Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Τι είναι τα ζελεδάκια μανιταριών που έστειλαν στο νοσοκομείο 3 νέους

Τα ζελεδάκια μανιταριών που έστειλαν στο νοσοκομείο τρία νέα παιδιά στον Βόλο – δύο κορίτσια 18 και 19 χρονών και ένα 26χρονο αγόρι- στην πραγματικότητα είναι ζελεδάκια κάνναβης .

Κυκλοφορούν εδώ και καιρό στην αγορά –ευρέως μάλιστα στο διαδύκτιο, παρά τη νομοθετική απαγόρευση – και τα άτομα των νεαρότερων ηλικιών δείχνουν τα τα προτιμούν , χωρίς ωστόσο ν α γνωρίζουν για τί πρόκειται και για τα προβλήματα που μπορεί να τους προκαλέσει η χρήση τους..

Ο ψυχίατρος και πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Χρήστος Λιάπης ανέφερε στην ΕΡΤ ότι τα συγκεκριμένα ζελεδάκια είχαν απαγορευθεί με νομοθετική πρωτοβουλία τον Ιανουάριο του 2024.

Ήταν κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης του κ. Φλωρίδη, με εισήγηση του αρμόδιου Υφυπουργού Ψυχικής Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Βγαίνουν συνεχώς νέες ουσίες

Σύμφωνα με τον κ. Λιάπη, τα ζελεδάκια περιλαμβάνουν μια ουσία που ονομάζεται έκδοχο, η οποία χρησιμοποιείται έτσι ώστε να περάσει στον οργανισμό μας μία άλλη ναρκωτική ψυχοδραστική ουσία.

Η άλλη ναρκωτική ουσία είναι η ινδική κάνναβη, αλλά μπορεί να είναι και η εξαϋδροκανναβινόλη, η οποία είναι μια ημισυνθετική ουσία. Μέχρι τον Ιανουάριο η εξαϋδροκανναβινόλη περνούσε κάτω από τα ραντάρ ως προς το καθεστώς παρανομίας.

Το πρόβλημα με τα ζελαδάκια μανιταριώνκατά τον κ. Λιάπη είναι ότι συνεχώς βγαίνουν καινούριες ουσίες, συνθετικές ή μη συνθετικές ουσίες. Επίσης το πρόβλημα με τις βρώσιμες μορφές κατανάλωσης κάνναβης είναι ότι δεν μπορεί να ελέγξει ο χρήστης ουσιαστικά άμεσα την ποσότητα που παίρνει.

Στην Ελλάδα η κάνναβη είναι παράνομη και το μόνο νόμιμο που κυκλοφορεί στην αγορά είναι η κανναβιδιόλη (CBD) η οποία είναι μια ουσία η οποία ενυπάρχει στο φυτό της κάνναβης. Η κάνναβη αυτή δεν προκαλεί ευφορία και εθισμό και ο ρόλος της είναι να εξισορροπεί την τετραϋδροκανναβινόλη, που είναι η βασική εθιστική και ψυχοτρόπος ουσία. Η τετραϋδροκανναβινόλη είναι μόνο με την συνταγή γιατρού.

Για να διαφυλάσσουν τα παιδία ηλικίας 11 και 12 ετών από τα ζελαδάκια μανιταριών, στα δημοτικά υπάρχει ο οδηγός για τα ασφαλή σχολεία, ένα έντυπο για την πρόληψη των αρνητικών συμπεριφορών αλλά και συμπεριφορών παραβατικότητας.

Το περιστατικό στο Βόλο

Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό στο Βόλο, προχθές στο  παζάρι του Αλμυρού,  όπου οι τρεις νέοι αγόρασαν από πάγκο ζελεδάκια μανιταριών. Ωστόσο, μόλις τα έφαγαν, αισθάνθηκαν αδιαθεσία.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύτηκαν.

Μάλιστα, ο  πατέρας του 26χρονου, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε πως ο γιος του ήταν σε κώμα για ένα 24ωρο.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: Τέλος από τα περίπτερα τα ζελεδάκια κάνναβης – Επιβεβαίωση mononews

ΙΣΑ: Να ανακαλέσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τις δηλώσεις του για τους ιδιώτες γιατρούς

ΕΟΦ: Προσοχή! Με μέτρο να χρησιμοποιούνται τα απολυμαντικά χεριών