Ο Δρ. Γ. Μαραγκός, συντάκτης της έκθεσης του Πανεπιστημίου της Γάνδης σε συνεργασία με τον καθηγητή Bart Merci, απέστειλε την εν λόγω έκθεση στα Ελληνικά Hoaxes, μετά από επικοινωνία με τον Κώστα Λακαφώση, οι οποίοι είχαν αποκαλύψει τα σχετικά στοιχεία.

Η έκθεση αυτή αφορά τις προσομοιώσεις της πυρόσφαιρας που πραγματοποιήθηκαν από εμπειρογνώμονες για τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, και οι οποίες είχαν εκτελεστεί για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

1

Από την ανάλυση της έκθεσης, προκύπτει ότι οι δύο πανεπιστημιακοί δεν πήραν θέση υπέρ ή κατά κάποιου συγκεκριμένου σεναρίου για τη δημιουργία της πυρόσφαιρας. Αυτό δικαιολογεί την έντονη διαμαρτυρία τους για τον παραπλανητικό τρόπο με τον οποίο το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ χρησιμοποίησε την εργασία τους.

Συγκεκριμένα, το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανέφερε τα εξής, προκαλώντας την αντίδραση τόσο του Πανεπιστημίου της Γάνδης όσο και του Πανεπιστημίου της Πίζας: «Οι υπολογισμοί, με τα μαθηματικά μοντέλα CFD, δείχνουν ότι απαιτούνται περίπου 2500 kg γενικού καυσίμου υδρογονανθράκων για την αναπαράσταση των 3 διακριτών σταδίων (1000, 1200 και 300 kg αντίστοιχα) της έκρηξης, της πύρινης σφαίρας και των δευτερογενών πυρκαγιών που καταγράφηκαν στα 3 βίντεο που δείχνουν το συμβάν από 3 διαφορετικές γωνίες».

Επιπλέον, το πόρισμα ανέφερε: «Εκτελέστηκαν διάφορες προσομοιώσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικές γεωμετρίες απελευθέρωσης και διασποράς και διαφορετικές τιμές της AIT (θερμοκρασία αυτόματης ανάφλεξης), ξεκινώντας από τη ρεαλιστική τιμή των 450C και κατεβαίνοντας μέχρι τους 350C, όπως πρότεινε το UGent για να προσομοιωθεί η πιθανότητα πιλοτικής ανάφλεξης, και ακόμη και μέχρι τους 250C που είναι μια μη ρεαλιστικά χαμηλή τιμή που θα ήταν αντιπροσωπευτική των λιγότερο ασφαλών ορυκτελαίων.

Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών αποκλείουν την πιθανότητα τα έλαια σιλικόνης PDMS να δημιουργήσουν μια τόσο μεγάλη πύρινη σφαίρα και πυρκαγιά, καθώς το μόνο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια μικρή τοπική ανάφλεξη που δεν θα διαδοθεί στο υπόλοιπο υλικό, ακόμη και αν η συνολική ποσότητα του ελαίου σιλικόνης είναι εξωπραγματικά ψεκασμένη και διασκορπισμένη σε όλη την περιοχή».

Η Έκθεση και το πόρισμα

«Η Εκθεση επιβεβαιώνει απόλυτα το δημοσίευμα των @ellikahoexes και τη μεταξύ μας αλληλογραφία», αναφέρει στο X ο ιστότοπος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ερευνητής Μαραγκός του πανεπιστημίου της Γάνδης, σε επικοινωνία με τα ellinikahoaxes στις 4 Απριλίου του 2025, είχε αναφέρει τα εξής: “Δεν υπάρχει καμία δικαιολόγηση για την ποσότητα ή τον τύπο του καυσίμου που αναφέρεται στην έκθεση (ου ΕΟΔΑΣΑΑΜ) . Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να επιτύχει συγκρίσιμο μέγεθος πύρινης σφαίρας (fireball) με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τα δεδομένα που δίνεις στα μοντέλα.

Το ίδιο μέγεθος πύρινης σφαίρας μπορεί να επιτευχθεί με σημαντικά μικρότερη ποσότητα καυσίμου από ό,τι αναφέρεται στην έκθεση, ανάλογα με τα δεδομένα που δίνεις στο μοντέλο. Τα σταγονίδια ελαίου σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν εφόσον υπάρχει επαρκώς υψηλή πηγή θερμότητας, μου έκανε εντύπωση που το αντίθετο αναφέρεται στην Eκθεση».

Σε νεότερη ανάρτησή, η fact checker των ellinikahoexes Έλενα Βατάλα, αναφέρει:

Η αναφορά στο σενάριο Case04_05b από την ερευνήτρια είναι ακριβώς για την καύση των ελαίων σιλικόνης, ως την αιτία της δημιουργίας της πυρόσφαιρας αμέσως μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη – το οποίο έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες πραγματογνωμοσύνες για την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου του 2023. Εν ολίγοις, οι πανεπιστημιακοί υπονοούν ότι μία μικρή μεταβολή των παραμέτρων της προσομοίωσης αφήνει χώρο για το σενάριο της καύσης των ελαίων σιλικόνης…

Όπως είναι γνωστό, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ εξέδωσε το πόρισμά του για τη σύγκρουση των δύο τρένων την παραμονή της 2ης επετείου της τραγωδίας, υιοθετώντας – αλλά ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση – το σενάριο των τεχνικών συμβούλων ορισμένων από τις οικογένειες των θυμάτων, με πρωταγωνιστές τον Κώστα Λακαφώση και τον Βασίλη Κοκοτσάκη, ο οποίος μάλιστα, αγνοώντας τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, είχε φτάσει να δηλώσει ότι 28 από τα 57 θύματα δεν σκοτώθηκαν λόγω της σύγκρουσης, αλλά κάηκαν λόγω της φωτιάς που προκάλεσε ένα «πιθανό παράνομο εύφλεκτο φορτίο», όπως αναφέρει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Σημειώνεται ότι όταν ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ εξέδωσε το πόρισμά του, είχαν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που δεν έδειχναν κάποιου άλλου είδους φορτίο πέραν εκείνου που είχε δηλωθεί στην Hellenic Train.

 

Διαβάστε επίσης 

Πανηγυρική δήλωση Μητσοτάκη για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Σπύρος Μπιμπίλας για Κούγια: Δεν θα αποσύρω τις αγωγές για ηθικούς λόγους

Νετανιάχου σε Μακρόν: Η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους θα ήταν “τεράστια ανταμοιβή” για την τρομοκρατία