Τριάντα δύο δικαστές και εισαγγελείς απολύθηκαν την τελευταία 3ετία για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων. Τελευταίοι στη μεγάλη λίστα που είπαν οριστικό αντίο στους συναδέλφους τους είναι 3 δικαστές της Αθήνας κι 1 της Θεσσαλονίκης.

Απολύθηκαν από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λόγω ανεπάρκειας. Ένας εξ αυτών είχε ανοιχτές 241 υποθέσεις, που η παλαιότερη βρισκόταν στα χέρια του 4,5 χρόνια.

1

Κατά την τελευταία Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την πρόεδρό της Ιωάννα Κλάπα και με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, απολύθηκαν ένας Εφέτης Θεσσαλονίκης, δύο πρόεδροι Πρωτοδικών Αθηνών, μια Πρωτοδίκης Αθηνών, ενώ αναβλήθηκε η υπόθεση ενός αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο πρωτoδίκης με τις 241 υποδέσεις

Ομόφωνα παύθηκε από τα καθήκοντα του πρόεδρος Πρωτοδικών, που από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του φέρεται να εμφάνιζε σημαντική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων.

Από τις 114 εκκρεμείς υποθέσεις έφτασε στις 241.

Αν και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου τον προειδοποίησε με έγγραφο της, εκείνος ολοκλήρωσε μόνο τις 4 από τις 10 δικογραφίες που είχαν απομείνει.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης τόνισε στην Ολομέλεια ότι οι υπέρμετρες εξακολουθητικού χαρακτήρα καθυστερήσεις εμφανίστηκαν από την αρχή της σταδιοδρομίας του και για το λόγο αυτό υπήρξαν κατ΄ επανάληψη γραπτές αναφορές, όπως και προφορικές διαμαρτυρίες τόσο από δικηγόρους όσο και από πολίτες.

Όμως, παρ΄ όλα αυτά έδειχνε αδιαφορία στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Κατά την εισηγήτρια ο δικαστης δεν έχει συναίσθηση των βασικών υποχρεώσεών του ως δικαστικού λειτουργού και βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μόνιμο υπηρεσιακό αδιέξοδο, δεν παράγει σχεδόν καθόλου ή παράγει ελάχιστο δικαστικό έργο και επιβαρύνει επανειλημμένως συναδέλφους του.

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά δεν χρεωνόταν υποθέσεις, προκειμένου να καλύψει τις καθυστερήσεις του.

Ο δικαστής υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του δεν οφείλεται σε αδιαφορία αλλά σε οικογενειακά προβλήματα και σε δικά του προβλήματα υγείας. Απέδωσε τις καθυστερήσεις του και στο μεγάλο όγκο υποθέσεων που χρεώθηκε.

Οι άλλοι 2 απολυμένοι

Η δεύτερη πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών που κατά πλειοψηφία απολύθηκε από την Ολομέλεια παρουσίαζε καθυστερήσεις ανά δικαστικό έτος από 100 υποθέσεις έως 143 υποθέσεις.

Σε βάρος της υπήρξαν γραπτές αναφορές πολιτών, όπως και προφορικές διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις.

Η δικαστής επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας στενών συγγενών της.

Η 3η πρωτοδίκης που απολύθηκε είχε μέχρι σήμερα 224 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ της είχαν αφαιρεθεί 111 δικογραφίες λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.

Σύμφωνα με τις σε βάρος της καταγγελίες, εκδίκαζε μικρό αριθμό υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι επί 570 υποθέσεων που εισήχθησαν προς εκδίκαση μόνο τις 320 δίκασε και ανέβαλε τις 250. Ακόμη, της είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού 25 ημερών και επίπληξη.

Η ίδια, μεταξύ των άλλων, επικαλέστηκε ότι όταν ήταν στο Εργατικό Τμήμα το 2019-2020 είχε ήδη δημιουργήσει κυλιόμενη εκκρεμότητα, την οποία επιχείρησε μεν να μειώσει καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, πλην όμως κατά τη χρονική εκείνη περίοδο αλλά και το 2021 επιβαρύνθηκαν οι οικογενειακές της υποχρεώσεις, λόγω του κλεισίματος των σχολείων, εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσα να επωμισθεί εκείνη όλο τα βάρος της φροντίδας των δυο ανήλικων παιδιών της, χωρίς να έχει οποιαδήποτε βοήθεια.

Διαβάστε επίσης: 

Απόστολος Λύτρας: Εκκρεμούν σε βάρος του δύο πειθαρχικές αποφάσεις

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 67χρονου για τη φωτιά στον δήμο Βόλβης

Απόστολος Λύτρας: Η «σκοτεινή» ζωή του ποινικολόγου – Τα ακίνητα, τα super cars, τα σκάφη και τα πολλά μετρητά