ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρία σενάρια για να βάλει φρένο στις εξωφρενικές συντάξεις άνω των 10.000 ευρώ τον μήνα επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης με το επιτελείο του αναζητά λύση, ώστε να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται εξαιτίας της αδράνειας της προηγούμενης ηγεσίας, η οποία οδήγησε στην έκδοση συντάξεων έως 24.000 ευρώ το μήνα!!!
Το πρόβλημα ξεκίνησε από τις συντάξεις ασφαλισμένων σε ειδικά ταμεία, όπως των συμβολαιογράφων ή υπαλλήλων ΔΕΚΟ, που κατέβαλαν πολύ υψηλές εισφορές.
Το πρόβλημα εντοπίζεται για το διάστημα υπολογισμού των εισφορών από 2002-2016.
Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, στις ασφαλιστέες αποδοχές τους προστίθεντο και οι κοινωνικοί πόροι που εισέπρατταν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτινάσσονται στα ύψη οι ασφαλιστέες αποδοχές βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις τους.
Για παράδειγμα, οι συμβολαιογράφοι εισέπρατταν και απέδιδαν τους κοινωνικούς πόρους από την εκάστοτε πράξη που ολοκλήρωναν μόνο με τη χρήση του ΑΦΜ τους, χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός από το εισόδημά τους.
Οι εν λόγω υψηλές συντάξεις, που προκύπτουν πάνω από 8.000 ευρώ έως και 24.000 ευρώ τον μήνα, είναι μεν λίγες σε πλήθος, ωστόσο έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Το mononews.gr αποκαλύπτει τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για να βάλει φρένο στις «υπερβολικές» συντάξεις, που φέρονται να μην έχουν εκδοθεί αλλά να έχουν ωστόσο υπολογιστεί:
- Να τεθεί ανώτατο πλαφόν στις συγκεκριμένες κατηγορίες συντάξεων, στις οποίες υπολογίζονται κοινωνικοί πόροι στις ασφαλιστέες αποδοχές.
- Να εφαρμοστούν και σε αυτές τις περιπτώσεις για το διάστημα 2002-2016 τα ανώτατα ασφαλιστέα εισοδήματα (δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού).
- Να μπει πλαφόν στο ποσοστό των κοινωνικών πόρων που θα προϋπολογίζεται στο ασφαλιστέο εισόδημα για το ανταποδοτικό μέρος του μελλοντικού συνταξιούχου.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας κάνουν λόγο για αβλεψία και έλλειψη σχετικής πρόνοιας στον νόμο Κατρούγκαλου.
Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη, σχετικό ερώτημα για τους κοινωνικούς πόρους και τις εισφορές επί των αναλογικών δικαιωμάτων των συμβολαιογράφων για κάθε συμβόλαιο είχε υποβληθεί και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο απεφάνθη πως οι εν λόγω πόροι είναι ασφαλιστικές εισφορές.
Οι στρεβλά υψηλές συντάξεις φέρονται να αφορούν και πρώην υπαλλήλους ΔΕΚΟ οι οποίοι κατέβαλαν πολύ υψηλές εισφορές.
«Βρέθηκα μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ενημερώθηκα ότι ήταν έτοιμες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις ύψους 10.000 ευρώ το μήνα, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000, έως και 24.000 ευρώ τον μήνα», δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος έδωσε προφορική εντολή ώστε να σταματήσει κάθε διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων για τόσο υψηλές συντάξεις.
«Έδωσα εντολή για το αυτονόητο, δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες ή μη, κάτι που πρέπει το κάνω βεβαίως. Δεν είμαι ενάντια στην ανταποδοτική λογική του συστήματος εάν και εφόσον έχουν πληρωθεί οι εισφορές, αλλά είναι τελείως στρεβλό το νούμερο αυτό. Δεν νοείται υπουργός Εργασίας να εκδώσει τέτοιες συνταξιοδοτικές αποφάσεις», τόνισε.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, όσοι κατέβαλλαν εισφορές πάνω από τον γενικό κανόνα του 20% δικαιούνται προσαύξηση. Η προσαύξηση για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς. Η εφαρμογή έδειξε πως η εν λόγω προσαύξηση είναι αρκετά γενναία.
Νόμος Κατρούγκαλου
Ανώτατο όριο καταβολής σύνταξης
- Μέχρι 31.12.2018 αναστέλλεται η καταβολή κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης των προσώπων που είχαν ήδη καταστεί συνταξιούχοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, κατά το μέρος που υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ. Για την εφαρμογή του ανώτατου αυτού ορίου, λαμβάνονται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό συνυπολογιζόμενης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010 (Α΄ 115), όπως ισχύει, και των παραγράφων 11 και 12 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011 (Α΄ 152), όπως ισχύει.
- Κατά την ίδια περίοδο, το άθροισμα του καθαρού ποσού των συντάξεων των παραπάνω προσώπων, που δικαιούται κάθε συνταξιούχος από οποιαδήποτε αιτία από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. ή οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ. Στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης που αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα και επιδόματα αναπηρίας.
- Από 1.1.2019 καταβάλλεται το τυχόν υπερβάλλον ποσό που προκύπτει σε σχέση με ανώτατο όριο των παραγράφων 1 και 2 και το νέο ύψος των συντάξεων όπως θα προκύψει, σύμφωνα με την κατά το άρθρο 14 αναπροσαρμογή τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό