ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου: «Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού. Γίνε ανάδοχος»
Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφουν οι οικογένειες που προχωρούν στην αναδοχή παιδιών από ιδρύματα της χώρας, καθώς μόνο για τους τελευταίους έξι μήνες ο αριθμός τους έχει τετραπλασιαστεί.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, τον Ιανουάριο φέτος ο αριθμός των οικογενειών που προχώρησαν στην αναδοχή παιδιού έφτασαν τις 389 όταν τον Ιούνιο του 2021 ήταν μόλις 103. Το ποσό που δόθηκε στους δικαιούχους, μετά την θεσμοθέτηση του επιδόματος αναδοχής, τον Ιανουάριο ήταν 193.248 ευρώ όταν τον Ιούνιο πέρυσι ήταν μόλις 6.146 ευρώ, καθώς τα χρήματα που λάμβαναν ήταν ελάχιστα. Το μέσο μηνιαίο επίδομα για την στήριξη των οικογενειών αναδόχων ανέρχεται σε 500 ευρώ και ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, με σύνθημα της καμπάνιας της «Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού. Γίνε ανάδοχος» καθιέρωσε την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που συμβάλουν, ώστε να αποϊδρυματοποιηθούν δεκάδες παιδιά.
«Με σκοπό λοιπόν να ενισχύσουμε έμπρακτα τον θεσμό της αναδοχής θεσμοθετήσαμε και το επίδομα, το οποίο αρχίσαμε να καταβάλουμε από τον Ιούνιο 2021, ως οικονομική ενίσχυση στους νέους ανάδοχους αλλά και στους ήδη υφιστάμενους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας anynet.gr», επισημαίνει η κα Μιχαηλίδου.
Το επίδομα ξεκινά από 325 ευρώ για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ για παιδιά με αναπηρίες ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας τους. Τα ηλικιακά κριτήρια για την αναδοχή παιδιών έχουν διευρυνθεί και πλέον μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε πολίτης που είναι από 25 έως και 75 ετών.
Το επίδομα αναδοχής θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά και είναι ακατάσχετο, ενώ καταβάλλεται μόνο για την αναδοχή παιδιού και όχι για την υιοθεσία.
Ποιοι μπορούν να γίνουν ανάδοχοι
Το επίδομα δίνεται έως την ενηλικίωση των παιδιών, με εξαιρέσεις για τα παιδιά που φοιτούν, για όσους κατατάσσονται στο στρατό, ενώ για ΑμεΑ η καταβολή συνεχίζεται έως 26 ετών. Ακόμη υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για τους γονείς που θα επιλέξουν να γίνουν ανάδοχοι, όπως προτεραιότητα στην εγγραφή και δωρεάν φοίτηση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, φοιτητικές εστίες, παιδικές κατασκηνώσεις κ.α.
Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται στους ανάδοχους γονείς για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η διαδικασία της αναδοχής. Στόχος είναι να καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες του παιδιού. Αυτές είναι η προσωπική φροντίδα του, οι δαπάνες για τυχόν λογοθεραπεία, ορθοδοντική, φυσικοθεραπεία ή άλλες μορφές εξειδικευμένης θεραπείας.
Οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς πρέπει να κάνουν αίτηση στο anynet.gr, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της αναδοχής, που είναι ταχύτερη από αυτή της υιοθεσίας, επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και, εφόσον ελεγχθούν από τους αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς και κριθούν κατάλληλοι για γονείς, να λάβουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και θα ενταχθούν στα Εθνικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων και Θετών Γονέων αντίστοιχα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας