ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ωστόσο, το τοπίο της ερμηνείας της απόφασης του ΣτΕ παραμένει θολό, καθώς οι εκτιμήσεις δικηγόρων, εργατολόγων και συνταγματολόγων διίστανται.
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι από την πρώτη ανάγνωση αναδρομικά ποσά δικαιούνται για τις κύριες συντάξεις όσοι έχουν καταθέσει αγωγές για το διάστημα 10 μηνών μεταξύ του Ιουνίου του 2015 έως το Μάιο του 2016, ενώ για τις επικουρικές αναδρομικά ποσά δικαιούται όσοι έχουν καταθέσει αγωγές από το Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα. Ποσό που υπολογίζεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ από δικηγόρους.
«Ο νομοθέτης επιρρίπτει το βάρος του στόχου εξασφαλίσεως της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού όχι μόνον στους ασφαλισμένους και στους νέους συνταξιούχους, αλλά και στους παλαιούς συνταξιούχους», όπως αναφέρεται στην απόφαση και η απόφαση δέχεται ως βάση επανυπολογισμού τις συντάξεις του 2014, οι οποίες είχαν ενσωματώσει τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012, με αποτέλεσμα για κάποιους νομικούς να νομιμοποιούνται.
Με αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με ορισμένους δικηγόρους ειδικούς στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης και συνταγματολόγους περιορίζονται οι προσδοκίες των παλιών συνταξιούχων για την διεκδίκηση αναδρομικών, ενώ άλλους εργατολόγους δεν κλείνει το παράθυρο.
Συνταγματολόγοι αναφέρουν ότι η απόφαση κλείνει οριστικά την πόρτα των αναδρομικών, ακόμη και για το μεσοδιάστημα Ιουνίου 2015 έως τον Μάιο του 2016, καθώς λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές έως 31.12.2014, επισημαίνοντας ότι ξεκαθαρίζει ότι και οι επόμενες γενιές πρέπει να συμμετάσχουν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση «ώστε να επωμισθούν και αυτοί και όχι μόνον οι νέοι συνταξιούχοι και οι νυν ασφαλισμένοι το βάρος της επιχειρούμενης μεταρρυθμίσεως, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και διαγενεακής ισότητας και αλληλεγγύης δεδομένου ότι και αυτοί ωφελούνται εξ ίσου από την επιδιωκόμενη, με την επιχειρούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, τη διατήρηση δηλαδή της ικανότητάς του να χορηγεί συντάξεις στους υφιστάμενους και στους μελλοντικούς συνταξιούχους».
Από την άλλη οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν επηρεάζουν τις διεκδικήσεις των αντισυνταγματικών περικοπών που αφορούν τις μνημονιακές κρατήσεις των ν. 4093/12 και 4051/12 και έχουν αξιωθεί δικαστικά από χιλιάδες συνταξιούχους και αφορούν για τις κύριες συντάξεις την περίοδο από τον 6/2015 ως την 31/12/2018 και για τις επικουρικές την περίοδο από τον 6/2015 ως τον 9/2016.
Πάντως χαμένοι είναι όσοι δεν έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σταματά την διεκδίκηση αναδρομικών ποσών από τους νέους συνταξιούχους, καθώς κρίνει συνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων όπως προβλέπει ο Ν. 4387/16 όπου συγχωνεύονται όλες οι Μνημονιακές περικοπές. Δηλαδή κανένας ασφαλισμένος από την 1η Ιανουαρίου του 2019 δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει αναδρομικά για διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Τι σχολιάζει ο υπουργός Εργασίας
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι: «Οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν την δίκαιη κριτική μας για την έλλειψη ανταποδοτικότητας και την προφανή δυσαναλογία εισφορών-παροχών του ασφαλιστικού νόμου ν.4387/16, για την απουσία της απαραίτητης αναλογιστικής μελέτης για την επικουρική ασφάλιση καθώς επίσης, και για το ύψος και τον προβληματικό τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.
Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, με υπευθυνότητα και σύνεση, προετοιμαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα».