• Κοινωνία

    Βραχονησίδα Ζουράφα: Επεισόδιο μεταξύ τουρκικού αλιευτικού και Λιμενικού – Ζημιές στο σκάφος του Τούρκου ψαρά

    • NewsRoom
    το κατεστραμμένο τουρκικό αλιευτικό


    Ένταση σημειώθηκε στην περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα, εντός των ελληνικών υδάτων, όταν ένα τουρκικό αλιευτικό που ψάρευε παράνομα στην περιοχή δέχθηκε τον έλεγχο του Λιμενικού.

    Ο τούρκος ψαράς επιχείρησε να αποφύγει το Λιμενικό κάνοντας απότομα αλλαγή πορείας με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στο σκάφος του Λιμενικού. Από την επακούμβηση προκλήθηκαν ζημιές στο τουρκικό σκάφος,  ενώ το πλοίο του λιμενικού υπέστει μικρές ζημιές στο πρωραίο τμήμα του.

     Το τουρκικό σκάφος  αποχώρησε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το πλωτό του Λιμενικού παρέμεινε στην περιοχή προκειμένου να παρέχει πιθανή βοήθεια στο αλιευτικό το οποίο αντιμετώπιζε και τις μεγαλύτερες ζημιές. Στη συνέχεια το σκάφος του Λιμενικού επέστρεψε στο στο λιμάνι της Σαμοθράκης, όπου διαπιστώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο πρωραίο τμήμα του.

    Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σαμοθράκης, ενώ από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.

    Από την πλευρά τους τα Τουρκικά ΜΜΕ παρουσίασαν το συμβάν ως επεισόδιο με Έλληνες ψαράδες που προκάλεσαν ζημιές στο σκάφος του Τούρκου ψαρά, ο οποίος ισχυρίζεται πως βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

    Μάλιστα ο Τούρκος ψαράς, Ιλκέρ Εζντεμίρ, εμφανίστηκε αγανακτισμένος διότι όπως ανέφερε «Είμαστε στη Γαλάζια Πατρίδα, είμαστε σε διεθνή ύδατα. Ήρθαν, δεν μπόρεσαν να το χωνέψουν, μας χτύπησαν. Είμαστε σε αυτήν την κατάσταση που μας ρυμουλκούν και αυτοί διέφυγαν. Δυστυχώς, το σκάφος μας χτυπήθηκε, δεν μπορούμε να κινηθούμε».

    Η Yeni Şafak υποστηρίζει ότι ο Εζντεμίρ βρισκόταν στη Ζουράφα μαζί με τον γιο του ψαρεύοντας σε διεθνή ύδατα, όταν τους επιτέθηκαν Έλληνες ψαράδες και τους κατέστρεψαν το σκάφος. Μάλιστα, υποστηρίζει πως σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ρυμούλκησαν το αλιευτικό στην Ίμβρο.

    Από την πλευρά του το Τουρκικό Λιμενικό παρουσιάζει μια νέα εκδοχή, ισχυριζόμενο πως το ελληνικό λιμενικό πλοίο απομακρύνθηκε όταν εμφανίστηκαν στην περιοχή δικά του σκάφη.

    Η ανακοίνωση του Ελληνικού Λιμενικού

    «Τις πρωινές ώρες σήμερα, ένα πλωτό περιπολικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα τουρκικό αλιευτικό (Α/Κ) σκάφος να αλιεύει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά βραχονησίδας Ζουράφα.

    Κατά την προσπάθεια ελέγχου του αλιευτικού ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους πραγματοποίησε απότομη αλλαγή πορείας με αποτέλεσμα την επακούμβηση των δύο σκαφών.

    Στη συνέχεια το αλιευτικό αποχώρησε αυτοδύναμα με κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το πλωτό του Λιμενικού παρέμεινε στην περιοχή για την εκτίμηση των ζημιών και την παροχή ενδεχόμενης βοήθειας στο αλιευτικό. Μετά την απομάκρυνση του τούρκικου αλιευτικού, το σκάφος του Λιμενικού επέστρεψε στο λιμάνι της Σαμοθράκης, όπου διαπιστώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο πρωραίο τμήμα του.

    Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Σαμοθράκης, ενώ από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση».

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Μήνυμα προς τα Σκόπια να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών

    ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπόσχεται ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο

    Tesla: Αναβάλει για τον Οκτώβριο την παρουσίαση του Robotaxi – Βουτιά για τη μετοχή στη Wall Street



    ΣΧΟΛΙΑ