ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Η κατά το Σύνταγμα δωρεάν πανεπιστημιακή παιδεία θα μετατραπεί σε επιχειρηματική παιδεία”, υποστήριξαν καθηγητές. “40.000 Ελληνόπουλα ξενιτεύονται και φοιτούν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού”, ήταν ο αντίλογος του ελληνικού Δημοσίου. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, άκουσε τις δύο πλευρές και αποφασίζει τους επόμενους μήνες εάν θα δώσει το “πράσινο φως” για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο συζητήθηκαν σήμερα 4 αιτήσεις, μεταξύ άλλων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), καθηγητών των ΑΕΙ και Κολεγιών, με τις οποίες ζητούν την ακύρωση 2 υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 5094/2024, για την εγκατάσταση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Οι μεν Καθηγητές ΑΕΙ και η ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι οι ρυθμίσεις του ν. 5094/2024 παραβιάζουν το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και καθηγητές που έχουν την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού, την απαγόρευση σύστασης ανώτατων σχολών από ιδιώτες και τη δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και ότι υποβαθμίζουν τις εγγυήσεις του άρθρου 16 του Συντάγματος σχετικά με την εξασφάλιση της υψηλής ποιοτικής στάθμης της ανώτατης εκπαίδευσης και την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
Τα δε Κολέγια υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι ο ν. 5094/2024 στρεβλώνει την ήδη διαμορφωθείσα αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη χώρα, δημιουργώντας παρόχους δύο ταχυτήτων και υποβαθμίζει τα Κολέγια σε παρόχους υπηρεσιών δεύτερης κατηγορίας, διότι αναγνωρίζει άλλα νομικά πρόσωπα ως επίσημα «παραρτήματα» που χορηγούν πτυχία που θα «ισχύουν αυτόματα» σαν να είχαν εκδοθεί από ελληνικό ΑΕΙ, ενώ ο θεσπιζόμενος μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των ΝΠΠΕ περιορίζει δυσανάλογα τις κατοχυρούμενες στο ενωσιακό δίκαιο ελευθερίες της εγκαταστάσεως των αλλοδαπών κερδοσκοπικών εκπαιδευτηρίων και της επιχειρηματικής ελευθερίας των Κολεγίων ως εν δυνάμει συνεργατών των εκπαιδευτηρίων αυτών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ολομέλεια καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, εάν οι επίμαχες διατάξεις του ν. 5094/2024 είναι σύμφωνες με το άρθρο 16 του Συντάγματος, εάν παρακάμπτεται με τις ρυθμίσεις του νόμου αυτού η προβλεπόμενη στο άρθρο 110 του Συντάγματος διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και εάν με τις διατάξεις αυτές καλύπτονται οι συνταγματικές απαιτήσεις για την ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση (ακαδημαϊκή ελευθερία, υπηρεσιακή κατάσταση διδακτικού προσωπικού των παραρτημάτων, κρατική εποπτεία, αυτοδιοίκηση).
Επιπλέον, εάν η Ολομέλεια του ΣτΕ καταλήξει ότι το Σύνταγμα επιτρέπει μόνο αμιγώς κρατικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, τίθεται το ζήτημα αν έχει εφαρμογή, στην προκειμένη περίπτωση, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, εν συνεχεία, αν ένα αμιγώς κρατικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης είναι σύμφωνο με το ενωσιακό δίκαιο.
Για αυτό το λόγο, οι αιτούντες ζήτησαν την υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο ΔΕΕ.
Το αντίδικο ελληνικό Δημόσιο υποστηριξε ότι το κρατικό μονοπώλιο στον τομέα της εκπαίδευσης έχει παύσει να υπάρχει πλέον λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι η διασυνοριακή εγκατάσταση αλλοδαπών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι δυνατή. Επιπρόσθετα είναι δυνατή η εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, καθώς έχει ξεπεραστεί ο συνταγματικός σκόπελος, αφού τώρα τα αλλοδαπά Κολλέγια που λειτουργούν στην χώρα μας παρέχουν πτυχία επαγγελματικών δικαιωμάτων, τα οποία απαιτούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Κατα τη συζήτηση τονίστηκε ότι 40.000 Έλληνες ξενιτεύονται και φοιτούν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ με την λειτουργία των αλλοδαπών Πανεπιστήμιών στην Ελλάδα, θα σταματήσει η αιμορραγία να βγαίνουν κεφάλαια στο εξωτερικό, καθώς οι φοιτητές θα εγγράφονται στα παραρτήματα των αλλοδαπών Πανεπιστημίων που θα λειτουργούν στη χώρα μας.
Τονίστηκε, επίσης, ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν θίγουν τη λειτουργία των κρατικών και δεν θα εξαλείφει το κρατικό μονοπώλιο των Ελληνικών ΑΕΙ, το οποίο θα εξακολουθεί να ισχύει.
Ακόμα, αναφέρθηκε ότι η διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16 επιτρέπει την παροχή εκπαίδευσης και από μη κρατικά Πανεπιστήμια, καθώς το άρθρο αυτό δεν κλείνει τις πόρτες στην Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης
Δίκη υποκλοπών: Μπαράζ ενστάσεων από Λαβράνο, Μπίτζιο, Ντίλιαν
Ελευθέριος Βενιζέλος: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της United Airlines – Πέθανε επιβάτης
Τέμπη: Η Καρυστιανού μήνυσε τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής που προέρχονται από τη ΝΔ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τα «γυρίζει» ο Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς σε smartphones και υπολογιστές – Αύριο οι νέες ανακοινώσεις
- Θρίλερ στο Μεταξουργείο: Άνδρας βρέθηκε νεκρός με τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο, έξω από το Θέατρο Βέμπο
- Τροχαίο με καραμπόλα οκτώ οχημάτων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος – Εννέα τραυματίες
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι «άμυνες» στο «σοκ» που χτυπά την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές
