Mε ανακοίνωση που παραπέμπει στις επίσημες ενημερώσεις της Συνόδου αντέδρασε η Εκκλησία στις πληροφορίες περί προσπαθειών δημιουργίας ψηψιακής τράπεζας από μέρους της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

1

«Εν σχέσει προς δημοσιεύματα περί επικειμένης υποβολής από την Εκκλησία της Ελλάδος αιτήματος στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό την ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος ανακοινώνεται ότι ουδέποτε ελήφθη σχετική απόφαση από την αρμόδια Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι υπεύθυνος ενημερώσεως περί των αποφάσεων και προθέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ο Συνοδικός Μητροπολίτης που ορίζεται κάθε Σεπτέμβριο από τη ΔΙΣ ως Εκπρόσωπος Τύπου και ουδείς άλλος».

Η ανακοίνωση είναι προσεκτικά διατυπωμένη καθώς δεν αποκλείει τη δημιουργία της τράπεζας αλλά τονίζει ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση από την Ιερά Σύνοδο.

Και όντως, προκειμένου να κατατεθεί ένα πλάνο στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα δώσει και το πράσινο φως, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες και να εξασφαλιστεί η κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Οταν γίνει αυτό, θα μπορεί να κατατεθεί και η αίτηση στην ΤτΕ για τη λήψη άδειας και τον τελευταίο λόγο θα έχει η ΔΙΣ. Βεβαίως, η προετοιμασία για τη δημιουργία της Phos Bank έχει ήδη γίνει.

Οι ενέργειες για την Τράπεζα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του mononews gr η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται να ετοιμάζει ψηφιακή τράπεζα, με την υλοποίηση του εγχειρήματος να αναλαμβάνει η Financial Innovation Holding, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Εκκλησία της Ελλάδος. Δεν έχει γίνει επίσημη παρουσίαση στην Ιερά Σύνοδο, ενώ όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα η Εκκλησία σκοπεύει να καταθέσει τους επόμενους μήνες τον σχετικό φάκελο στην ΤτΕ.

Μάλιστα έχει συσταθεί και η εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του εγχειρήματος, η Financial Innovation Holding ΑΕ, στην οποία βασικός μέτοχος (στο 100%) προς το παρόν είναι η Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ στο σχήμα μέσω της ΑΜΚ, σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχει και η Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και ιδιώτες επενδυτές.

Ενώ σε δεύτερο χρόνο, και αφού αρχίσουν να παράγονται αποτελέσματα, δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ψηφιακής τράπεζας και Μητροπόλεις. Αυτή η εταιρεία, η Financial Innovation Holding, τρέχει την ΑΜΚ η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ίσως και για συμβολικούς λόγους, η αύξηση κεφαλαίου ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου, ημερομηνία με ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι η εθνική επέτειος της Επανάστασης του 1821 και ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν πρόκειται για μία αύξηση κεφαλαίου που στην Εκκλησία θέλουν να έχει την ευλογία της Παρθένου και ταυτόχρονα να συμβολίζει και την «απελευθέρωση» της Εκκλησίας η οποία ανοίγεται σε νέα, χρηματοοικονομικά πεδία.

Το project της Εκκλησίας της Ελλάδος για να αποκτήσει την δική της αμιγώς ψηφιακή τράπεζα –στα πρότυπα της Snappi και της Revolute– βασίστηκε σε μία ιδέα του έμπειρου περί τα χρηματοοικονομικά πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελου Φιλιππίδη και ήδη το οικονομικό επιτελείο της Εκκλησίας προχωρά στην εκπόνηση του business plan.

Παράλληλα, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, δηλαδή το «υπουργείο Οικονομικών» της Εκκλησίας, έχει ετοιμάσει και τον φάκελο για την δημιουργία της νέας τράπεζας, ο οποίος φάκελος, μαζί με το επιχειρησιακό σχέδιο θα κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει την άδεια λειτουργίας, αφού προηγουμένως ενημερωθεί και δώσει το «πράσινο» φως και ο SSM.