Συνολικά 133 Καρδινάλιοι, συμμετοχή – ρεκόρ στα χρονικά του Βατικανού, θα επιλέξουν τον νέο ταγό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, την ώρα που οι διεργασίες στους κόλπους της για τον νέο εκλεκτό της αυξάνονται ολοένα κα περισσότερο.
Παρουσιάστηκε αρχικά διαδικαστικό πρόβλημα καθώς σε ηλικία εκλέκτορα, δηλαδή σε ηλικία κάτω των 80 ετών, βρίσκονταν και οι 133 συμμετέχοντες, την ώρα που οι Κανόνες της Αγίας Έδρας όριζαν ότι δεν πρέπει ο αριθμός των εκλεκτόρων να υπερβαίνει τους 120.
Νωρίτερα η Σύνοδος των Καρδιναλίων που συνεδρίασε στο Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος είχε δώσει ειδική άδεια για να μπορέσει να ξεπεραστεί ο αριθμός των 120 καρδιναλίων που, βάσει του Αποστολικού Συντάγματος, έχουν δικαίωμα εκλογής του εκάστοτε ποντίφικα.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πλέον και τυπικά το «ελεύθερο», για να μπορέσει να αρχίσει το κονκλάβιο την Τετάρτη 7 Μαΐου στις 4:30 το απόγευμα, με την συμμετοχή των 133 καρδιναλίων.
Πολλοί καρδινάλιοι δεν γνωρίζονται καν προσωπικά, διότι δεν έχουν ξαναπάρει μέρος σε κονκλάβιο και προέρχονται απο διαφορετικές ηπείρους.
Ο Φραγκίσκος έθεσε ως προτεραιότητα τον διορισμό καρδιναλίων και από άλλα μέρη, όπως η Μιανμάρ, η Αϊτή και η Ρουάντα.
«Δεν γνωριζόμαστε», είπε ο Arborelius, ένας από τους περίπου καρδιναλίους κάτω των 80 ετών που είναι στο Κονκλάβιο.
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν όμως από τις συναντήσεις των υψηλόβαθμων καθολικών κληρικών, υπάρχει σχετική αισιοδοξία ότι, για να επιλεγεί ο διάδοχος του Φραγκίσκου, δεν θα απαιτηθεί μεγάλος αριθμός ψηφοφοριών.
Τα δύο προηγούμενα Κονκλάβια, το 2005 και το 2013, διήρκεσαν μόλις δύο ημέρες. Ωστόσο, ο Σουηδός καρδινάλιος Anders Arborelius δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι αυτό το Kονκλάβιο μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, καθώς πολλοί από τους καρδινάλιους που διορίστηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο δεν έχουν συναντηθεί ποτέ πριν.
Διαβάστε επίσης:
Euroxx Securities για Παπουτσάνη: Ισχυρό ξεκίνημα για το 2025 – Περιθώρια ανόδου 31% για τη μετοχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στ. Γκίκας από «Our Ocean Conference» (Ν. Κορέα): «Η υγεία των θαλασσών αποτελεί συλλογική ευθύνη»
- Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος: Στα 14.107 χιλ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2024
- Ερντογάν: «Τίποτα παραπάνω από ένα όνειρο» η επιδίωξη των Κούρδων της Συρίας για ομοσπονδία
- Άνοδος για το Factoring στην Ελλάδα: H Ισχυρή Ανάπτυξη και το νέο Δ.Σ. στην Ένωση
