• Κοινωνία

    Στον… χορό των Ρίχτερ η Κρήτη: «Πρακτικά τώρα ξεκίνησε η ακολουθία», λένε οι σεισμολόγοι

    • NewsRoom
    Σεισμός


    Συνολικά τέσσερις σεισμούς κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σήμερα στην Κρήτη – τρεις στο Ηράκλειο και έναν στα Χανιά. Παρά το γεγονός ότι είχαν ως επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο και δεν… κουβάλησαν ζημιές, φαίνεται πως δημιουργούν ανησυχία, εκτός από τους κατοίκους και στους σεισμολόγους, οι οποίοι παρακολουθούν προσεκτικά την έντονη σεισμική δραστηριότητα της τελευταίας περιόδου στο νησί.

    «Η περιοχή είναι το λεγόμενο ελληνικό τόξο. Είναι νότια της Κρήτης. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενής. Έχουμε έντονη δραστηριότητα στην περιοχή εκεί. Για τα δεδομένα του τόξου θα μπορούσε να θεωρηθεί μέχρι στιγμής μια φυσιολογική δραστηριότητα. Ωστόσο, καλό να περιμένουμε και τη συνέχεια να δούμε πως θα εξελιχθεί.

    Είναι πολύ πρώιμο, ειδικά γι αυτή την περιοχή, να κάνουμε εκτιμήσεις από το πρώτο γεγονός. Και αυτή τη στιγμή είναι δύο σεισμοί με πολύ κοντινή χρονική. Πρακτικά τώρα ξεκίνησε η ακολουθία », ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ιστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, αναφερόμενος στον διπλό σεισμό στο Ηράκλειο.

    «Δε νομίζω ότι θα υπάρχουν ζημιές με αυτό το μέγεθος, και μάλιστα έγινε σε θαλάσσιο χώρο.

    Ίσως κάποια οικήματα, κάποιες οικίες, παλιές, αλλά σε αυτή την απόσταση με αυτό το μέγεθος, σε θαλάσσιο χώρο δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε ζημιές»».

    Η τριπλή σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα, με επίκεντρο σε θαλάσσιο χώρο 14 χιλιόμετρα νότια του Πύργου Ηρακλείου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος ήταν 2 χιλιόμετρα.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών,στις 11.22 το πρωί της Τετάρτης, σημειώθηκε ισχυρή δόνηση της τάξης των 4,4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 4χλμ και επίκεντρο 62,9 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου.

    Μόλις ένα λεπτό αργότερα, ακολούθησε και άλλη δόνηση, ισχυρότερη, καθώς καταγράφηκε στα 4,8 Ρίχτερ. Και αυτή σημειώθηκε σε υποθαλάσσιο χώρο, αλλά με μικρότερο εστιακό βάθος, μόλις 5χλμ και σε απόσταση 57 χλμ από το Ηράκλειο. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε και τρίτη σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών με εστιακό βάθος 5 χλμ και επίκεντρο 63,8 χμ νότια – νοτιοδυτικά του Ηρακλείου.

    Ανησυχία προκλήθηκε κυρίως στους κατοίκους της Μεσαράς χωρίς να υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

    Σημειώνεται πως  στις 11.11 το πρωί σημειώθηκε σεισμός 3,5 Ρίχτερ στο νομό Χανίων, με επίκεντρο 7 χιλ. δυτικά των Φαλασάρνων και εστιακό βάθος τα 5,9 χιλιόμετρα.

    Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως όλο το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν αξιοσημείωτες σεισμικές δονήσεις και στο θαλάσσιο χώρο του νομού Χανίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ηράκλειο: Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ νότια της Κρήτης

    Κρήτη: Διπλός σεισμός 4,8 και 4,1 Ρίχτερ σε διάστημα ενός λεπτού

    Από σήμερα έως την Παρασκευή η υποβολή ενστάσεων για τις θέσεις στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