ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ριζικές αλλαγές στην τομέα της κατάρτισης αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews.gr, η διοίκηση του ΟΑΕΔ, υπό τον διοικητή Σπύρο Πρωτοψάλτη, έχει ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων που ήδη τρέχουν, τροποποιώντας όρους και προϋποθέσεις, αλλά και καταργώντας προγράμματα που δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον. Το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η εκ βάθρων αλλαγή των προγραμμάτων κατάρτισης με συνεχή αξιολόγηση και πραγματική αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, προκειμένου να λάβουν τα χρήματα που θα προβλέπονται στα προγράμματα.
Από συνεχή αξιολόγηση θα περνούν πλέον και όλα τα κέντρα- πάροχοι που θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν προγράμματα κατάρτισης. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, με σημαντική εμπειρία στον τομέα της κατάρτισης στις ΗΠΑ και ειδικότερα στο επιτελείο του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρει στο Mononews.gr ότι οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την πραγματική αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, αλλά και την σύζευξη της αγοράς εργασίας με την δεξαμενή των ανέργων.
«Η διοίκηση του ΟΑΕΔ δίνει έμφαση στη συνεχή αξιολόγηση των προγραμμάτων και των δράσεων του Οργανισμού και σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αναβάθμιση δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με στόχο την ποιότητα της κατάρτισης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς», αναφέρει ο διοικητής του ΟΑΕΔ.
Ήδη πραγματοποιούνται συσκέψεις με τους κοινωνικούς εταίρους για τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός Απασχόλησης Επαγγελματικής Κατάρτισης), ενώ ο ΟΑΕΔ θα συμβάλει καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις για την διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για το ταμείο ανάκαμψης. Στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη επισημαίνεται ότι τα κέντρα θα πρέπει να αξιολογούν εάν οι καταρτιζόμενοι μπορούν να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα και να επιλέγουν αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν. Όσοι δεν γίνονται δεκτοί παρακολουθούν ένα ενισχυτικό πρόγραμμα για να βελτιώσουν τις ικανότητές τους για απασχόληση (κοινωνικές δεξιότητες, τεχνική συνέντευξης, παρουσίαση, συνέπεια κ.λπ.)
Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, θα πρέπει να προωθηθεί η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης με παρόχους, όπως το πρόγραμμα που πραγματοποίησε ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με την Google, σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη.
Παράλληλα, είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία του Οργανισμού με τα ΑΕΙ της χώρας. Σύντομα ο ΟΑΕΔ αναμένεται να ανακοινώσει τη συνεργασία του με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και την ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας μέσω των 50 επαγγελματικών σχολών που διαθέτει ο Οργανισμός για την εκπαίδευση νέων ηλικίας 16-23 ετών με αμοιβή και ασφάλιση κατά την διάρκεια της διετούς πρακτικής άσκησης των νέων.
Επιδότηση 128.800 θέσεων απασχόλησης
Πέρα από την βελτίωση των όρων των προγραμμάτων κατάρτισης, ο ΟΑΕΔ προχωράει στην υλοποίηση δεκατριών νέων προγραμμάτων απασχόλησης για 88.600 ανέργους έως το τέλος του έτους, όπως έχει γράψει το Mononews.gr με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των ανέργων και οι συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού.
Παράλληλα, η διοίκηση του Οργανισμού θα προχωρήσει σε αναμόρφωση των προϋποθέσεων σε έξι προγράμματα που ήδη τρέχουν, προκειμένου να αξιοποιηθούν 40.200 κενές θέσεις απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τον Δεκέμβριο, αναμένεται η επιδότηση για τη δημιουργία 128.800 θέσεων απασχόλησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων ανέρχεται σε 1,133 δισ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός της διοίκησης περιλαμβάνει την υλοποίηση προγραμμάτων για νέους έως 29 ετών, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για τον γενικό πληθυσμό των νέων ανέργων, αλλά και σε στοχευμένους κλάδους που βρίσκονται στην αιχμή της νέας εποχής όπως η ψηφιακή οικονομία. Ειδικά προγράμματα σχεδιάζονται για πτυχιούχους, για γυναίκες, για ειδικές ομάδες που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σε ανασχεδιασμό τελεί η διαδικασία σύζευξης ανέργων και επιχειρήσεων, μέσα από την αναβάθμιση των εργασιακών συμβούλων ανέργων και εργοδοτών.
Ανάλογα με τις συνέπειες του κορονοϊού, επί τάπητος έχει τεθεί η υλοποίηση προγράμματος για την πρόσληψη εργαζομένων με πλήρη επιδότηση από το κράτος του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών. Σήμερα το μη μισθολογικό κόστος ανέρχεται σε 39,66% επί του μεικτού μισθού και σύμφωνα με τους εργοδότες συνιστά ένα από τα σοβαρότερα – αν όχι το σοβαρότερο – αντικίνητρο νέων προσλήψεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος
- Αυτοδιαχείριση: Πάνω από 13 εκατ. ευρώ μοιράζει για τα πνευματικά δικαιώματα
- Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ: Περισσότερες από 65.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο
- Πεντάγωνο: Η Κίνα έχει αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο κατά 20%