• Κοινωνία

    Ευρώπη: Ακτιβιστές περιβαλλοντικών οργανώσεων πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια

    • NewsRoom
    Ακτιβιστές στο αεροδρόμιο της Κολωνίας (Γερμανία) κόλλησαν τα χέρια τους στην άσφαλτο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων για τέσσερις ώρες

    Ακτιβιστές στο αεροδρόμιο της Κολωνίας (Γερμανία) κόλλησαν τα χέρια τους στην άσφαλτο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων για τέσσερις ώρες


    Περιβαλλοντικές οργανώσεις πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί κινητοποιήσεις, που στόχευαν αεροδρόμια στην Ευρώπη, με τις αρχές να προχωρούν στο Χίθροου στη σύλληψη 9 ακτιβιστών της βρετανικής οργάνωσης Just Stop Oil, η οποία ζητά το τέλος των ορυκτών καυσίμων έως το 2030.

    Σύμφωνα με τη Just Stop Oil, οι ακτιβιστές της συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικά σημεία σε έναν αυτοκινητόδρομο εκτός του λονδρέζικου αεροδρομίου. Η οργάνωση ανήρτησε στο κοινωνικό μέσο Χ ένα βίντεο όπου καταγράφεται η προσαγωγή από την αστυνομία ακτιβιστών με ποδήλατα. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 9 ανθρώπους.

     

    Στο αεροδρόμιο δεν καταγράφηκε κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου του Χίθροου.

    «Αρνούμαστε να πεθάνουμε για τα ορυκτά καύσιμα. Η συνεχής καύση πετρελαίου, αερίου και άνθρακα, την ώρα που προσπερνάμε μη αναστρέψιμα σημεία καμπής που απειλούν να καταστήσουν το κλίμα μας ανεξέλεγκτο με έναν τρόπο που επιταχύνεται ραγδαία, θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα, από την οποία εξαρτάται όλη η κοινωνία μας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Just Stop Oil σε ένα δελτίο τύπου.

    «Οι πολιτικοί ηγέτες μας πρέπει να δράσουν για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς μας εργαζόμενοι από κοινού μαζί με άλλες χώρες, προκειμένου να υπάρξει μια νομικά δεσμευτική συνθήκη με στόχο να μπει ένα τέλος στις εξορύξεις» και τη χρήση των ορυκτών καυσίμων έως το 2030, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

    Κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να προκληθούν σε ορισμένες περιπτώσεις προβλήματα, αναφέρεται σε ένα ξεχωριστό δελτίο τύπου που έστειλε η Just Stop Oil εκ μέρους της οργάνωσης Oil Kills.

    Σύμφωνα με αυτό το κείμενο, ακτιβιστές της οργάνωσης Letzte Generation κατάφεραν να προσεγγίσουν τους διαδρόμους απογείωσης-προσγείωσης, αφότου έκοψαν την περίφραξη στο αεροδρόμιο της Κολωνίας (Γερμανία) νωρίς το πρωί, προτού κολλήσουν τα χέρια τους στην άσφαλτο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων για τέσσερις ώρες.

    Αν και οι πτήσεις ξεκίνησαν εκ νέου, καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων αναμένονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναφέρει το αεροδρόμιο στον ιστότοπό του.

    Σύμφωνα με την Oil Kills, τρεις ακτιβιστές διείσδυσαν στον διάδρομο προσγείωσης- απογείωσης του αεροδρομίου του Όσλο, αφότου κατάφεραν να κόψουν την περίφραξη προτού καθίσουν στην άσφαλτο. Σύντομα τους απομάκρυναν αστυνομικοί, χωρίς να υπάρξουν συλλήψεις, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

    Στη Φινλανδία, εννέα ακτιβιστές εμπόδισαν για λίγο τους ελέγχους ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, ενώ στη Βαρκελώνη (Ισπανία), οι αρχές απομάκρυναν πέντε ακτιβιστές προτού εκείνοι προλάβουν να κολλήσουν τα χέρια τους στον διάδρομο προσγείωσης απογείωσης, όπως σκόπευαν να κάνουν, σύμφωνα με την Oil Kills.

    Στην Ελβετία, στη Ζυρίχη και τη Γενεύη, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους που οδηγούσαν σε αεροδρόμια. Πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν στη Ζυρίχη, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

    Την ίδια ώρα, τέσσερις ακτιβιστές έριξαν μια πορτοκαλί σκόνη στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου της Βιέννης, ενώ άλλοι δύο καθυστέρησαν την αναχώρηση μιας πτήσης με προορισμό τη Ρώμη αρνούμενοι να καθίσουν στις θέσεις τους πριν από την απογείωση και μιλώντας συνεχώς για την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με το παράρτημα στην Αυστρία της οργάνωσης Last Generation.

    Διαβάστε επίσης:

    ΣτΕ: Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Βούλγαρος υπήκοος που έσπασε το εμπάργκο προς τη Ρωσία

    ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στις 29/7 η έναρξη του προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών

    ΧΗΤΟΣ – Al Rabie Saudi Foods: Στρατηγική συμφωνία για την αποκλειστική διανομή των αναψυκτικών «Green»



    ΣΧΟΛΙΑ