Μια σολομώντεια λύση για την αποκατάσταση του χαμένου γοήτρου Δικαιοσύνης και διωκτικών αρχών είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με το οποίο αποφυλακίζονται ο Ριχάρδος Μυλωνάς και οι άλλοι 7 κρατούμενοι για τη φερόμενη λαθρεμπορία χρυσού. Οι δικαστές έκριναν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος των 8 προφυλακισμένων για τη λαθρεμπορία χρυσού, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την εγκληματική οργάνωση. Σε καμία περίπτωση, λένε, αυτές οι ενδείξεις δεν κλονίζονται από τα επίσημα έγγραφα της ΑΑΔΕ περί μη υποχρέωσης καταβολής δασμών για την εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Παρά ταύτα… ομόφωνα το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους. Με ποιο σκεπτικό; Έχουν μόνιμη κατοικία, δεν είναι ύποπτοι φυγής, φυγόδικοι ή φυγόποινοι.

Το σκεπτικό της αποφυλάκισης

Στο σκεπτικό του βουλεύματος τους οι δικαστές αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Η κρίση του Συμβουλίου περί της ύπαρξης σοβαρών ενδείξεων ενοχής σε βάρος τους δεν αναιρείται από κανένα αποδεικτικό μέσο ούτε από τα έγγραφα της ΑΑΔΕ. Και τούτο, διότι η γενική διεύθυνση τελωνείων δεν αναφέρεται στην εξαγωγή λαθρεμπορευμάτων από τη χώρα που αποτελεί εν προκειμένω το κρινόμενο ζήτημα. Δεν κλονίζονται δηλαδή από το περιεχόμενο των εγγράφων, ούτε από κανένα άλλο αποδεικτικό μέσο.

Το γεγονός ότι δεν έχει υπολογιστεί ακόμα η αξία των εμπορευμάτων και ο ΦΠΑ ουδόλως αναιρεί την κρίση του Συμβουλίου περί των ενδείξεων ενοχής τους. Ωστόσο, επειδή διαθέτουν μόνιμη και σταθερή διαμονή, δεν έχουν κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνουν τη φυγή τους από τη χώρα, ούτε υπήρξαν φυγόποινοι ή φυγόδικοι, ούτε έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις, κρίνει ότι δεν είναι αναγκαία στο στάδιο αυτό η προσωρινή τους κράτηση λαμβανομένου υπόψη ότι μόνο η βαρύτητα των πράξεων δεν αρκεί για την επιβολή της προσωρινής κράτησης.»

Αξιολογώντας το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι, παρά τις αντικρουόμενες απόψεις, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του γνωστού ενεχερυδανειστή και των 7 συγκατηγορουμένων του για το κακούργημα της λαθρεμπορίας χρυσού.

Αναφέρουν στο βούλευμα τους:

«Με βάση τα πραγματικά περιστατικά υπό το πρίσμα των νομικών διατάξεων και παραδοχών προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής τους για τις κακουργηματικές πράξεις που τους αποδίδονται με το κατηγορητήριο, αφού παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς τους, συντρέχει υψηλός βαθμός πιθανόληγησης ότι έχουν τελέσει τις διωκόμενες αυτές πράξεις, ιδίως ενόψει του ότι οι κατασχεθείσες ποσότητες χρυσού, αργύρου, κοσμημάτων, ρολογιών και λοιπών τιμαλφών, που βρέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών, που διενεργήθηκαν σε οικίες, καταστήματα και οχήματα καθώς και στο πλαίσιο σωματικών ερευνών βρέθηκαν στην κατοχή των κατηγορουμένων και προορίζονταν για εξαγωγή προς την Τουρκία, όπως το τελευταίο συνάγεται από προηγούμενη όμοια εξακολουθητική δράση τους, χωρίς να προκύπτει για αυτά η ύπαρξη φορολογικών παραστατικών σχετικά με την προέλευσή τους και την επ’ αυτών επιμέτρηση φόρων, δηλαδή ΦΠΑ (ενδεχομένως) ειδικού φόρου πολυτελείας με αποτελέσμα να νοούνται ως λαθρεμπορεύματα.

