ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων που κατέθεσε χθες στη Βουλή το ΥΠΕΝ (άρθρο 121 παρ. 11) προβλέπεται η μεταφορά της αρμοδιότητας της έγκρισης για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες, πλατώματα, πεζοδρόμια ή πεζόδρομους για την εντός των ορίων του παραδοσιακού τμήματος της πόλης των Αθηνών περιοχή (Ιστορικό Κέντρο) στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Για το ίδιο θέμα στο άρθρο 126 ορίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να οριοθετούνται ζώνες – περιοχές για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις προαναφερόμενες περιοχές.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νέου σχεδίου νόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει κάποιο «παράθυρο» για δυνατότητα εκ νέου τακτοποίησης των αυθαιρέτων (κατηγορία 5 μεγάλες αυθαιρεσίες) μέσα από τη διαδικασία της τράπεζας γης και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων. Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) η ηγεσία του ΥΠΕΝ είπε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν προκηρυχθεί οι μελέτες για 11 που θα αφορούν ισάριθμες περιοχές, 80 έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τα υπόλοιπα κλιμακωτά μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται πως για την εκπόνηση των ΤΠΣ έχει προβλεφθεί κονδύλι συνολικού ύψους 260 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η προσδοκία είναι τα ΤΠΣ να βάλουν φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση καθώς θα καθορίσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης και περιοχές προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας.
Περί τα 60 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και για τις μελέτες που αφορούν τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ).
Το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημειακές διορθώσεις των διατάξεων που αφορούν στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, προκειμένου να καταστεί δυνατή το συντομότερο η ενεργοποίηση του θεσμού.
Ακόμα, στο τμήμα του νομοσχεδίου με τις πολεοδομικές διατάξεις μεταξύ άλλων προβλέπεται:
Η παράταση ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικού του Ιανουαρίου 2021 χωρίς να απαιτείται υποχρέωση σύνταξης Ταυτότητας Κτηρίου έως 30/9/2021. Ως εκ τούτου, για το διάστημα αυτό συνεχίζεται η παράλληλη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με τις βεβαιώσεις μηχανικού του ν. 4495/2017 για τις συναλλαγές σε ακίνητα και κάθε νόμιμη χρήση, αλλά η συμπλήρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα γίνει υποχρεωτική, όπως ο νόμος ορίζει, μετά το πέρας του μεταβατικού αυτού διαστήματος.
Η παροχή δυνατότητας στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, στις οποίες έχει επέλθει αυτοδίκαιη άρση λόγω παρέλευσης της δεκα οκτάμηνης προθεσμίας από τον δικαστικό καθορισμό τιμής μονάδας, να μπορούν να υποβάλουν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση προς τον υπόχρεο φορέα καταβολής της αποζημίωσης για τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης και την καταβολή της δικαστικά καθορισμένης προσωρινής ή οριστικής αποζημίωσης μέχρι και τις 31.12.2024.
Στο ίδιο νομοσχέδιο (άρθρο 63) προβλέπεται ακόμη η δημιουργία δικτύου Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης, σύμφωνα με το ισχύον Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α).
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας σημείωσε χθες απαντώντας σε ερωτήσεις ότι ο σχεδιασμός για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων είναι σε φάση επεξεργασίας. Ο ίδιος άφησε ανοιχτή τη δυνατότητα συνεργιών με επιχειρήσεις.
Όπως είναι γνωστό ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες ή οι χαλυβουργίες έχουν ήδη αξιοποιήσει τις δυνατότητες των εναλλακτικών καυσίμων όπως το RDF και έχουν εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον τους για τη νέα αυτή δραστηριότητα παραγωγής ενέργειας από τα απόβλητα.
Διαβάστε επίσης
Μπακογιάννης: Μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσουν τα μόνιμα έργα στην Πανεπιστημίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης: Αυξημένοι από το 2019 οι προϋπολογισμοί για το ΕΣΥ, ψευδή τα περί υποστελέχωσης των νοσοκομείων, «συμμορία της μιζέριας» ο ΣΥΡΙΖΑ
- Τουσκ: Η απειλή για μια παγκόσμια σύγκρουση είναι πραγματική
- Εθνική μπάσκετ: Παράπλευρες απώλειες από την εκκένωση του αεροδρομίου στο Λονδίνο – Καθυστερεί η επιστροφή της ομάδας
- COP29: Η συμφωνία για το Κλίμα ορίζει να αντληθούν 250 δισεκ. δολάρια από τις πλούσιες χώρες