ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκίνησε σήμερα στην Μεγάλη Βρετανία το μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία της χώρας, όπως περιγράφεται από βρετανικά μέσα ενημέρωσης, για την αντιμετώπιση της Covid-19.
Η Βρετανία, με τουλάχιστον 61.000 νεκρούς από την πανδημία, είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία έχει αρχίσει να χορηγεί κι αυτή το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V, ενώ έτοιμες να ξεκινήσουν είναι και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Στην Βρετανία, η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται ως «V day» (ημέρα της νίκης), και ο εμβολιασμός είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, που δέχεται έντονη κριτική ότι βιάστηκε να εγκριθεί το φάρμακο και να διοχετευτεί στην αγορά της Βρετανίας.
Συνολικά, 50 νοσοκομειακά κέντρα περιμένουν τους ασθενείς, ενώ και ο στρατός είναι επί ποδός, για να τηρηθούν όλα τα μέτρα και να εμβολιαστούν οι πολίτες. Η Βρετανία έχει παραλάβει τις πρώτες 800.000 δόσεις, ενώ συνολικά θα υπάρχουν πάνω από 1.000 σημεία που θα γίνεται ο εμβολιασμός.
Ανακούφιση και επιφυλάξεις
Ανακούφιση γιατί δημιουργεί την προσδοκία ότι θα μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτή την περιπέτεια που ταλαιπωρεί όλο τον πλανήτη και ότι η οικονομία των χωρών θα μπορέσει να ξαναπάρει μπροστά.
Επιφυλάξεις γιατί κανείς δεν είναι ακόμη σίγουρος αν με το εμβόλιο η περιπέτεια θα λάβει τέλος, καθώς είναι τόσα πολλά αυτά που ακόμη δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες σχετικά με την δράση του ιού και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
«Προς το παρόν δεν αισθανόμαστε ασφαλείς να κάνουμε το εμβόλιο. Υπάρχει ακόμη ελλιπής ενημέρωση» λέει στο mononews η Αριάννα Κουλουκουντή που ζει στο Λονδίνο.
Η ίδια συμπληρώνει πως «από αυτά που έχω διαβάσει, τα πιο πολλά εμβόλια παίρνουν χρόνια και χρόνια δοκιμών για να κυκλοφορήσουν και περιμένουν να δουν τις παρενέργειες.
» Και αυτό το εμβόλιο ξαφνικά μέσα σε λιγότερο από χρόνο είναι έτοιμο να παραδοθεί. Εμένα αυτό με κάνει πολύ επιφυλακτική» παρατηρεί η ίδια και συμπληρώνει ότι δεν θα βιαστεί να εμβολιαστεί, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός δεν θα γίνει υποχρεωτικός.
Ωστόσο, ο εμβολιασμός μπορεί να καταστεί εμμέσως υποχρεωτικός, αν γίνει ένα είδος «διαβατηρίου», χωρίς το οποίο δεν θα μπορεί κανείς να ταξιδέψει.
Πιο αισιόδοξη και πιο έτοιμη να κάνει το εμβόλιο δηλώνει η Βάλια Πατέρα, που επίσης ζει στο Λονδίνο. Μας μεταφέρει ότι υπάρχει θετικό κλίμα στην κοινωνία και οι πολίτες θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να μπει η ζωή σε μια κανονικότητα, για να μπορέσει να ανακάμψει και η οικονομία της χώρας σύντομα.
Όσο για το εάν η ίδια αισθάνεται ασφαλής να κάνει το εμβόλιο λέει ότι «με βάση την ενημέρωση που έχουμε μέχρι σήμερα, θεωρώ πως το επιστημονικό επιτελείο της χώρας έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, με τους καλύτερους συντελεστές και τους καλύτερους επιστήμονες που διαθέτει, ώστε το εμβόλιο να είναι ασφαλές. Ναι, νιώθω ασφαλής».
Για το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμού αναφέρει ότι με βάση αυτά που γνωρίζει μέχρι στιγμής, φαίνεται να ακολουθείται σωστή τακτική. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να έχουν προτεραιότητα.
Η ίδια δεν γνωρίζει ακόμη πότε θα εμβολιαστεί, θα ενημερωθεί με μήνυμα, όπως όλοι ο πολίτες, μας λέει και καταλήγει πως έχει εμπιστοσύνη στο σύστημα και τον προγραμματισμό τόσο της Βρετανίας όσο και της Ελλάδας.
Διαβάστε ακόμη:
Βρετανία: Μια 90χρονη ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer (video)
«Ιστορική μέρα»: Πρεμιέρα για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στην Βρετανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!