ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την Κίνα, όπου υπάρχει σταδιακή μείωση των κρουσμάτων καθημερινά. Την ίδια ώρα, η αγωνία στην Ευρώπη κορυφώνεται για το αν θα κατορθώσουν οι Αρχές να βάλουν φρένο στην εξάπλωση του ιού.
Στην Ιταλία, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 11, καθώς υπέκυψαν χθες άλλα τέσσερα άτομα. Πρόκειται για ηλικιωμένους ανθρώπους από την Λομβαρδία.
Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 325 στη χώρα. Οι αρχές έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα και είναι χαρακτηριστικό πως έχει αποφασιστεί να ακυρωθούν όλοι οι αγώνες μπάσκετ, ενώ τα ματς ποδοσφαίρου στις βόρειες περιοχές θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, υπό τον φόβο να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός.
Στην Γερμανία, ένας άνδρας 47 ετών από την Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία είναι το 16ο κρούσμα του κοροναϊού, το πρώτο στο συγκεκριμένο κρατίδιο.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα BILD, ένα ζευγάρι από την περιοχή Χάινσμπεργκ προσήλθε στο νοσοκομείο με ύποπτα συμπτώματα. Ο άνδρας έχει βρεθεί ήδη θετικός στον ιό και νοσηλεύεται πλέον στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της συζύγου του.
«Ύποπτη» θεωρείται και η περίπτωση ενός συγγενή του ζευγαριού από το Γκάιλενκίρχεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο οποίος έχει τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Χάινσμπεργκ Στέφαν Πους ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι σήμερα θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί της περιοχής, ενώ κλειστές για το κοινό θα παραμείνουν και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Παραμένουν ωστόσο ασαφείς οι συνθήκες υπό τις οποίες ήρθε σε επαφή με τον ιό ο 47χρονος άνδρας.
Την ίδια ώρα στην Κίνα ανακοινώθηκε σήμερα ο μικρότερος αριθμός νεκρών μέσα σε ένα 24ωρο (54), καθώς και λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες (406), αριθμοί που είναι οι μικρότεροι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Στο σύνολο έχουν χάσει τη ζωή τους 2.715 άνθρωποι στη χώρα (2.764 παγκοσμίως), με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τονίζει πως ο πλανήτης δεν είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει την επιδημία, μεγαλώνοντας την ανησυχία.
Τρόμος επικρατεί στην Νότια Κορέα όπου σημειώθηκε ένας ακόμη θάνατος, ο ενδέκατος στη χώρα, ενώ επιβεβαιώθηκαν και 169 κρούσματα του κοροναϊού. Το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν να ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 1.146.
Ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι αρχές πολλαπλασιάζουν τις εξετάσεις σε πολίτες που υπάρχουν φόβοι πως ενδέχεται να ήλθαν σε επαφή με φορείς του COVID-19.
Από τα νέα κρούσματα που επαληθεύτηκαν χθες Τρίτη, τα 134 εντοπίστηκαν στην πόλη Ντέγκου, όπου έχει την έδρα της μια χριστιανική αίρεση που συνδέεται με την εξάπλωση του ιού στη χώρα, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Οι περισσότεροι άνθρωποι που οι αρχές σκοπεύουν να υποβάλλουν σε ιατρικές εξετάσεις είναι πιστοί της συγκεκριμένης εκκλησιαστικής οργάνωσης, που διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με προϋπόθεση την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους.
Η δύναμη του στρατού των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένη στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε εξάλλου το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στις τάξεις της. Πρόκειται για 23χρονο στρατιώτη ο οποίος σταθμεύει στο στρατόπεδο Κάρολ, περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Ντέγκου. Στη συγκεκριμένη πόλη εντοπίζεται το 90% των κρουσμάτων στη χώρα.
Η Νότια Κορέα μετατράπηκε εδώ και λίγο καιρό στη δεύτερη μεγαλύτερη εστία του κοροναϊού -ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας παγκοσμίως.
Τα KCDC διευκρίνισαν ότι ο 11ος θάνατος ήταν αυτός ενός 30χρονου από τη Μογγολία, ο οποίος έγινε ο πρώτος ξένος που πέθανε στη Νότια Κορέα εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Joongang Ilbo, έγινε γνωστό σήμερα Τετάρτη ότι αναφέρθηκε άλλος ένας -ο δωδέκατος- θάνατος ασθενούς, που πάντως δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.
Νέες χώρες στη λίστα
Εν τω μεταξύ, η λίστα με τις χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα ολοένα και μεγαλώνει. Χθες προστέθηκε η Ελβετία, καθώς βρέθηκε άνθρωπος θετικός στον κοροναϊό, στα σύνορα με την Ιταλία, ενώ ήδη εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε Κροατία και Αυστρία.
