Με μία κίνηση έκπληξη το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ενημέρωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι υπερψηφίστηκε πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρύτανη καθηγητή Παναγιώτη Καλδή. Το Συμβούλιο επικαλέστηκε σπουδαίο λόγο, χωρίς όμως για αρκετές ώρες αυτός να κοινοποιείται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως περιγράφουν πανεπιστημιακοί του Ιδρύματος στο mononews.gr.

Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή σε μία σειρά από έγγραφα που στέλνονταν μαζικά στα email των πανεπιστημιακών του Ιδρύματος με το ένα να ακυρώνει το προηγούμενο.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, κι ύστερα από έναν καταιγισμό μηνυμάτων σχετικά με τις εξελίξεις στη Διοίκηση του Ιδρύματος, κοινοποιήθηκε η πρόταση Δυσπιστίας  στο πρόσωπο του κ. Καλδή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται μεταξύ άλλων στη στάση του Πρύτανη σε διοικητικά θέματα, σε οικονομικής φύσεως θέματα, ενώ κάνει λόγο και για παρακώλυση της λειτουργίας του οργάνου του Συμβουλίου Ιδρύματος.

Λίγη ώρα αργότερα, εκδόθηκε διαπιστωτική πράξη παύσης των καθηκόντων του κ. Καλδή. Η πράξη διήρκησε μόλις λίγα λεπτά καθώς ακυρώθηκε από άλλη πράξη, που ανέφερε ότι δεν ισχύει η πρώτη. Δύο διαφορετικοί αντιπρυτάνεις υπέγραφαν την κάθε πράξη.

Ο καβγάς για τις ψήφους

Σαν να μην έφταναν  τα αλυσιδωτά μηνύματα, χάος επικρατεί μεταξύ των εκπροσώπων της Διοίκησης του Ιδρύματος, σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Η πρόταση δυσπιστίας είναι υπογεγραμμένη από έξι μέλη, όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, όπως σημειώνουν πανεπιστημιακοί, αν όντως ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία όπως προβλέπει ο νόμος.

Η πλευρά του Πρύτανη πάντως κάνει λόγο για μη νόμιμη διαδικασία.

Ο πρύτανης του ΠΑΔΑ κ. Παναγιώτης Καλδής έκανε λόγο για «νομικές ακροβασίες» σε επικοινωνία με το mononews.gr, αναφέροντας (νωρίτερα από την αποστολή των διαπιστωτικών πράξεων) ότι θα προσβάλει έγγραφο το οποίο θα αναφέρεται σε παύση των καθηκόντων του.

Το Συμβούλιο Ιδρύματος, του οποίου ο ρόλος μεταξύ άλλων είναι και ελεγκτικός, έχει βάσει νόμου το δικαίωμα υποβολής πρότασης δυσπιστίας στο πρόσωπο του Πρύτανη, εφόσον συντρέχουν λόγοι όπως τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων, μη εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, του εσωτερικού κανονισμού και των αποφάσεων του Συμβουλίου Διοίκησης καθώς και η αναιτιολόγητη μη υλοποίηση του εγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου και των προγραμματικών συμφωνιών του Ιδρύματος.

Αν και ο νόμος προβλέπει ότι δύναται έστω κι ένα μέλος του Συμβουλίου να υποβάλλει εγγράφως πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες έξι μέλη υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας, ενώ κατά την ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η μεταβατική ανάληψη καθηκόντων από την καθηγήτρια κ. Κλειώ Σγουροπούλου.

Ο εμφύλιος

Ο θεσμός του Συμβουλίου Ιδρύματος είναι νέος στην διοίκηση των Πανεπιστημίων και στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής λειτουργεί μόλις έναν χρόνο.

Ο νόμος που θεσπίζει τα Συμβούλια Ιδρύματος, ο οποίος ψηφίστηκε το 2022 από την πρώην υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ορίζει την ανάδειξη έξι εσωτερικών μελών (σ.σ. όσων συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους), την επιλογής άλλων πέντε εξωτερικών μελών (μη μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος), με την τελική σύνθεση των 11 να αποφασίζει με πλειοψηφία ποιος από τα έξι εσωτερικά μέλη θα αναλάβει τον ρόλο του Πρύτανη.

Αυτός είναι και ο λόγος που προκαλεί εντύπωση πώς ένας Πρύτανης που αποτελεί επιλογή του ίδιου του Συμβουλίου (πρόκειται για τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα του Πρύτανη), σε διάστημα λιγότερο από χρόνο βρίσκεται στο στόχαστρο των μελών. Μάλιστα, στην εν λόγω περίπτωση ξέσπασε «εμφύλιος» εντός του Συμβουλίου με κάποια εξωτερικά μέλη να υποστηρίζουν τον κ. Καλδή, ενώ διχασμένοι εμφανίστηκαν και οι αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος, με κάποιους να στηρίζουν τον Πρύτανη κι άλλους να βρίσκονται απέναντί του.

Στον αέρα η διοίκηση του Ιδρύματος;

Μέσα σ’ ένα 24ωρο ανταλλαγής δεκάδων email, επικράτησε αλαλούμ μεταξύ των πανεπιστημιακών, οι οποίοι δεν γνώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει με τη Διοίκηση του Ιδρύματος.

«Υπάρχουν προγράμματα, συνεργασίες με φορείς, επιχειρήσεις αλλά και άλλα πανεπιστήμια, όπως και προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν. Σε ποιους θα απευθυνθούμε;», ανέφεραν χαρακτηριστικά πανεπιστημιακοί, οι οποίοι σημειώνουν ότι όσο συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών, πάνε πίσω οι εργασίες του Πανεπιστημίου.

Πάντως μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, οι πανεπιστημιακοί δεν είχαν λάβει καμία διαβεβαίωση σχετικά με τη διοίκηση του Ιδρύματος.

Διαβάστε επίσης:

Διαβιβάστηκε στο Πρωτοδικείο το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές

Πανώλη των μηρυκαστικών: Στα 35 τα κρούσματα – Αναμονή για τα αποτελέσματα από την Κομοτηνή

ΠΟΥ: Πάνω από 175.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη από τον καύσωνα