• Κοινωνία

    Τουρισμός: Η λειψυδρία «απειλεί» την τουριστική σεζόν στην κορύφωσή της

    Ολγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισμού

    Ολγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισμού


    Κρίση λειψυδρίας αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά, μεσούσης μάλιστα της τουριστικής περιόδου, η οποία αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ επισκεπτών.

    Το θέμα θίγει με  εκτενές δημοσίευμά του  το πρακτορείο Reuters, στο οποίο παρουσιάζονται μια σειρά από ζητήμητα που σχετίζονται με την έλλειψη υδάτων και στο οποίο γίνεται αναφορά και για τους θανάτους τουριστών που το προηγούμενο διάστημα έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας , λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών.

    Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως η μεγαλύτερη δεξαμενή στη Νάξο έχει στεγνώσει, ενώ τα πηγάδια άρδευσης γεμίζουν με θαλασσινό νερό, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες πατάτας του νησιού.

    Στην Κάρπαθο, οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στη συμπλήρωση των πισινών, ενώ στη Θάσο αναζητούν μονάδα αφαλάτωσης για να καθίσταται πόσιμο το θαλασσινό νερό.

    Ο μεγαλύτερος όγκος της Ελλάδας έχει δει ελάχιστες βροχοπτώσεις τους τελευταίους μήνες. Με τα νησιά να προετοιμάζονται να φιλοξενήσουν εκατομμύρια τουρίστες, η πίεση στα αποθέματα νερού είναι ασφυκτική.

    Ο δήμαρχος της Νάξου, Δημήτρης Λιανός, δήλωσε ότι η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει αφήσει τις επιφανειακές δεξαμενές άδειες.

    Το άρθρο επισημαίνει ότι εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν τις αρχαίες τοποθεσίες, τις παρθένες παραλίες και τα καταγάλανα νερά της.

    Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών, των ασταθών βροχοπτώσεων και των πυρκαγιών, απειλούν την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

    Το τρέχον έτος είναι ιδιαίτερα δύσκολο, με τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί, τις πυρκαγιές που ξεκίνησαν νωρίτερα από ποτέ και έξι τουρίστες που πέθαναν από τους καύσωνες.

    Οι ειδικοί για το κλίμα προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Ο Andrea Toreti, συντονιστής του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus, ανέφερε ότι μόλις γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της ξηρασίας, είναι πολύ αργά για δράση.

    Διαβάστε επίσης:

    Πανελλαδικές: Έως και τις 18 Ιουλίου τα μηχανογραφικά – Τα βήματα για την υποβολή

    Αλλαγές στην επιλογή της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων – Θα ψηφίζουν και οι ίδιοι οι δικαστές

    Νέα έργα αναβάθμισης κτιριακών υποδομών Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