Σε… θρίλερ εξελίσσεται η τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδριάζει από τις 10 το πρωί, προκειμένου να αποφασιστούν τα μέτρα που θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση για τον έλεγχο της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα.

Πριν από λίγο, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι επειδή η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, η προγραμματισμένη ενημέρωση στις 18.00 θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί. Η “εξίσωση” φαίνεται ότι είναι δυσεπίλυτη για τους ειδικούς, οι οποίοι αναζητούν τη “χρυσή τομή” ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και της λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας.

Σύμφωνα με διαρροές, προς το παρόν έχει “κλειδώσει” η αναγωγή της Θεσσαλονίκης από το επίπεδο Α (επιτήρησης) στο επίπεδο Β (αυξημένου κινδύνου) και εντάσσεται τυπικά στο καθεστώς των μέτρων που αφορούν στις κόκκινες περιοχές.

Επίσης, έχει αποκλειστεί το σκληρό lockdown στην Αττική, καθώς η κατάσταση αξιολογείται ως “διαχειρίσιμη”, αλλά με επικίνδυνες προοπτικές.

Οι ειδικοί εισηγούνται τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια να παραμείνουν ανοιχτά και στις κόκκινες περιοχές.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη όλα τα καταστήματα προτείνεται να λειτουργήσουν αποκλειστικά με click away, ενώ καταργείται το σύστημα click in shop στα δύο μητροπολιτικά κέντρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Google Mobility, η κινητικότητα  μετά την επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου στις 18 Ιανουαρίου 2021, εμφανίζει μία αύξηση σε καταστήματα – χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας κατά 15,8 % κατά το διάστημα 18 – 29 Ιανουαρίου σε σύγκριση με το διάστημα 11 – 17 Ιανουαρίου. Η σύγκριση των δύο αυτών περιόδων εμφανίζει επίσης αύξηση της κινητικότητας στα πάρκα – υπαίθριους χώρους κατά 9,2 % και στα ΜΜΜ κατά 8,7 %, ενώ μικρότερες αυξήσεις παρατηρούνται στην κινητικότητα στα καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων (+4,1 %) και στους χώρους εργασίας (+3,5 %).

Μέχρι στιγμής “εγκρίθηκε” και η πρόταση που αφορά στην εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, για το  Σαββατοκύριακα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στα μητροπολιτικά κέντρα, η εφαρμογή του μέτρου καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα προκαλούσε περισσότερο συνωστισμό και μποτιλιαρίσματα παρά θα συνέβαλε στον περιορισμό της διασποράς.

Η απαγόρευση μόνο τα σαββατοκύριακα παρουσιάζει πλεονεκτήματα, δεδομένου ότι τα σχολεία είναι κλειστά τα σαββατοκύριακα, άρα δεν θα υπάρχουν μετακινήσεις, παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών, ενώ επιπλέον, η πλειονότητα των πολιτών δεν εργάζεται αυτό το διήμερο, επιτρέποντας έτσι τη μείωση της κινητικότητας.

Από νωρίς το πρωί έχει αποφασιστεί να μπουν σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών η Πάτρα, η Χαλκίδα και ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης

Στην ατζέντα των εμπειρογνωμόνων υπήρχε και η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ των Δήμων στην Αττική, ένα μέτρο για το οποίο έχει υπάρξει έντονος διάλογος, αλλά δεν προκρίνεται λόγω της δυσκολίας στην εφαρμογή του.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Μαξίμου και θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η οποία μετατίθεται στις 7,30.