ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πικραμένος (ΣτΕ): Έκκληση στους δικηγόρους να μην «παγώσουν» με αποχή δεκάδες υποθέσεις – Επιστολή προς Βερβεσό
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 5-6-2024 Συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα «Το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης Υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας».
Ομιλητές ήταν η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» κ. Μαρία Καρυστιανού, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτρης Βερβεσός, η ε.τ. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ και ο αναπληρωτής Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Νίκος Παπασπύρου.
Παρεμβάσεις έκαναν ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικόλαος Αλιβιζάτος και η νομική σύμβουλος του Συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023» Ελεονώρα Γεωργίου, που μαζί με την ε.τ Αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ και τους καθηγητές Πάνο Λαζαράτο και Νίκο Παπασπύρου θα μετέχουν στην ad hoc Ομάδα Νομικής Επεξεργασίας, η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα διατυπώσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση που θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στα κοινοβουλευτικά κόμματα προς ψήφιση.
Στην Συνέντευξη Τύπου παρέστησαν εκ μέρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων οι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ), Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Βασίλης Βηλιάρδος (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ), Νικόλαος Βρεττός (ΝΙΚΗ) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ) καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις των κομμάτων τους επί του θέματος.
Η πρόεδρος του Συλλόγου, που έχασε την κόρη της στο μοιραίο τρένο, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστή, αφήνοντας αιχμές εναντίον του για την απόφασή του να μη της απαντήσει στην επιστολή που του είχε στείλει.
“Κύριε Μητσοτάκη, το όνομά σας αναφέρθηκε σε μία ποινικά κολάσιμη πράξη για την οποία εσείς πρώτος θα έπρεπε να σπεύσετε να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας. Όχι εκ του ασφαλούς, εντός της Βουλής και σε οικείο δημοσιογραφικό περιβάλλον, αλλά να παρουσιαστείτε οικειοθελώς μπροστά στον δικαστή και να αποδείξετε τα όσα ισχυρίζεστε” ανέφερε μεταξύ άλλων.
“Αντιθέτως κρυμμένος στην ασυλία σας, ούτε καν αναφέρεστε στην τραγωδία, ελπίζοντας ότι οι Έλληνες θα ξεχάσουν και θα αποθαρρυνθούν. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε. Με σκοπό να κοιτάξετε κατάματα το πρόβλημα και βλέποντας την αδιαφορία της δικαιοσύνης, σας απέστειλα μία επιστολή. Οφείλατε να μου απαντήσετε, όχι ως εκπρόσωπος ενός κράτους που σκότωσε το παιδί μου, όχι μόνο από την ηθική υποχρέωση προς την κοινωνία αλλά και την παράταξή σας, αλλά από την υποχρέωση που έχετε να απαντήστε εντός 50 ημερών σύμφωνα με το άρθρο 10 του Συντάγματος με σεβασμό προς τις διατάξεις της χώρας.
Και ερωτώ: Γνωρίζετε τους νόμους της χώρας μου; Συμμορφώνεστε με αυτούς ή θεωρείτε ότι δεν έχετε καμία τέτοια υποχρέωση; Η απουσία σας δηλώνει και την απάντησή σας. Εγώ ως μάνα όμως και πολίτης αυτής της χώρας, έχω δικαίωμα να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου και για ποιο λόγο αναζητούμε οστικά υπολείμματα στη γύρω περιοχή” πρόσθεσε.
Η Μαρία Καρυστιανού τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία καταπατά τις διατάξεις του κράτους, έκανε λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της χώρας με κρατική συμμετοχή και ευθύνη, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της Δικαιοσύνης.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός κατά την ομιλία του, επεσήμανε ότι το δικηγορικό σώμα, δια των Δικηγορικών Συλλόγων, συμμετέχει στη δίκη για το έγκλημα των Τεμπών, παριστάμενο προς υποστήριξη της κατηγορίας και στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου,
θα υποστηρίξει ενεργά το αίτημα τόσο των συγγενών των θυμάτων όσο και των 1,5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης των Υπουργών αλλά και για την ψήφιση του αναγκαίου εκτελεστικού νόμου, που θα καταστήσει εφαρμοστέα την συνταγματική διάταξη για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (73 παρ. 6 Σ).
Ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, το οποίο υιοθέτησε και διατηρεί μέχρι σήμερα ένα ευνοϊκό νομικό πλαίσιο προστασίας πολιτικών προσώπων, ακόμη για αδικήματα που δεν συνδέονται με την πολιτική δραστηριότητα αλλά και των κομμάτων για την μη τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος.
Η πρωτοβουλία αυτή αποβλέπει κυρίως στο μέλλον, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα ατιμωρησίας, που παρατηρήθηκαν στις περιπτώσεις των πυρκαγιών στην Ηλεία, στο Μάτι, στις πλημμύρες στη Θεσσαλία και σε μια σειρά άλλες εθνικές τραγωδίες.
Υπέρτατος στόχος όλων και κοινή επιθυμία του ελληνικού λαού, είναι η απόδοση δικαιοσύνης σε όλους τους υπαίτιους, όσο «ψηλά» και αν βρίσκονται. Τυχόν ατιμωρησία και ασυλία των «ισχυρών», συνιστά «δεύτερο έγκλημα», συγκρίσιμο με αυτό που τελέστηκε στα Τέμπη.
Διαβάστε επίσης:
SunriseMezz: Στις 5 Ιουλίου η ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου €0,05 ανά μετοχή
Ρωσία: Θα παράσχει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και εκπαιδευτές στη Μπουρκίνα Φάσο
Στη Γαλλία θα μεταβεί την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση