• Κοινωνία

    Βασιλιάς Κάρολος: Σε κυκλοφορία τα πρώτα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του – «Μια ιστορική στιγμή»

    • NewsRoom
    Χαρτονομίσματα στα οποία εικονίζεται ο βασιλιάς Κάρολος Γ'

    Χαρτονομίσματα στα οποία εικονίζεται ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ (Πηγή: bankofengland.co.uk)


    Σε κυκλοφορία βρίσκονται από σήμερα Τετάρτη στην Βρετανία, τα χαρτονομίσματα στα οποία εικονίζεται ο βασιλιάς Κάρολος Γ‘, αντικαθιστώντας σταδιακά αυτά που φέρουν το πορτρέτο της μητέρας του, Ελισάβετ Β’.

    Το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου θα απεικονίζεται στα νέα τραπεζογραμμάτια των 5, 10, 20 και 50 λιρών Αγγλίας, τα οποία θα παραμείνουν κατά τα άλλα ίδια με τα σημερινά χαρτονομίσματα, εξήγησε σε ανακοίνωσή της χθες, Τρίτη, η Τράπεζα της Αγγλίας.

    Αυτά τα νέα χαρτονομίσματα από πολυμερές -τα οποία αντικατέστησαν σταδιακά από το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τραπεζογραμμάτια από χαρτί- θα κυκλοφορούν δίπλα σε αυτά στα οποία απεικονίζεται το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

    Τα χαρτονομίσματα με τη βασίλισσα Ελισάβετ θα παραμείνουν νόμιμο χρήμα και θα κυκλοφορούν μαζί με αυτά που δείχνουν τον Κάρολο.

    Σημειώνεται ότι οι δύο μονάρχες είναι οι μόνοι που απεικονίζονται στα χαρτονομίσματα, καθώς αυτή η παράδοση ξεκίνησε μόλις το 1960.

    Τα τραπεζογραμμάτια, θα τυπώνονται λίγο-λίγο, προκειμένου να «αντικαθιστούν τα φθαρμένα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, ώστε «να ελαχιστοποιηθεί ο περιβαλλοντικός και χρηματοοικονομικός αντίκτυπος».

    Οι πολίτες, θα μπορούν από σήμερα να ανταλλάσσουν τα παλιά χαρτονομίσματα με αυτά με την εικόνα του Καρόλου, με όριο τις 300 στερλίνες κατ’ άτομο.

    Για μια «ιστορική στιγμή», έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από μονάρχες, τα χαρτονομίσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο απεικονίζουν ιστορικούς χαρακτήρες όπως ο Winston Churchill, η Jane Austen, ο JMW Turner και ο Alan Turing.

    Διαβάστε επίσης: 

    Βασιλιάς Κάρολος: Στη Γαλλία το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά τη διάγνωση του καρκίνου

    Βρετανία: «Μου επέτρεψαν να βγω από το κλουβί μου»: Ο βασιλιάς Κάρολος αστειεύτηκε σε επίσκεψη που έκανε

    Βασιλιάς Κάρολος: Δηλώνει «too busy» για να δει τον γιο του Χάρι που επισκέπτεται την Βρετανία



    ΣΧΟΛΙΑ