ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Google τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου 2021 με ένα συγκινητικό google doodle
Ένα ξεχωριστό google doodle παρουσιάζει σήμερα η Google, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου.
Η πρώτη φορά που εορτάστηκε η Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, ενώ η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910, ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».
Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη, εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.
Η πρώτη τήρηση της «Ημέρας της Γυναίκας», ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ.
Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε την διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων στην Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, οι ερευνητές τους καταρρίπτουν ως μύθο.
Η ιστορία της Ημέρας της Γυναίκας
Η Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ. Έπειτα, στις 19 Αυγούστου 1910 διοργανώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών ως πρόδρομος της γενικής συνάντησης της Δεύτερης Διεθνούς Σοσιαλιστικής Κοινότητας στην Κοπεγχάγη.
Κατόπιν, στις 19 Μαρτίου 1911, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στην Αυστρία, στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ελβετία καθώς μόνο στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία υπήρξαν 300 διαδηλώσεις. Ακόμα, οι Ρωσίδες όρισαν το 1913 την πρώτη τους Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας κατά το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο.
Το 1914 εορτάστηκε η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, πιθανόν επειδή τότε ήταν Κυριακή και έκτοτε πραγματοποιείται πάντα αυτή την ημερομηνία σε όλες τις χώρες.
Πάντως, στις 8 Μαρτίου του 1917, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, στη Ρωσική Αυτοκρατορία, οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωσαν γεμίζοντας τους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης και έτσι σηματοδοτήθηκε η αρχή της Οκτωβριανής Επανάστασης.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες στην Αγία Πετρούπολη έκαναν απεργία εκείνη την ημέρα για το «ψωμί και την ειρήνη» απαιτώντας το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον τερματισμό των ελλείψεων τροφίμων και το τέλος του τσαρισμού.
Ο Λέων Τρότσκι έγραψε ότι «η 23η Φεβρουαρίου (8η Μαρτίου) ήταν η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας και υπήρξαν συναντήσεις και δρώμενα, όμως δεν φανταζόμασταν ότι αυτή η “Ημέρα της Γυναίκας” θα κήρυττε την έναρξη της Επανάστασης. Έγιναν επαναστατικές ενέργειες, αλλά χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία.
Το πρωινό, παρά τις διαταγές που είχαν λάβει, οι εργάτριες των κλωστοϋφαντουργίων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους στα διάφορα εργοστάσια και έστειλαν αντιπροσώπους για να ζητήσουν υποστήριξη για την απεργία και όλοι βγήκαν στους δρόμους».
Επτά ημέρες αργότερα, ο αυτοκράτορας της Ρωσίας, Νικόλαος Β’, παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η Αλεξάνδρα Κολλοντάι και ο Βλαντίμιρ Λένιν όρισαν την 23η Φεβρουαρίου (8η Μαρτίου) ως επίσημη αργία στη Σοβιετική Ένωση, αλλά συνέχισε να είναι εργάσιμη ημέρα μέχρι το 1965.
Ωστόσο, στις 8 Μαΐου 1965 με το διάταγμα του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας κηρύχθηκε ως μη εργάσιμη ημέρα στη Σοβιετική Ένωση «για τον εορτασμό των εξαιρετικών προτερημάτων των σοβιετικών γυναικών στην κομμουνιστική οικοδόμηση, στην υπεράσπιση της πατρίδας τους κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, στον ηρωισμό και στην ανιδιοτέλεια στο μέτωπο και στα μετόπισθεν και επίσης σηματοδοτώντας τη μεγάλη συμβολή των γυναικών στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των λαών και στον αγώνα για την ειρήνη».
Από την επίσημη υιοθέτησή της στη Σοβιετική Ένωση μετά την Επανάσταση του 1917, η ημέρα εορταζόταν κυρίως στις κομμουνιστικές χώρες και από το κομμουνιστικό κίνημα παγκοσμίως. Τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να εορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975 και, το 1977, η Γενική Συνέλευση κάλεσε τα κράτη-μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.
Δείτε το σημερινό Google Doodle αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Woman can be anybody and anything she wants. Sekali lagi, selamat hari perempuan sedunia yaa#InternationalWomensDay
video by google doodle pic.twitter.com/9LMqYAaY85
— git (@sitikusmini) March 8, 2021
Διαβάστε ακόμη:
Το νέο, εντυπωσιακό Google doodle τιμά τον συγγραφέα του «Δόκτωρ Ζιβάγκο»
Google doodle: To μαύρο μοντέλο που επαναπροσδιόρισε τα πρότυπα ομορφιάς
Google doodle: Ποιος είναι ο Sir William Arthur Lewis που τιμά η Google
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έλον Μασκ: Τρεις λόγοι για να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του 2025
- Ανοικτά και την Κυριακή εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ – Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Φινλανδία: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία άνευ όρων
- Γερμανία: 4 οι νεκροί – Το προφίλ του Σαουδάραβα γιατρού που έσπειρε τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά