Ήγγικεν η ώρα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη δεύτερη απόπειρα τιμολόγησης του νερού.

Παρασκευή πρωί, στην Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπό τον πρόεδρό τους Μιχάλη Πικραμένο, θα ακούσουν από τη μία, τους προσφεύγοντες να εξηγούν γιατί πρέπει να ακυρωθεί η ΚΥΑ του περασμένου Σεπτέμβρη για τον “καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος” κι απ’ την άλλη, το Δημόσιο να αντιτείνει την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης ανομβρίας.

1

Έτσι, τους επόμενους μήνες, το ΣτΕ θα εκδώσει την απόφασή του για το εάν η νέα ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού είναι νόμιμη και συνταγματική ή εάν “πάσχει” και πρέπει να ακυρωθεί, όπως η αντίστοιχη ΚΥΑ επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2017.
Τότε το ΣτΕ την είχε ακυρώσει ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60 και στην εθνική νομοθεσία (ν. 3199/2003 και π.δ. 51/2007).

Εξι Ομοσπονδίες και Σωματεία (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ) αλλά και 20 κάτοικοι από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν καταθέσει τις προσφυγές που συζητούνται την Παρασκευή.

Ζητούν την ακύρωση της με ημερομηνία 26.9.2024 ΚΥΑ υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στη Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία και -κυρίως- αντιγραφή της προηγούμενης που προ 8ετίας ακυρώθηκε από το ίδιο Δικαστήριο.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι έχουν έννομο συμφέρον για την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ, καθώς «έχουν σκοπό την προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού».

Στα δικόγραφα τους οι αιτούντες υποστηρίζουν ότι με την προσβαλλόμενη ΚΥΑ επαναλαμβάνονται τα όσα είχε ακυρώσει το ΣτΕ με την απόφασή του το έτος 2022 για το ίδιο θέμα. Οπως λένε, με την νέα απόφαση αντικαταστάθηκαν και αφαιρέθηκαν κάποια άρθρα της παλαιότερης του 2017, αλλά κατ΄ ουσίαν παραμένει το ίδιο περιεχόμενο με την ακυρωθείσα.

Η προσβαλλόμενη, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, πλέον του ότι παραβιάζει την Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60/ΕΚ και την εσωτερική νομοθεσία, παραβιάζει και συνταγματικές διατάξεις, όπως είναι αυτές των άρθρων 5, 21, 25 και 106 του Συντάγματος.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι αποδυναμώνεται ο συνταγματικά επιβεβλημένος δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης της δημόσιας ζωτικής σημασίας υπηρεσίας, με συνέπεια «να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής τους υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή».

Παρέμβαση, υπέρ της προσβαλλόμενης ΚΥΑ έχουν κάνει στο ΣτΕ η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Διαβάστε επίσης:

Costamare (Κ. Κωνσταντακόπουλος): Ρευστότητα 941,6 εκατ. δολαρίων, εξασφαλισμένα έσοδα 2,4 δισ. δολάρια

Η Όλγα Γεροβασίλη «αδειάζει» τον Ανδρουλάκη: Η κυβέρνηση δεν απέκρυψε τη δικογραφία για τα Τέμπη – Ο ΣΥΡΙΖΑ τη γνώριζε 

Οι πέντε επιδραστικότερες γυναίκες στον τομέα του design στη λίστα MONONEWS100 – mononewsTV