• Κοινωνία

    ΣτΕ: Σωματεία ασθενών ζητούν κατάργηση υπουργικής απόφασης που επιτρέπει την αιμοδοσία ομοφυλόφιλων

    Συμβούλιο της Επικράτειας

    Συμβούλιο της Επικράτειας


    Να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που κάνει λιγότερο αυστηρό το πλαίσιο για να είναι αιμοδότες άτομα με ελεύθερες ή ομοφυλοφιλικές σχέσεις,  ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας 6 σωματεία και πάσχοντες μεσογειακής αναιμίας.
    Οι  2 αιτήσεις ακύρωσης συζητήθηκαν σήμερα στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ.
    Οι προσφεύγοντες ( μεταξύ άλλων η «Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας»  και ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο») υποστηρίζουν ότι η με ημερομηνία 10.1.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη ζωή και στη υγεία.
    Ζητούν να ακυρωθεί  η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση  κατά  το σκέλος  που  στο εγκρινόμενο νέο έντυπο «ιστορικό αιμοδότη» απαλείφεται από τον οριστικό αποκλεισμό από την αιμοδοσία  η περίπτωση των ατόμων που έχουν έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το έτος 1977, καθώς και των ατόμων που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών κατά την τελευταία δεκαετία.
     
    Επισημαίνουν, τα Σωματεία ότι  οι εξαιρέσεις-μεταβολές του νέου ιστορικού του αιμοδότη, πλέον της αντισυνταγματικότητας αποκλίνει από την σχετική γνωμοδότηση της 5μελούς συμβουλευτικής επιτροπής αιμοδοσίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

    Σύμφωνα με την υπουργική  απόφαση αποκλείονται από την  αιμοδοσία:

    1)       Όποιος ή όποια είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικού τους τελευταίους 12 μήνες,

    2)        Όποιος ή όποια έχει κάνει ενδοφλέβια ή εισπνεόμενη χρήση ναρκωτικών τους τελευταίους 12 μήνες,

    3)        Όποιος ή όποια  έχει τους τελευταίους 12 μήνες σεξουαλική επαφή με σύντροφο που πληρωνόταν με χρήματα ή με ναρκωτικά για να κάνει σεξ,

    4)         Όποιος ή όποια έχει πάρει  Prep/Truvada ή PEP για πρόληψη HIV προ ή μετά τη σεξουαλική επαφή αντίστοιχα,

    5)        Όποιος ή όποια έχει κάνει χρήση ψυχοδραστικών ουσιών πριν και κατά τη διάρκεια της αξιολογικής επαφής (chemsex),

    6)         Όποιος ή  όποια έχει τους τελευταίους 12 μήνες σεξουαλική επαφή με σύντροφο θετικό για σύφιλη,  HIV, ηπατίτιδα B,  ηπατίτιδα C.

    7)         Ερωτικoί,  ερωτικές σύντροφοι πολυμεταγγιζόμενων ατόμων.

    8)        Οποιος ή όποια νομίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS ή κίνδυνο για άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Finance: Ανεβάζει στα 32,70 ευρώ την τιμή στόχο της Jumbo

    Φέλιξ Μπίτζιος: Εξώδικο στο mononews.gr – Η απάντησή μας με έγγραφα στοιχεία

    Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Δεν αυξάνονται οι φόροι, θα κάνουν θυσίες οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες



    ΣΧΟΛΙΑ