ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κινητοποίηση και στην Αθήνα
Για ένατη νύχτα συνεχίστηκαν οι αιματηρές διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού, που δολοφονήθηκε κατά την βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς, ζήτημα το οποίο έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, με την αντιρατσιστική φωνή να απλώνεται παντού.
Χθες, οι διαδηλώσεις κατά της ρατσιστικής και αστυνομικής βίας συνεχίστηκαν για ένατη ημέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχασε τη ζωή του ο Φλόιντ, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα μέρη του πλανήτη, σε ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στους δρόμους, όπου δεν έλειψαν τα επεισόδια. Η κατάσταση δείχνει να έχει ηρεμήσει λίγο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, καθώς τα επεισόδια που σημειώθηκαν ήταν μικρότερα σε έκταση, ωστόσο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά τεταμένη.
Τι αναφέρει το νέο πόρισμα για τα αίτια του θανάτου του
Αιτία για την αναζωπύρωση των αντιδράσεων ήταν το ιατροδικαστικό πόρισμα, που απεφάνθη ότι ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ αποδίδεται σε «καρδιοπνευμονική ανακοπή» και όχι «ασφυξία», όπως ισχυριζόταν ο ιατροδικαστής που όρισε η οικογένεια του θύματος. Μάλιστα, όπως αναφέρει η έκθεση, το θύμα έφερε μελανιές και κοψίματα στο κεφάλι, το πρόσωπο, το στόμα, τους ώμους, τα χέρια και τα πόδια, γεγονός που φανερώνει ότι υπέστη βία πριν τον θάνατό του.
Από τις τελευταίες έρευνες προέκυψε ότι ο Φλόιντ είχε ιστορικό με την καρδιά του, αλλά και με υψηλή πίεση, ενώ βρέθηκε και θετικός στον κορονοϊό. Τίποτα από αυτά, ωστόσο, δεν φαίνεται να προκάλεσε το θάνατό του.
Το ίδιο, ωστόσο, ίσχυσε και για την κατηγορία της ασφυξίας, καθώς, σύμφωνα με το πόρισμα, δεν υπάρχουν επαρκή σημάδια που δείχνουν πως πέθανε εξαιτίας του γονάτου του αστυνομικού Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος το είχε στο λαιμό του για πάνω από 8 λεπτά. Τέλος, οι τοξικολογικές έδειξαν μέτρια επίπεδα φαιντανύλης και μεθαμφεταμίνης (δεν είχε γίνει τοξικολογική έρευνα από την πλευρά της οικογένειάς του).
Την ίδια ώρα, ο Ντέρεκ Τσόβιν, ο αστυνομικός που έβαλε το γόνατο πάνω στον 46χρονο Αφροαμερικανό, ανακοινώθηκε πως θα διωχθεί για ανθρωποκτονία β’ βαθμού (για φόνο εν βρασμώ), ενώ χθες συνελήφθησαν και οι τρεις συνεργάτες του αστυνομικοί, οι Του Τάο, Αλεξάντερ Κουένγκ και Τόμας Λέιν, που βρίσκονται επίσης κατηγορούμενοι για τον θάνατο του Φλόιντ.
Όσο ανακοινώνονταν οι εξελίξεις αυτές, στο Μπρούκλιν, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν για ένα ακόμη βράδυ με την αστυνομία. Αν και σε γενικές γραμμές οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κύλησαν ειρηνικά, στην περιοχή της Νέας Υόρκης σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Σύμφωνα με το CNN, έγιναν δεκάδες συλλήψεις (τουλάχιστον 90), ενώ έχει τραυματιστεί και ένας αστυνομικός.
Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτών κινούνταν προς τα δικαστήρια, ενώ ήταν σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οδομαχίες με την αστυνομία. Αφορμή, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ήταν το γεγονός πως μία μικρή ομάδα, αντί να απομακρυνθεί, όπως έκανε η πλειοψηφία, περικύκλωσε ένα περιπολικό, με αποτέλεσμα να έρθουν ενισχύσεις και να αρχίσουν οι συγκρούσεις.
Αντίθετα, πιο ήρεμα ήταν τα πράγματα στις άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.
Στην Ουάσιγκτον, Εθνοφρουρά και αστυνομία παρατάχθηκαν γύρω από τον Λευκό Οίκο, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα, χωρίς να υπάρξουν επεισόδια. Ωστόσο, όταν πλησίασαν το πάρκο Λαφαγιέτ, η αστυνομία τους απώθησε, στέλνοντάς τους πίσω σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.
Ήρεμα ήταν τα πράγματα και στην Ατλάντα, όπου τα προηγούμενα 24ωρα σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, την ώρα που 6 αστυνομικοί που εμπλέκονται σε επίθεση δύο Αφροαμερικανών με τέιζερ, δέχτηκαν κατηγορίες για άσκοπη βία. Σε Φιλαδέλφεια, Λος Άντζελες, Σικάγο, Ντάλας, Σιάτλ Χιούστον και άλλες μεγάλες πόλεις, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν χωρίς σοβαρά προβλήματα, ενώ στην Βιρτζίνια, μετά την απόπειρα κάποιων να ρίξουν στο έδαφος ιστορικά αγάλματα της πόλης του Ρίτσμοντ, ο δήμαρχος αποφάσισε να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος.
Η Ευρώπη στο πλευρό των Αμερικανών διαδηλωτών – Επεισόδια στην Αθήνα
Η υπόθεση δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που χθες οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και σε άλλα μέρη του πλανήτη, όπως σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις.
Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η δική μας Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε πορεία έξω από την Αμερικανική πρεσβεία. Η πορεία ήταν αρχικά ειρηνική, μέχρι που μία ομάδα κουκουλοφόρων εμφανίστηκε, μετατρέποντας την πορεία ειρήνης σε οδομαχία με τους αστυνομικούς. Οι μολότοφ έπεφταν «βροχή» μάλιστα, ενώ κάποιοι έσπασαν βιτρίνες σε καταστήματα στο Κολωνάκι. Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 12 προσαγωγές.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στις διαδηλώσεις που έγιναν σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, όπου υπήρξαν και συλλήψεις. Στην Φινλανδία και την Σουηδία, οι αντίστοιχες κινητοποιήσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς παρατράγουδα, ενώ στην Ολλανδία, υπό τον φόβο του κορονοϊού, η αστυνομία διέλυσε τις συγκεντρώσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χουσεΐν Σατζουάνι: Ποιος είναι ο «Ντόναλντ του Ντουμπάι» που μαζί με τον Τραμπ ανατρέπουν την αγορά ακινήτων
- Κίνηση ματ από τον ΟΔΔΗΧ – Κάλυψε το μισό δανειακό πρόγραμμα του 2025 σε 4 ώρες
- Κατεβάζει στροφές η Jumbo – Επιμένει «καταστροφικά» ο Απ. Βακάκης
- Μεγάλη αύξηση στα «φέσια» του δημοσίου προς τους ιδιώτες – Πόσα χρωστά το κράτος σε νοσοκομεία, ΟΤΑ και ταμεία