ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους, μετά τη νικήτρια πρόταση στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων, τον οποίο προκήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του κεντρικού δήμου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην τοποθέτησή του επανέλαβε πως η ανάπλαση της πλατείας και του άξονα ήταν μια βασική προεκλογική του δέσμευση, η οποία γίνεται πράξη. Δήλωσε, μάλιστα, σίγουρος πως «η νέα εικόνα θα είναι στο τέλος αυτή που όλοι οι Θεσσαλονικείς ονειρεύονται. Δεν είναι εύκολο, ούτε θα έρθει η εξέλιξη με τον αυτόματο πιλότο. ‘Εχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη δυσπιστία των κατοίκων μιας πόλης που έμεινε για χρόνια πίσω, όμως προχωράμε με σχέδιο».
Υποστήριξε ακόμη ο κ.Ζέρβας πως «θα πρέπει κάποτε, σε αυτή την πόλη, να ακούμε τους ειδικούς, να εμπιστευόμαστε όσους έχουν μία συγκεκριμένη πρόταση και από εκεί και μετά να προχωρούμε στην εξέλιξη της», υπενθυμίζοντας πως και στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί ενστάσεις για πολλά έργα στη Θεσσαλονίκη.
Εξήγησε, δε, αναφορικά με τις αντιδράσεις για τους φοίνικες πως σε αυτή τη φάση η πρόταση των μελετητών δεν περιλαμβάνει ούτε αναλυτικές φυτοτεχνικές μελέτες, ούτε αναλυτικά ηλεκτρομηχανολογικά δεδομένα. «Όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία, στη φάση της οριστικής μελέτης και της οριστικής εφαρμογής. Είναι ζητήματα που θα επιλεγούν, ώστε το πρότζεκτ αυτό να είναι το καλύτερο δυνατό, να είναι βιώσιμο και να έχει την ευκολότερη και αποτελεσματικότερη συντήρηση».
Για την κριτική που δέχτηκε ο διεθνής διαγωνισμός, είπε πως υπήρξε συμμετοχή και από το Βιετνάμ, ενώ τόνισε πως «ως διοίκηση είμαστε εδώ, ώστε να φροντίσουμε πως αυτή η μελέτη θα έχει όλα τα στοιχεία που θα αναδείξουν τον άξονα της Αριστοτέλους και θα τον κάνουν πιο ελκυστικό».
Κριτική από την αντιπολίτευση
Ο Βασίλης Γάκης ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» υποστήριξε πως το θέμα της ανάπλασης θα έπρεπε να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητηθούν όλες οι απορίες και οι ενστάσεις παρουσία των μελετητών αλλά και των νικητών του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. «Ντουμπάι ή Σεϋχέλλες γίναμε; Βγάλαμε τη βελανιδιά και τρέχουμε στους φοίνικες;», είπε ο κ. Γάκης.
Ο Γιώργος Ορφανός, από την παράταξη «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», δήλωσε απογοητευμένος «από την κατεύθυνση για την ανάπλαση της Αριστοτέλους. Δεν είναι αυτή η πόλη που αγαπάμε και θέλουμε να την γνωρίσουν και οι άλλοι».
Η Κατερίνα Νοτοπούλου, εκ μέρους του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Μαζί», υποστήριξε ότι η Θεσσαλονίκη ζει τελευταία «μια ιδιότυπη διαμάχη φοινικομάχων και φοινικοκλαστών» και κατηγόρησε τη διοίκηση Ζέρβα για απουσία στρατηγικής και συνολικής αντιμετώπισης των πραγματικών αναγκών και των προβλημάτων της πόλης. «’Εχετε σταματήσει όλα τα έργα στην πόλη. Την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, μια σειρά από έργα», συμπλήρωσε.
Εκ μέρους της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης», ο Σπύρος Βούγιας, ανέφερε πως «η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους θα έπρεπε να προφυλάξει την κληρονομιά του Εμπράρ» και απευθυνόμενος προς τη διοίκηση είπε πως «είναι προφανές ότι αντί για πανηγυρισμούς για τη μεγάλη απήχηση του διαγωνισμού, θα έπρεπε να επικρατήσει προβληματισμός καθώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένος».
«Εξάμβλωμα και ντροπιαστικό» χαρακτήρισε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, το σχέδιο ανάπλασης της Αριστοτέλους. «Μου φάνηκε σήμερα λίγο να τα μαζεύουν τα πράγματα, κάτω από την πίεση της αγανάκτησης και του χλευασμού της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στο σχέδιο», είπε, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής από την «Οικολογία – Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι η πλατεία Αριστοτέλους προορίζεται να γίνει ένα απέραντο καμίνι».