ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αναδρομικότητα διεκδίκησης των «κομμένων» δώρων για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τα δώρα που διεκδικούν φτάνουν μέχρι τις 3.000 ευρώ για την τριετία 2016- 2018. Η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων των εορτών και του επιδόματος αδείας (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων + 250 δώρο Πάσχα + 250 επίδομα άδειας) που έγινε με τον νόμο 4093/12 κρίθηκε αντισυνταγματική. Σε περίπτωση που δικαιωθούν μάλιστα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς τους. Οι πρώτες περικοπές που έγιναν με τον ν. 3833/10 και τον ν. 3845/10 είχαν κριθεί με παλιότερη απόφαση του 2015, του ΣτΕ, συνταγματικές.
Η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ για τους δημοσίους υπαλλήλους θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις ανάλογες διεκδικήσεις των συνταξιούχων.
Υπενθυμίζεται ότι το κόστος των αναδρομικών έχει αποτυπωθεί σε οικονομική ανάλυση από το υπουργείο Εργασίας και εκτιμάται ότι για ένα έτος το ποσό είναι 4,4 δισ. ευρώ, ενώ για όλη την περίοδο των περικοπών, δηλαδή από 1/1/2013 ως και το 2018, το ποσό ανέρχεται στα 29 δισ. ευρώ.
Έως και 110.000 ευρώ τα αναδρομικά σε διευθυντές δημοσίους υπαλλήλους
Στην διεκδίκηση αναδρομικών απολαβών έως και 110.000 ευρώ προχωρούν διευθυντές στο δημόσιο, ενώ συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ ζητούν κατά μέσο όρο 9.500- 14.000 ευρώ, όπως ανέφεραν χθες ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση σε συνέντευξη τύπου της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ). Οι ειδικοί – εργατολόγοι και δικηγόροι κάλεσαν την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας των Ανωτάτων Δικαστηρίων και να λάβει πολιτική απόφαση για τη σταδιακή κάλυψη των αναδρομικών ποσών.
Ειδικά για τους συνταξιούχους, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο δικηγόρος Κ. Τσαγκαρόπουλος, πρώην μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η μέση αξίωση για τα αναδρομικά, σε βάθος 5ετίας εκτιμώνται σε 12 με 24 συντάξεις.
Ο γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, αφού επεσήμανε ότι δεν είναι κατανοητή η καθυστέρηση από πλευρά της κυβέρνησης, στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2018. Όσο για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά, ο κ. Μπούρλος δήλωσε πως το τοπίο ενδέχεται να ξεκαθαρίσει από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου.
Ο δικηγορικός κλάδος βάλλεται από λίγα κρούσματα, είπε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, καλώντας τους συνταξιούχους να μείνουν μακριά από την «τοξική αυτή αγορά», όπως την χαρακτήρισε, με τα ομαδικά δικόγραφα σε μη εντολείς. «Η δημιουργία φρούδων ελπίδων δεν συνάδει με το δικηγορικό σώμα», τόνισε ο κ. Βερβεσός, ζητώντας να πάψει «το εμπόριο ελπίδας» και συμπληρώνοντας πως ο ΔΣΑ θα προβεί σε διώξεις για κάθε παραβατική συμπεριφορά.
Μάλιστα, στο σύνολό τους οι ομιλητές εξέφρασαν την απορία τους και ταυτόχρονα την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της έκδοσης των αποφάσεων επί των προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου που εκδικάστηκαν προ 15μήνου (στις 4-10-2017), “πολύ περισσότερο μετά την παραίτηση του πρώην Προέδρου του ΣτΕ κ. Νίκου Σακελλαρίου με υπαινιγμούς για παρεμβάσεις στο έργο του αναφορικά με τον ασφαλιστικό νόμο”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος.
Στην εκδήλωσε μίλησαν επίσης, οι Γ. Ρωμανιάς, Χ. Μπουκουβάλας και Στ. Χριστοδουλέλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων, κάλεσαν σε ετοιμότητα και ενότητα συνταξιούχους, υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα, καθώς και όλους τους κλάδους των ενστόλων που βρίσκονται σε φάση διεκδίκησης.