Η διευθύνουσα σύμβουλος της CMA, Sarah Cardell (Πηγή: gov.uk)
Μια εις βάθος έρευνα που αφορά το deal 13 δισεκατομμυρίων λιρών για την προτεινόμενη συγχώνευση της Vodafone με την θυγατρική Three UK της CK Hutchison, ξεκινά τώρα η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού (CMA), καθώς οι δύο εταιρείες δεν έδωσαν απαντήσεις και “ουσιαστικές λύσεις” στις ανησυχίες της για την αποδυνάμωση του ανταγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Μαρτίου, η CMA με επικεφαλής της αυστηρή Sarah Cardell, είχε ουσιαστικά δώσει ένα τελεσίγραφο πέντε ημερών στις εταιρείες, προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία για να κατευνάσουν τις ανησυχίες της σχετικά με αντιμονοπωλιακές πρακτικές.
Από πλευράς τους η Vodafone και η Hutchison ανέφεραν στην CMA ότι δεν πρόκειται να προσκομίσουν κανενός είδους “διορθωτικά μέτρα” στη ρυθμιστική αρχή και έτσι η συμφωνία παραπέμφθηκε σε έρευνα β’ φάσης, σύμφωνα με την CMA.
Μάλιστα επανέλαβε τις ανησυχίες της ότι η συγχώνευση Vodafone-Three UK, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ανταγωνισμού και σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, δημιουργώντας παράλληλα ένα δυσμενές περιβάλλον για τους μικρότερους εικονικούς παρόχους υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών (Mobile virtual network operators), συμπεριλαμβανομένων των Sky Mobile, Lebara και Lyca Mobile.
Σημείωσε ακόμη ότι το deal ενδέχεται να επηρεάσει τις επενδύσεις σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η απάντηση των δύο εταιρειών ήταν ότι “παραμένουν βέβαιες πως η συναλλαγή θα οδηγήσει σε ισχυρότερο ανταγωνισμό στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, ενώ θα προσφέρουν στους πελάτες τους μια σταδιακή αλλαγή στην ποιότητα, την ταχύτητα και την κάλυψη του δικτύου από την πρώτη μέρα της συγχώνευσης”.
Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν απορρίψει και άλλες απόπειρες συγχωνεύσεων εταιρειών.
Το deal ύψους μέχρι και 10,25 δισ. στερλίνων που θα οδηγούσε στην συγχώνευση των υπηρεσιών της Three με την O2, “μπλοκαρίστηκε” από την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή πριν από το Brexit.
Ένας από τους κύριους λόγους ήταν ότι θα μείωνε τον αριθμό των παρόχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από τέσσερις σε τρεις, γεγονός όμοιο και σήμερα, εάν ολοκληρωθεί η νέα συμφωνία.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το deal του 2016 θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών και μείωση των επιλογών για τους καταναλωτές.
Η συμφωνία με την οικογένεια του δισεκατομμυριούχου Λι από το Χονγκ Κονγκ θα “έπνιγε” τις δύο μικρότερες από τις τέσσερις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, στην σκληρά ανταγωνιστική αγορά κινητής τηλεφωνίας.
Διαβάστε επίσης:
Vodafone-Three: Στο μικροσκόπιο το φιλόδοξο σχέδιο συγχώνευσης – Τι εξετάζουν οι βρετανικές Αρχές
Quest: Αύξηση τζίρου και EBITDA – Ανεκτέλεστο €550 εκατ. και ρευστότητα €300 εκατ.