«Η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι εύκολη, άμεση και φθηνή. Δεν είναι, όμως, ακίνδυνη και όσοι πιστεύουν το αντίθετο, δεν κατανοούν το ρίσκο και τις βλάβες που η απρόσεκτη χρήση του μπορούν να προκαλέσουν», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ημερίδα με θέμα «Κίνδυνοι και κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο: Πως να προστατέψετε τα παιδιά σας», που διοργάνωσε στην Άνω Γλυφάδα, το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια CSI Institute, υπό την αιγίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη ημερίδα ήταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη χώρα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ακόμη: «Μαζί λοιπόν με την ψηφιακή επανάσταση και όλες τις ευκολίες και ανέσεις που αυτή έχει φέρει, έχουν δυστυχώς αναπτυχθεί και οι παρελκόμενες μορφές εγκληματικότητας. Απολύτως λογικό και αναμενόμενο, καθώς το έγκλημα είναι σύμφυτο με την ανθρώπινη δραστηριότητα. To κράτος θεσπίζει νόμους και αστυνομεύει την εφαρμογή τους. Η κοινωνία διαπαιδαγωγεί και δημιουργεί συνήθειες και νοοτροπίες. Και οι γονείς συμβουλεύουν και παραμένουν διαρκώς σε επιφυλακή γιατί οι κίνδυνοι είναι συνεχείς και μόνιμοι».

Αναφερόμενος στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο υπουργός σημείωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πρωτοπόρος και ουσιαστικά ιδρυτής της οποίας είναι ο Μανώλης Σφακιανάκης, παραμένει αρωγός της κοινωνίας σε αυτή την αέναη άμυνα απέναντι στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαθέτει υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό, εξοπλισμό, εξαιρετικές γνώσεις και σημαντικότατη πείρα. Σας διαβεβαιώ ότι η ΕΛ.ΑΣ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η ελληνική κυβέρνηση εν γένει, θα πράξουν το καθήκον τους εις το ακέραιο».

Επίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της επαγρύπνησης των γονέων, αναφέροντας: «Από όλα όμως τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας, το πιο αποτελεσματικό το κρατάτε εσείς. Και δεν είναι άλλο από την επαγρύπνησή σας. Την επαγρύπνηση και την απόλυτη προσοχή στα παιδιά σας. Διότι αυτά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Ας μην “παρκάρουμε” τα παιδιά μας. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε ανεξέλεγκτα στο έλεος άθλιων παιδεραστών ή κατάπτυστων υποκειμένων, που για πολλούς λόγους, δεν θα διστάσουν να εξευτελίσουν όσα παιδιά παρασυρθούν σε μια στιγμή αδυναμίας ή λόγω ελλιπούς κρίσης. Η σωστή κρίση θα ριζώσει στο μυαλό τους και μόνο αν εμείς οι γονείς, βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα τους, εξηγώντας τους κινδύνους, χωρίς ντροπές και μισόλογα».

«Η σημερινή ημερίδα είναι μια αφορμή να ανοίξει ένας μεγάλος κύκλος ενημέρωσης σχετικά με το ηλεκτρονικό έγκλημα, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα κατά των παιδιών μας. Διότι, ας μη γελιόμαστε, το cyber bullying, η διακίνηση πορνογραφικού υλικού, η προτροπή σε άσεμνες πράξεις, η δημόσια διαπόμπευση και συκοφαντία, όλα αυτά είναι σοβαρά εγκλήματα. Η πρόληψη και η πρόνοια των γονέων όμως μπορούν να τα πατάξουν σε μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό ακριβώς, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προετοιμάζει μια εκστρατεία ενημέρωσης, που θα παρέχει το έναυσμα, αλλά και τις γνώσεις σε κάθε γονέα, για να κάνει αυτό που επιβάλλεται.

Θα είμαστε και γι’ αυτό τον σκοπό, δίπλα στην ελληνική οικογένεια, δίπλα στα παιδιά, δίπλα στον πολίτη», υπογράμμισε καταλήγοντας ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Μέσω gov.gr οι καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Άρειος Πάγος: Η απόφαση για το επίδομα πληροφορικής – Ποιοι το δικαιούνται