Ο στρεπτόκοκκος οδήγησε στο θάνατο ένα παιδί μόλις 8 ετών, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους γονείς σε όλη την Ελλάδα. Το παιδί εισήχθη στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών να το σώσουν τελικά δεν τα κατάφερε.

Ομως, ο θάνατος του παιδιού από στρεπτόκοκκο και η αύξηση των κρουσμάτων στρεπτοκοκκικής λοίμωξης έχουν δημιουργήσει ένα ανησυχητικό πλαίσιο με αποτέλεσμα οι γονείς να ρωτούν τους γιατρούς για το τι πρέπει να κάνουν.

1

Ομως, ο στρεπτόκοκκος δεν είναι κάτι καινούργιο που δεν αντιμετωπίζεται. Πρόκειται για ένα νόσημα που προσβάλλει και παιδιά και μεγαλύτερους και αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Χρειάζεται να προσεχθεί πάντως και να υπάρξει άμεση ιατρική βοήθεια όταν επιμένει ενώ πρέπει να γίνονται και καρδιολογικές εξετάσεις καθώς «περνά» και από την καρδιά. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ραγδαία επιδείνωση, με τους μικρούς ασθενείς να εμφανίζουν δυσκολία επαφής με το περιβάλλον, έντονη νωθρότητα, ωχρότητα στο δέρμα και να ταλαιπωρούνται από εμετούς, οι γονείς θα πρέπει να πάνε αμέσως στο νοσοκομείο.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή  και πιο σοβαρή.

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS),. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS).

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο
  • Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;
  • Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

     Διαβάστε επίσης:

Παίδων Αγλαΐα Κυριακού: Νεκρός 8χρονος που νοσηλευόταν με στρεπτόκοκκο
Λάρισα: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται 40χρονη με στρεπτόκοκκο
Στρεπτόκοκκος: Πώς πρέπει να γίνεται το strep test