Στην περίπτωση μάλιστα των ράβδων χρυσού που κατασχέθηκαν στον μόνιμο σερβιτόρο του τουριστικού λεωφορείου με καθημερινά δρομολόγια από Αθήνα προς Κωνσταντινούπολη, οι προσφεύγοντες αποπειράθηκαν να εξάγουν λάθρα τις λάθρες αυτές προς την Τουρκία χωρίς την υποβολή της αναγκαίας διασάφησης εξαγωγής, σύμφωνα με τον τελωνειακό κώδικα και χωρίς να διαθέτουν φορολογικά παραστατικά για την προέλευσή τους και την επιμέτρηση ΦΠΑ.

Για τον ενεχυροδανειστή βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες αργύρου και χρυσού σε πλάκες, έτοιμες προς εξαγωγή στην Τουρκία συσκευασμένες επιμελώς σε κουτιά, χωρίς φορολογικά παραστατικά για προέλευσή τους και επιμέτρηση ΦΠΑ.

Κανένας από τους κατηγορουμένους δεν εξειδίκευσε αν τα κατασχεθέντα αντικείμενα προέρχονται από το εξωτερικό, χώρα της Ε..Ε ή τρίτη, ή από επιχειρηματική δραστηριότητα των ενεχυροδανειστηρίων και αν αντιστοιχούν με τις ποσότητες χρυσού και λοιπών πολύτιμων μετάλλων και αντικειμένων που συγκεντρώθηκαν από την επιχειρηματική δράση τους.»

Καταπέλτης και η εισαγγελέας

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει τις ενέργειες των κατηγορουμένων η εισαγγελέας που, ωστόσο κι εκείνη, στην πρόταση της προς το Συμβούλιο, ζήτησε την αποφυλάκιση των 8.

Αναφέρει η εισαγγελέας Κατερίνα Τσιρώνη:

«Γίνεται αντιληπτό πως στις ημέρες της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων που βιώνει η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, βρήκαν ευχερές πεδίο δράσεως άνθρωποι οι οποίοι δεν διαθέτουν το ηθικό έρεισμα και υπόβαθρο και χαρακτηρίζονται από πλεονεξία και διάθεση ευκαιριακού πλουτισμού μεσω παράνομων τεχνασμάτων και ενεργειών και υπό την προνομιακή θέση που κατέχουν, αναζητούν τρόπους οικονομικής εκμετάλλευσης των συνανθρώπων μας.

Επ’ αφορμήν αυτής ακριβώς της δράσεως, η οποία τείνει να αποτελέσει κοινωνική μάστιγα η οποία βασανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, ο νομοθέτης επεδίωξε να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, εισάγοντας τον ν. 4557/18 περι πρόληψης και καταστολής της νομιμοποποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, στην οποία ως υπόχρεα πρόσωπα νούνται… και οι ενεχυροδανειστές.

Στο σημείο αυτό εδράζεται και υλοποιείται η αόριστη έννοια της δημόσιας ηθικής, η οποία αποτυπώνεται στην απόφαση 1/1997 της Κοινότητας και ισχύει σήμερα ως δίκαιο της ΕΕ, το οποίο εξελισσόμενο στην ολότητά του, διακατέχεται ιστορικώς, πρωτίστως και αδειλείπτως από ανθρωπισμό, ηθικές αξίες και ιδανικά.

…Πλην όμως, τα προκύψαντα θέματα, οι προβληματισμοί και οι αμφιβολίες που ανέκυψαν σχετικώς με τις διαδικασίες και τη νομιμότητα της εξαγωγής του χρυσού από τη χώρα και ειδκότερα αναφορικώς με το ερειζόμενο ζήτημα, εάν η εξαγωγή χρυσού, χωρις τις νόμιμες διαδικασίες, αποτελεί τελωνειακή παράβαση και όχι το αδίκημα της λαθρεμπορίας, επιδέχονται επιλύσεως μόνον κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης και ως τούτου φρονώ ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι προσφυγές των κατηγορουμένων.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οριστικό: Αποφυλακίζονται με βούλευμα Ριχάρδος και άλλοι επτά (συνεχής ενημέρωση)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιστεύετε ότι θα αποδειχθεί φιάσκο η υπόθεση Ριχάρδου;

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αθωώθηκε η οικογένεια Ψωμιάδη για απάτες της «Ασπίς Πρόνοια»