Η Αλγερία είναι επίσης αντιμέτωπη με το πρώτο κρούσμα, το οποίο είναι το δεύτερο που εντοπίζεται στην Αφρική, μετά από το πρώτο που βρέθηκε στην Αίγυπτο.
Στην Ισπανία βρέθηκαν νέα κρούσματα στην Καταλονία, ενώ στην Βαλένθια τέσσερις οπαδοί της ομάδας που ταξίδεψαν στην Ιταλία για να δουν αγώνα του Champions League εξετάζονται καθώς έχουν παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα.
Ανησυχία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Έντονη είναι η ανησυχία για τυχόν αναβολή ή ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η διοργάνωση δεν αποκλείεται να ακυρωθεί, καθώς μπορεί μεν τα κρούσματα στην Ιαπωνία να είναι λίγα, ωστόσο και μόνο στην σκέψη των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, υπάρχει αγωνία.
Ο Ντικ Πάουντ, μέλος της ΔΟΕ, τόνισε πως είναι πρώιμη η συζήτηση για ακύρωση των Αγώνων, αναφέροντας πως θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα τον Μάιο.
Η τελευταία φορά που ακυρώθηκαν Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν το 1940 λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το φάρμακο που δίνει ελπίδα
Ένα γνωστό από χρόνια φάρμακο, η χλωροκίνη, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, παρουσιάζει ενδείξεις αποτελεσματικότητας απέναντι στον Covid-19, δήλωσε ο Ντιντιέ Ραούλ, διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, βασιζόμενος στα αποτελέσματα μιας κινεζικής κλινικής μελέτης.
«Γνωρίζαμε ήδη ότι η χλωροκίνη ήταν αποτελεσματική in vitro απέναντι σε αυτόν τον νέο κοροναϊό και η κλινική εκτίμηση που έγινε στην Κίνα το επιβεβαίωσε» εξήγησε ο καθηγητής, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες.
Ο Ραούλ έκανε τη δήλωση αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζοντας την πρώτη δημοσίευση της κλινικής μελέτης τριών Κινέζων ερευνητών στην επιστημονική επιθεώρηση BioScience Trends.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 19 Φεβρουαρίου και βασίζεται στα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που έγινε σε περισσότερα από 10 κινεζικά νοσοκομεία, στην Ουχάν, το Πεκίνο και τη Σαγκάη. Ο στόχος της ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι αποτελεσματική η χλωροκίνη για τη θεραπεία πνευμονικών νόσων που συνδέονται με τον Covid-19.
«Τα αποτελέσματα που λάβαμε μέχρι τώρα σε περισσότερους από 100 ασθενείς έδειξαν ότι η φωσφορική χλωροκίνη ήταν πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία που λάμβανε η ομάδα σύγκρισης όσον αφορά την εξέλιξη της πνευμονίας, τη βελτίωση της κατάστασης των πνευμόνων, ώστε ο ασθενής να γίνει αρνητικός στον ιό και να περιοριστεί η διάρκεια της ασθένειας» ανέφεραν οι Κινέζοι ερευνητές. Στη μελέτη τους πάντως δεν ποσοτικοποιούν τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.
«Οι αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της χλωροκίνης ενδέχεται να παίζουν ρόλο στην ενδεχόμενη αποτελεσματικότητά της για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από πνευμονία, την οποία προκάλεσε ο Covid-19», συνεχίζει το άρθρο που υπέγραψαν οι καθηγητές Τζιαντζούν Γκάο, Ζενχούε Τιάν και Χου Γιανγκ, του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της πόλης Τσινγκτάο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα δεδομένου ότι «η χλωροκίνη είναι ένα φτηνό φάρμακο, χωρίς κινδύνους, που χρησιμοποιείται εδώ και 70 χρόνια» πρόσθεσαν.
Σύμφωνα πάντα με τους Κινέζους επιστήμονες, για τη θεραπεία αρκεί μια δόση των 500mg χλωροκίνης ημερησίως για δέκα ημέρες.
«Είναι μια εξαιρετική είδηση, αυτή η θεραπεία που δεν κοστίζει τίποτα» επέμεινε ο καθηγητής Ραούλ, χαιρετίζοντας τη δουλειά που έκαναν οι Κινέζοι ερευνητές για να βρουν ένα αποτελεσματικό φάρμακο.
Όταν ρωτήθηκε, από τη Ρώμη όπου βρίσκεται, για τη θεραπεία αυτή, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν, είπε ότι έχει μιλήσει πολλές φορές με τον Ντιντιέ Ραούλ.
Τι γίνεται με το εμβόλιο
Ένα πιθανό εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό ενδέχεται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με τον ανοσιολόγο, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NHI) Άνθονι Φάουτσι.
Το νωρίτερο ωστόσο που θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό το εμβόλιο, αφού ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, είναι σε έναν με ενάμιση χρόνο.