Ελλήνων ιδιωτών με βρετανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. «Θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με τα κολλέγια, ποια θα είναι η σχέση μας στο μέλλον, μας ενδιαφέρει», σχολίασε.
Τα ερωτήματα
Η Βρετανία φιλοξενεί περίπου 9.000 Έλληνες φοιτητές, ενώ παράλληλα μέσω των ελληνικών κολλεγίων, άλλοι 20.000 λαμβάνουν φοιτώντας στην Ελλάδα, βρετανικά πτυχία.
Η επένδυση για την εύρεση ακινήτου σε συνδυασμό με το ότι το νομοσχέδιο προβλέπει εγγυητικές επιστολές ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και παράβολο 500.000 ευρώ για την υποβολή της αίτησης των ξένων πανεπιστημίων, το χάσμα στα δίδακτρα μεταξύ των δύο χωρών, η εξασφάλιση για πλήρη αναγνώριση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων στα παραρτήματα που θα ιδρυθούν βρίσκονται στο μικροσκόπιο της βρετανικής πλευράς.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάποια κολλέγια που έχουν ήδη συνεργασία με τα βρετανικά πανεπιστήμια, είναι πιθανόν να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου -και έχουν έτοιμες τις υποδομές- κάνει ακόμα πιο περίπλοκη την εκτίμηση για τις επόμενες κινήσεις των βρετανικών πανεπιστημίων στον χώρο της ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μέχρι στιγμής, οι συνεργασίες τους με τα κολλέγια έχουν εξασφαλίσει την ισχυρή παρουσία τους στην μεταλυκειακή εκπαίδευση με αναγνώριση -στην πλειονότητα των περιπτώσεων- των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.
Συνεργασίες με τα δημόσια Πανεπιστήμια
Κι ενώ στο θέμα των παραρτημάτων, η βρετανική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι τίποτα δεν θα γίνει βιαστικά, στο μέτωπο των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων, προωθούνται συνεργασίες με κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα, κοινά ερευνητικά προγράμματα και ανταλλαγή φοιτητών.
Πριν μία εβδομάδα υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας για την από κοινού προώθηση της διμερούς συνεργασίας ελληνικών και βρετανικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, του Προέδρου του Study in Greece, Καθηγητή κ. Χρήστου Μιχαλακέλη, του Βρετανού Πρέσβη κ. Μάθιου Λοτζ και της Διευθύντριας του British Council Greece & Cyprus, κας Αναστασίας Ανδρίτσου.
Έλληνες φοιτητές θα επωφεληθούν κι από έναν νέο πρόγραμμα υποτροφιών από τη Βρετανία, το GREAT, στο οποίο η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που συμμετέχει.
Φέτος, θα δοθούν 11 υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές ύψους έως 10,000 στερλινών για μονοετή μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ ακόμα 24 υποτροφίες σε συνεργασία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα θα δοθούν σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.
Διαβάστε επίσης:
Τι ψάχνουν MIT, Yale και Harvard στο Ελληνικό
Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Προς ψήφιση το νομοσχέδιο εν μέσω αντιδράσεων για το άρθρο 16
Σύνοδος Πρυτάνεων: Η πρώτη αντίδραση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Νέες μόνιμες μειώσεις φόρων το 2026 και 2027 με έμφαση στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Χατζηδάκης: Λιγότεροι φόροι και περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση – Θα κρατηθεί στη ΓΑΔΑ
- Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν καλεί τα συμβαλλόμενα κράτη να «εκτελέσουν» τα εντάλματα σύλληψης