• Κοινωνία

    Βάσεις 2024: Η βουτιά στις δημοφιλείς σχολές και τα τμήματα-φαντάσματα


    Η φετινή ανακοίνωση των βάσεων επιβεβαίωσε τους πιο απαισιόδοξους, οι οποίοι «γκρίνιαζαν» για το αυξημένο επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

    Με μία βουτιά άνω των 600 μορίων, πολυτεχνικές σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επέστρεψαν στα επίπεδα των βάσεων του 2022, με μόλις δύο τμήματα στο ΕΜΠ να βρίσκονται πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων.

    Ακόμα και οι δημοφιλείς Ιατρικές, για τις οποίες οι προβλέψεις ανέφεραν ότι θα συγκρατήσουν την πτώση τους, έπεσαν από το επίπεδο των 19.000 μορίων. Νομικές και Ψυχολογίες είχαν πιο συγκρατημένη πτώση, ενώ τα οικονομικά τμήματα ύστερα από ανοδικό σερί τα τελευταία χρόνια, είδαν τις βάσεις τους να πέφτουν για πρώτη φορά φέτος, με απώλειες που έφτασαν ακόμα και τα 800 μόρια σε κεντρικά τμήματα.

    Οι δημοφιλείς σχολές

    Η πιο υψηλόβαθμη σχολή για μία ακόμα χρονιά ήταν η Ιατρική Αθήνας. Η σχολή που κάθε χρόνο πολιορκείται από χιλιάδες υποψηφίους για λιγότερες από 150 θέσεις, άγγιξε τα 18.775 μόρια.

    Από τις επτά Ιατρικές σε όλη τη χώρα, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής κατεγράφη στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης, όπου έπεσε στα 17.975 μόρια.

    Για τις Νομικές, η σχολή της Αθήνας έπεσε στα 18.025 μόρια, ενώ η χαμηλότερη βάση εισαγωγής ήταν στη σχολή της Κομοτηνής με 16.650 μόρια.

    Η μεγαλύτερη πτώση των βάσεων κατεγράφη στις πολυτεχνικές σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με βουτιά που ξεπέρασε τα 600 μόρια. Αντίθετα σε περιφερειακά τμήματα οι βάσεις εκτοξεύτηκαν ακόμα και κατά 1.600 μόρια.

    Καθοδικά κινήθηκαν και οι σχολές Πληροφορικής, οι οποίες παρά την υψηλή ζήτηση δεν κατάφεραν να αντισταθούν στην καθολική πτώση, λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων.

    Αντίθετα, αντίσταση υπήρξε στα τμήματα Παιδαγωγικών σε κεντρικά και περιφερειακά Ιδρύματα τα οποία διατήρησαν ή και ανέβασαν την βάση εισαγωγής τους σε σχέση με πέρσι, λόγω υψηλής ζήτησης και εν αναμονή και των 10.000 μόνιμων διορισμών που έχουν ανακοινωθεί στην Παιδεία.

    Τα «έρημα» τμήματα

    Ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, είναι οι κενές θέσεις σε πανεπιστημιακά τμήματα.

    Κάτι που επηρεάζει ακόμα και κορυφαία ιδρύματα όπως το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ, που σε κάποια τμήματα –για παράδειγμα στις Ξένες Φιλολογίες- υπάρχουν περιπτώσεις που δεν καλύπτεται ούτε το ⅓ των διαθέσιμων θέσεων.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα το  τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ με μόλις 12 εισακτέους φέτος, παρά το γεγονός ότι οι διαθέσιμες θέσεις ήταν 80.

    Σε περιφερειακά Ιδρύματα, υπάρχουν παραδείγματα όπου οι εισακτέοι μπορεί να είναι λιγότεροι κι από 10.

    Στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα τη Δράμα, μόλις τρία άτομα πέρασαν στην σχολή, αφήνοντας κενές 129 θέσεις.

    Στο Μαθηματικό της Σάμου, μόλις 14 άτομα πέρασαν φέτος, παρά το γεγονός ότι οι διαθέσιμες θέσεις ήταν 145.

    Ακραίο είναι και το παράδειγμα της σχολής Ευελπίδων-ΟΠΛΑ, καθώς παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές Σχολές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, η εν λόγω σχολή έμεινε με 230 κενές θέσεις για το νέο ακαδημαϊκό έτος.

    Διαβάστε επίσης:

    ΚΕΦΙΜ: 746 ημέρες ο εκτιμώμενος χρόνος για την επίλυση αστικών και εμπορικών υποθέσεων στα Ελληνικά δικαστήρια

    Πυροσβεστική: 24 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

    Βάσεις 2024: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα – Δείτε τους πίνακες



    ΣΧΟΛΙΑ