«Το περασμένο καλοκαίρι βιώσαμε άνευ προηγουμένου υψηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν σε πυρκαγιές 600 βαθμών Κελσίου. Αυτό μας έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στους Financial Times, προειδοποιώντας επίσης ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο.

Οι FT στο ρεπορτάζ τους περιγράφουν αναλυτικά την στρατηγική που θα εφαρμόσει φέτος η κυβέρνηση για την αντιπυρική περίοδο, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, προσλαμβάνοντας περισσότερους εξειδικευμένους πυροσβέστες και αεροπλάνα και αυξάνει τις δαπάνες στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου έτους που κατέστρεψαν 1,3 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης». Ακόμη, οι FT προσθέτουν ότι η «κυβέρνηση διαθέτει περισσότερα από 152 εκατ. ευρώ φέτος για επιπλέον πυροσβεστικά αεροσκάφη και τον καθαρισμό και τη συντήρηση δασικών εκτάσεων».

Παράλληλα, οι FT αναφέρονται σε στοιχεία του WWF σύμφωνα με τα οποία το 80% της καμένης γης στην Ευρώπη βρίσκεται στη Μεσόγειο, ενώ τονίζουν ότι η νότια Ευρώπη έχει γίνει πιο ευάλωτη λόγω της κλιματικής κρίσης.

Στη συνέντευξη ο κ. Στυλιανίδης μιλάει επίσης για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχει αντιμετωπίσει: «Υπάρχει μια τέτοια επικάλυψη αρμοδιοτήτων που περιπλέκει πολύ τη διαδικασία λήψης αποφάσεων», υπογραμμίζει, εκφράζοντας τη λύπη του για τον γραφειοκρατικό λαβύρινθο του ελληνικού δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τους FT, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε επίσης στο πυροσβεστικό σώμα λέγοντας ότι είναι υποστελεχωμένο και γερασμένο, με χαμηλό ηθικό και χαμηλούς μισθούς, τονίζει επίσης ότι φέτος 500 δασοκομάντος με ειδική εκπαίδευση θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών και θα επιχειρούν στα δάση όλο το χρόνο, ενώ προσθέτει ότι ο στόλος των εναέριων μέσων φέτος θα είναι ενισχυμένος, καθώς η Ελλάδα θα διαθέτει συνολικά 86 εναέρια σε σχέση με 74 που είχε πέρσι. «Αυξάνουμε πολλές δασικές περιπολίες και για πρώτη φορά εμπλέκουμε τον στρατό και τους εθελοντές», επισημαίνει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην πρόληψη.

«Κανείς δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει μόνος του αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές. Στις μέρες μας το θέμα αυτό υπερβαίνει τις εθνικές δυνατότητες», σημειώνει ο υπουργός και επισημαίνει ότι δεδομένου ότι «η κλιματική κρίση απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, πίεσε για την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα θα φιλοξενεί περίπου 250 πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκά κράτη ώστε να συμβάλλουν και να προσφέρουν βοήθεια κατά τους θερινούς μήνες. Επιπλέον, σύμφωνα με το πρόγραμμα, προβλέπεται Έλληνες πυροσβέστες να σταλούν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης κατά τους χειμερινούς μήνες για να βοηθήσουν σε πλημμύρες και άλλες καταστροφές. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά από την πρώτη δοκιμή στην Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΠΑ: Αφαιρεί από τον Πούτιν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα