Την προσφυγή που κατέθεσαν έξι πολίτες, μεταξύ των οποίων και η δικηγόρος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την ακύρωση των αποφάσεων που έλαβε το 2018 ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών και αφορούν στη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συζήτησε σήμερα 7μελής σύνθεση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οι αποφάσεις του Συλλόγου σχετίζονται με τις εξουσιοδοτήσεις και την υπογραφή της σύμβασης παροχής υπηρεσιών υποστήριξης του ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμών με ιδιωτική εταιρεία.

Οι έξι αιτούντες υποστηρίζουν ότι η ιδιωτική εταιρεία με την οποία συμβλήθηκε ο Σύλλογος λειτουργούσε παράνομα χωρίς σύμβαση και καταγγέλλουν την παραβίαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Παράλληλα τονίζουν ότι οι εν λόγω αποφάσεις εκδόθηκαν κατά κατάχρηση εξουσίας.

Ποιοι είναι οι αιτούντες

Πρόκειται για έναν πολίτη, εναντίον του οποίου διενεργήθηκε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας στον Βόλο, μια συμβολαιογράφος του Λαυρίου, ο επικεφαλής του κινήματος «Δεν πληρώνω» και ένα μέλος της «Πλεύσης Ελευθερίας».

Όλοι επικαλούνται την ιδιότητα του πολίτη με αξίωση τη χρηστή και διαφανή λειτουργία της διοίκησης και τη συμμόρφωση προς τις επιταγές του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων.

Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλείται την ιδιότητα της δικηγόρου, της πρώην προέδρου της Βουλής η οποία αντιτάχθηκε  στην ψήφιση του 3ου μνημονίου και της επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας».

Η εισηγήτρια αναφέρθηκε στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και στους ισχυρισμούς που προβάλλουν οι αιτούντες.

Παράλληλα, έθεσε θέματα εννόμου συμφέροντος των έξι και αν είναι αρμόδιο το ΣτΕ να δικάσει την υπόθεση αυτή.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Διαβάστε επίσης:

Προαστιακός: Εισαγγελική έρευνα για καταγγελίες περί ανεπαρκούς φωτεινής σηματοδότησης στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο

Τραγωδία στα Τέμπη: Προθεσμία να απολογηθεί έλαβε ο σταθμάρχης