Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Βαρνάβα: Συνεχή μηνύματα 112, εκκενώνονται Γραμματικό, Σταμάτα, Μικροχώρι, Αμυγδαλέζα, Ροδόπολη (upd)

Μάχη με τις φλόγες δίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή του Βαρνάβα ενώ από την Πολιτική Προστασία έχουν σταλεί μηνύματα για εκκενώσεις περιοχών.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, πολύ κοντά στον οικισμό, την ώρα που επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι που έφταναν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Από την Πολιτική Προστασία εκδόθηκαν 10 μηνύματα από το 112.

Αρχικά ζητήθηκε η εκκένωση οικισμών σε Βαρνάβα, Μοναστήρι Παναγιάς, Βόθωνας – Καλέντζι και Πουρίθι.

Λόγω της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα στάλθηκε στις 18:32 προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών της Σταμάτας, της Ροδόπολης, του Αγίου Στεφάνου και του Διονύσου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν, εάν χρειαστεί, τις οδηγίες των Αρχών. Αργότερα με νέο μήνυμα ζητήθηκε από όσους βρίσκονταν στη Σταμάτα να κατευθυνθούν προς την Εθνική Οδό, μέσω Δροσιάς και Κηφισιάς. Νέο μήνυμα από το 112 στάλθηκε και στο Μικροχώρι Ωρωπού, για απομάκρυνση προς Καπανδρίτι και Αφίδνες.  Νέο μήνυμα 112 στάλθηκε και  σε Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας, ζητώντας την απομάκρυνση το κατοίκων  προς Κηφισιά.

Γύρω στις 18:00 το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα και για την εκκένωση του Γραμματικού.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή τη στιγμή οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά.

Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Σπίτια που βρίσκονταν μέσα στο δάσος έχουν καεί. Παράλληλα, κάηκε ολοσχερώς όχημα της Πυροσβεστικής, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν κινδύνευσαν οι πυροσβέστες.

Η Αμεση Δράση έχει κάνει περισσότερους από 40 απεγκλωβισμούς, ενώ  η ΟΠΚΕ απομάκρυνε περίπου 100 άτομα που έχουν εγκλωβιστεί.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας Ν. Μάκρης και Καπανδριτίου. Eνας άντρας και μία γυναίκα πήγαν για προληπτικούς λόγους στο ΚΥ Καπανδριτίου και ένας άντρας 67 χρόνων, με ΧΑΠ, προσήλθε στο ΚΥ Νέας Μάκρης, διότι λόγω διακοπής ρεύματος στην περιοχή, δεν λειτουργούσε το υποστηρικτικό του μηχάνημα. Επίσης στο Σισμανόγλειο προσήλθαν ένας άντρας 83 χρόνων διότι εισέπνευσε καπνό και μπήκε σε οξυγόνο και ένας ακόμη άνδρας 67 χρόνων με ΧΑΠ. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Οι καπνοί από τη φωτιά έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του ουρανού της Αττικής, φτάνοντας μέχρι και τον Πόρο.

Πυκνό σύννεφο καπνού, όπως διακρίνεται από την Εθνική οδό ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς. Ειδικότερα διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

1)EΠAPXIAKH OΔOΣ KAΠANΔPITIOY-BAPNABA
2)EΠAPXIAKH OΔOΣ ΓPAMMATIKOY-BAPNABA
3)EΠAPXIAKH OΔOΣ ΠAPAΛIA BAPNABA-BAPNABAΣ
4)AΠO TON OIKIΣMO KAΛENTZI, ΣTO PEYMA KYKΛOΦOPIAΣ ΠPOΣ ΓPAMMATIKO
5)Λ.ΛIMNH MAPAΘΩNOΣ KAI ANAΠAYΣEΩΣ
6)Λ.MAPAΘΩNOΣ AΠO THN OΔO MEΓAΛOY AΛEΞANΔPOY
7)Λ.ΓPAMMATIKOY,AΠO TO YΨOΣ TOY MAPAΘΩNA

Καλύτερη η εικόνα σε Μέγαρα, Ερέτρια και Βοιωτία, υπό έλεγχο η φωτιά Λαγκαδά

Την ίδια ώρα, καλύτερη είναι η εικόνα στις πυρκαγιές στα Μέγαρα και τον Λαγκαδά.

Νωρίτερα στους κατοίκους της περιοχής εστάλη 112 για όσους βρίσκονται στη περιοχή Νέο Μάζι Μεγάρων να απομακρυνθούν προς τις Αιγειρούσες.

Λόγω της φωτιάς υπάρχει εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε:

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή των Μεγάρων πραγματοποιούνται οι εξής εκτροπές κυκλοφορίας:

1. Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και δρόμος Μαζίου προς οικισμό Νέο Μάζι

2. Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και ανώνυμη οδός προς Ιερά Μονή Αγίου Μακρύνου

3. Περιφερειακή οδό Μεγάρων-Αιγειρούσες στο ρεύμα προς Αιγειρούσες από τη θέση Δίστρατα

4. Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου στο ρεύμα προς Σχίνο στο ύψος του καταστήματος Αιγειρούσες στην περιοχή του Αλεποχωρίου

5. Επαρχιακή οδός Αλεποχωρίου-Σχίνου και επαρχίακη οδός Μεγάρων-Αλεποχωρίου

Βελτιωμένη είναι και η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Ερέτριας, επίσης κοντά σε σπίτια.

Την ίδια ώρα, υπό  έλεγχο τέθηκε και η φωτιά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, η οποία ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

Στην περιοχή εστάλη νωρίτερα μήνυμα 112 καλώντας τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Υπό μερικό έλεγχο  τέθηκε και η φωτιά στο Μαυρομμάτι Βοιωτίας.

Διαβάστε επίσης

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Προς τη λίμνη Μαραθώνα κινείται η πυρκαγιά στον Βαρνάβα – Περιορίστηκε η φωτιά στα Μέγαρα

Ωρωπός: Συνελήφθη ηλικιωμένη για πρόκληση πυρκαγιών κατ΄ εξακολούθηση