ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και κατασχέσεων ακινήτων για όσους δεν ενταχθούν τελικά στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, αναμένεται να δώσει εντολή στην διοίκηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών να ενεργοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία αναγκαστικής είσπραξης που έχει στη διάθεσή της και προβλέπονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Με αυτό τον τρόπο στέλνει σαφές μήνυμα ότι όσοι δεν επιλέξουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις κινητών και ακίνητων αξιών τους.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση οφειλών εκπνέει σήμερα, όμως ακόμη κι αν αποφασιστεί να δοθεί μια μικρή παράταση, ο υπουργός Εργασίας έχει δώσει εντολή να συσταθεί ειδική ομάδα υπαλλήλων στο ΚΕΑΟ με αντικείμενο την κατηγοριοποίηση και παρακολούθηση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αμέσως μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής ένταξης στη ρύθμιση οφειλών θα ενεργοποιηθούν δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κινητών αξιών όπως ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστικά συμβόλαια, ενώ στο στόχαστρο θα βρεθούν και τα ακίνητα που έχουν στο όνομα τους όσοι έχουν εκκρεμότητες.
Σημειώνεται ότι στο ΚΕΑΟ το συνολικό ποσό των ασφαλιστικών οφειλών μέχρι τις 30/6/2019 ήταν 35,1 δισ. ευρώ με τους οφειλέτες να ανέρχονται σε 1.407.030 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση μόλις 194.000, ρυθμίζοντας οφειλές 2,473 δισ. ευρώ. Το ΚΕΑΟ μέχρι σήμερα έχει εισπράξει μόνο 157 εκατ. ευρώ.
Κύκλοι του υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, να ρυθμίσουν και να αποπληρώσουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους όπως ο δραστικός περιορισμός των προσαυξήσεων και η εξόφληση σε έως 10 χρόνια.
Κατασχέσεις
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ όλο αυτό το διάστημα έχουν αποστείλει ενημερωτικά σημειώματα στους οφειλέτες για να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών. Με την λήξη της ημερομηνίας ένταξης στη ρύθμιση θα τεθούν σε εφαρμογή, σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ:
–Κατασχέσεις κινητών αξιών: Το Κέντρο θα προχωράει σε δέσμευση καταθετικών λογαριασμών που εντοπίζεται το όνομα του οφειλέτη ακόμη κι αν αυτός είναι συνδικαιούχος. Σε επόμενο στάδιο θα αναζητηθούν ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση.
–Κατασχέσεις ακινήτων: Το Κέντρο θα επικεντρωθεί στο αν υπάρχουν ακίνητα στο όνομα των οφειλετών ιδιαίτερα για όσους οφείλουν περισσότερα από 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 23,4% των οφειλών βαρύνουν μόλις 1.814 μεγαλοφειλέτες (με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΑΟ έχει επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οι οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατέψουν την περιουσία τους, πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους, αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσίας τους. Το δημόσιο με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει να ξεσκεπάσει τις μεταβιβάσεις που έγιναν με «δόλιο» τρόπο.
–Μικροφειλέτες: Το Κέντρο θα εφαρμόσει ειδικό μηχανισμό ώστε να εντοπίζει αμέσως τους μικροοφειλέτες, στους οποίους θα αποστέλλει ειδοποιητήρια για άμεση ρύθμιση ή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών τους οφειλών. Με την ψήφιση των τελευταίων αλλαγών στη Βουλή, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το «πάγωμα» της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.
Με τη φραγή της ΑΠΔ, το ΚΕΑΟ θα ενημερώνει την αρμόδια για τον έλεγχο του εργοδότη υπηρεσία του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης, την ύπαρξη τυχόν συνυπεύθυνων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, καθώς και για τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης και την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Στις περιπτώσεις αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι συναλλαγές του εργοδότη πραγματοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 997.430 οφειλέτες (70,89% των οφειλετών) έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας, το 82,78% των οφειλετών (1.164.672 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας, ενώ 94.843 οφειλέτες έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ.
Πορεία ρύθμισης οφειλών
Περιορισμένη είναι η ένταξη οφειλετών στη ρύθμιση των 120 δόσεων, εάν και τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των μη μισθωτών που υπέβαλαν αίτηση
ένταξης χωρίς να έχει προσδιοριστεί το ύψος της οφειλής.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το mononews.gr δείχνουν ότι σε ρύθμιση έχουν ενταχθεί 53.247 εργοδότες και έχουν ρυθμίσει 1,495 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί 108,28 εκατ. ευρώ.
Συνολικά οι οφειλέτες που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ είναι 507.193 και οφείλουν 18,949 δισ. ευρώ.
Στη ρύθμιση μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 31.926 αγρότες, οι οποίοι ρύθμισαν οφειλές 105, 6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν 4,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά 334.477 αγρότες, ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, οφείλουν στο ΚΕΑΟ 1,642 δισ. ευρώ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ρύθμισαν τις οφειλές τους είναι 101.725, ύψους 828 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 40,2 εκατ. ευρώ.
Συνολικά οφείλουν 542.259 ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ 13,956 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τα υπόλοιπα ταμεία των ανεξάρτητα απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και φορείς εκτός ΕΦΚΑ έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση 4.814 οφειλέτες με οφειλές 33,25 εκατ. ευρώ και έχει εισπραχθεί περίπου 2,35 εκατ. ευρώ.
Συνολικά οι οφειλέτες από τα συγκεκριμένα ταμεία είναι 23.101 με οφειλή 562 εκατ. ευρώ.
Στα έσοδα του ΚΕΑΟ πρέπει να συμπεριληφθεί περίπου ένα 1,687 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών από 2.291ασφαλισμένους που χρωστούν 11,5 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΤτΕ: Αμετάβλητο στο 0,25% το ποσοστό του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας
- 10 διακρίσεις για τα e-shop των METRO Cash & Carry και My market στα e-volution Awards 2025!
- Καίτη Γκρέυ: Πλήθος κόσμου στον τελευταίο αποχαιρετισμό – Στις 15:00 η κηδεία της
- NBG Securities για Σαράντης: Ο νέος μετασχηματισμός οδηγεί σε νέα επίπεδα κερδοφορίας και αποτίμησης