• Κοινωνία

    Τραγωδία στο Μάτι: Δεύτερη καταδίκη για τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο

    Βασιλης Ματθαιόπουλος

    Βασιλης Ματθαιόπουλος


    Μια δεύτερη καταδίκη για την τραγωδία στο Μάτι ήρθε σήμερα για τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο. Σήμερα κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών, με 3ετή αναστολή, για τις πιέσεις και τις απειλές προς τον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο.

    Με ικανοποίηση άκουσαν την απόφαση συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στο δικαστήριο, ξεσπώντας σε χειροκροτήματα.

    Νωρίτερα είχαν αποδοκιμάσει τον συνήγορο υπεράσπισης που διάβαζε δήλωση του απόντα Βασίλη Ματθαιόπουλου, ομολογώντας την απόπειρα παράνομης βίας στον πραγματογνώμονα αλλά αρνούμενος για νομικούς λόγους την παράβαση καθήκοντος. Μητέρα θύματος φώναξε στο δικαστήριο:

    «Κοιτάξτε το παιδί μου που κάηκε. Δεν αποδέχθηκε τίποτα. Δεν θέλω να λέει ψέματα, τα νομικά επιχειρήματα να μας πει ο ίδιος και όχι άλλος. Έχασα το παιδί μου 35 ετών.»

    Οι συγγενείς απευθύνθηκαν στους δικαστές και λίγο πριν από τη διάσκεψη τους για να εκδώσουν απόφαση: «Να πάτε μέσα και να γυρίσετε με ψηλά το κεφάλι. Έχετε οικογένειες. Μας κατέστρεψε!»

    Το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην αρχηγό του ΠΣ για τις κατηγορίες της απόπειρας παράνομης βίας και της παράβασης καθήκοντος. Εκτός από την ποινή των 2,5 ετών, τον καλεί να πληρώσει και δικαστικά έξοδα 1.000 ευρώ.

    Στην κατάθεση του ο καταγγέλλων δικαστικός πραγματογνώμονας περιέγραψε απειλές και πιέσεις από τον Ματθαιόπουλο για να μην αποτυπώσει ευθύνες στο πόρισμα του. Στην κατάθεση του ανέφερε:

    «Με το που κατέθεσα τα πρώτα ερωτήματα στο ΕΣΚΕ συνάντησα κάποιες αντιδράσεις, ότι, δηλαδή δεν είχα δικαίωμα σύμφωνα με το διοριστήριο να κάνω τέτοια ερωτήματα. Οι αντιδράσεις ήταν από τον Ματθαιόπουλο. Όταν τύχαινε να βρεθούμε μου έλεγε «τι μαλακίες ζητάς, θα μπλέξεις, πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό, «άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ…» και άλλα»

    Τον Ιούλιο του 2018 ο μάρτυρας υποστήριξε ότι σε συνάντηση με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο του ζητήθηκε να μην συντάξει πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με τα πραγματικά γεγονότα, αλλά να αποδώσει ό,τι έγινε, μεταξύ άλλων, στην άναρχη δόμηση.

    Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι μετά το δεύτερο διοριστήριο του κ. Λιότσιος εντάθηκαν οι πιέσεις:

    « Όποτε πήγαινα, είτε με χειρονομίες είτε με λόγια μου έλεγε «πρόσεξε τι θα γράψεις, θα πάθεις κακό, θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω και στην πρώτη φωτιά δεν θα μου σηκώνει εναέρια…
    Συνεχώς υπήρχε ψυχολογική πίεση. Δεν δέχθηκαν μόνο μπούλινγκ αλλά ευθέως απειλή.»

    Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη συνάντηση του με τον Ματθαιόπουλο στις 20 Σεπτεμβρίου 2018:

    «Μία ημέρα, στις 20 του μηνός, πριν από την ηχογράφηση, με καλεί στο τηλέφωνο διότι έμαθε ότι ήρθε η μέρα να παραδώσω το πόρισμα και με καλεί στο γραφείο του. Μείναμε μόνοι μας και άρχισε να με απειλεί,

    «θα σε σκίσουμε», «η Δούρου, το δασαρχείο», ότι «έχει άνωθεν εντολή να τα πει αυτά, έτσι έλεγε». Μετά πήρα τηλέφωνο τον εισαγγελέα Ζαγοραίο και του είπα πως με κατηύθυνε ο Ματθαιόπουλος πώς να συντάξω την πραγματογνωμοσύνη, μου είπε θα κάνουμε το καθήκον μας. Μου είχε πει μην ανησυχείς και εγώ να μην είμαι εδώ, θα προστατευτείς.

    Τον Μάρτιο, στις 5, πριν από την εισαγγελική διάταξη, άρχισαν να εφαρμόζονται οι απειλές του Ματθαιόπουλου, παθαίνω δολιοφθορά στη μηχανή μου.

    Η αντιπροσωπεία συνέταξε έκθεση και είπε πως είναι ανθρώπινος παράγοντας ο λόγος που λύθηκε το παξιμάδι. Μου είπε ο δικηγορος μου να βγω να το καταγγείλω δημόσια για να σταματήσει η διαδικασία. Μετά από λίγους μήνες κλάπηκε η μηχανή.»

    Πρόεδρος : Είχε συμφέρον προσωπικό;

    Μάρτυρας : Να μην πάει κατηγορούμενος για το Μάτι όπως πήγε!

    Με δήλωση του, στο Ά Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, η οποία προσκομίστηκε από τον δικηγόρο του, Διαμαντή Μπασαρά, ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής ανέφερε μεταξύ άλλων:

    «Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δ. Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου».

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη για Μάτι: Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στις 8/7 και οι 21 κατηγορούμενοι

    Απόφαση για το Μάτι: Ποινές φυλάκισης από 3 έως 111 χρόνια στους 6 ενόχους – Φυγαδεύτηκαν από την αίθουσα (upd)

    Δίκη για το Μάτι: Ποιους κρίνει ενόχους, ποιους απαλλάσσει, για ποιους θα τοποθετηθεί σήμερα ο Εισαγγελέας



    ΣΧΟΛΙΑ